characters characters

Cand ma fac mare, vreau sa fiu fericit

Propus de: Delia Lungu   |   22 aprilie 2014    |   1887 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/artchild/11247169536


Cand esti copil ti se adreseaza frecvent intrebarea: ce vrei sa faci cand vei fi mare? Adultii se asteapta la raspunsuri ca “ Vreau sa fiu chirurg” sau “Vreau sa conduc o companie”. Cum ar fi ca cei mici sa spuna “Cand ma fac mare vreau sa fiu fericit”? Vreau sa fiu fericit asa cum sunt acum… cand ma joc. Mai multe despre cum poti imbina fericirea cu educatia spune din propria experienta Logan LaPlante, un baiat de 13 ani, la un eveniment TEDx.

*Pentru subtitrarea in limba romana, apasa butonul “captions”, selecteaza “translate captions” si apoi selecteaza limba romana.

Educatia si fericirea grupate impreuna reprezinta o tema dificil de abordat… Si totusi, aceasta idee a fost dezbatuta in cadrului unui atelier la care am participat recent pe tema homeschooling si lucrul de acasa. Subiectul central a fost cum ne crestem copiii fericiti si cum ii educam in acelasi timp. Va detaliez in randurile de mai jos cateva aspecte pe care le-am vazut mai putin abordate in alte surse sau in alte intalniri cu parintii.

  • Stai cu copilul 24 din 24 de ore

Analizand argumentele pro si contra homeschooling-ului am observat ca este un argument care apare constant in “ambele tabere”: atat la avantaje, cat si la dezavantaje. Cu alte cuvinte, faptul ca stai mereu cu copilul este in acelasi timp o binecuvantare, dar este si o provocare. E o binecuvantare sa poti vedea ce face copilul tau in fiecare moment. Este o provocare atunci cand ai nevoie de timp doar pentru tine: sa fii inconjurat mereu de alte persoane, chiar daca sunt cei dragi tie, poate fi dificil uneori.

  • Copilul meu e foarte sensibil

“Ma intereseaza ideea de homeschooling pentru ca baietelul meu e foarte sensibil” spun unii parinti. E adevarat ca unii copii sunt mai sensibili decat altii si sunt doi posibili factori care determina aceasta stare: temperamentul copilului si modul in care parintii relationeaza cu cel mic. Temperamentul copilului nu-l putem schimba, putem schimba insa modul in care parintele relationeaza cu copilul. Copiii sensibili au nevoie mai multa de apreciere, reactiile lor intense este nevoie sa fie acceptate, iar atunci cand au gresit cu ceva au nevoie sa fie intelesi astfel incat sa nu devina anxiosi sau rusinati de ce au facut. In caz ca te intrebi daca copilul tau este mai sensibil decat alti prieteni sau colegi de-ai lui, iti recomand un chestionar online in engleza, dezvoltat de dr. Elaine Aron.

  • Cei care sunt pro homeschooling au in vedere avantajele, cei care sunt impotriva tind sa se focuseze doar pe dezavantaje.

Cei care se opun ideii de homeschooling au in vedere toate aspectele negative –reale sau imaginare- ale homeschooling-ului. Pentru a –i combate, cei care fac homeschooling tind sa se concentreze doar pe aspectele pozitive. Daca ambele parti ar fi obiective, adevarul e ca sunt atat avantaje cat si provocari.

Homeschooling-ul este un subiect despre care se va scrie mult timp. In timp ce unii parinti sunt in favoarea educatiei traditionale, alti parinti apreciaza homeschooling-ul. In timp ce in cazul educatiei care se face la scoala responsabilitatea principala revine profesorului, in homeschooling responsabilitatea intreaga trece pe umerii parintelui.

De aceea, pentru unii parinti homeschooling-ul se potriveste, pentru altii nu. Pentru cei care se potriveste, homeschooling-ul ar trebui sa fie o optiune numai in situatia in care parintele este convins ca poate face fata acestui tip de angajament, angajament care, in sens mai larg, presupune implicit si un anumit stil de viata.

Autor: Delia Lungu, psiholog SuntParinte.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe