characters characters

Cand copilul tau are un secret

Propus de: SuntParinte.ro   |   12 iulie 2010    |   2855 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani.

Odata cu trecerea anilor, din pacate, copiii nostri ne scapa de sub aripi si nu ii mai putem controla atat de mult ca si pana acum. Chiar daca le putem observa comportamentul, gandurile lor ne raman ascunse. In perioada gimnaziala predomina relatiile sociale si interesul pentru a cunoaste alti copii de varsta similara si a desfasura diverse activitati cu acestia. Va fi nevoie sa depunem din ce in ce mai multe eforturi pentru a pastra deschisa comunicarea si a  pastra increderea copilului. Vorbim de secrete, importanta lor si modalitati prin care sa le cunoastem si a le diferentiem in functie de dimensiunea secrete bune si secrete rele.
 
1. Explica-i copilului tau ca poate sa aiba secrete fata de tine, insa trebuie sa le recunoasca pe cele foarte importante, pe care e necesar sa ti le faca si tie cunoscute.

2. Secretele bune sunt cele care vizeaza relatiile interpersonale de genul: petrecerea/cadoul pentru ziua de nastere a unui apropiat, o surpriza pregatita de un amic, a place pe cineva- o colega sau un coleg de clasa cu care interactioneaza frecvent.

3. Secretele rele sunt acelea care dauneaza propriei persoane sau alteia. Sunt secretele care ranesc si care pot sa faca rau. Aici putem include: legamintele intre copil si alti copii ori intre copil si un adult ca nu va spune niciunul, niciodata despre ce s-a intamplat intre ei, ascunderea unor incidente cu urmari serioase.

4. Atentioneaza-l in privinta atingerilor indecente si vorbeste-i despre ce inseamna un abuz sexual ori o hartuire. Asigura-l ca astfel de secrete nu ii fac bine, ci il transforma intr-o victima si de aceea poate sa vorbeasca cu tine oricand simte nevoia ca ceva nu e in regula.

5. Fii atent la comportamentele copilului tau. Asa iti vei da seama si daca el ascunde ceva. Daca e vorba de un secret, copiii se comporta altfel si incearca din rasputeri sa fie mai calculati si sa nu se dea de gol. Vor face mai multe pauze in vorbire pentru a se gandi la tot ce urmeaza sa spuna, vorbesc in soapta cu altcineva, trimit mesaje pe telefonul mobil, pe sub masa ori noaptea dupa ce ai stins lumina in camera lor. Poate fi vorba de o prima iubire, dar la fel de bine acestea pot fi semne ca ceva nu e in regula si e mai grav decat ai putea crede. Micile nazbatii se transforma in unele mai mari, cu atat mai mult cu cat, in gimnaziu, copiii sunt mai tentati sa depaseasca limitele si sa incalce regulile. Este perioada marilor incercari, in care sunt corupti de copiii mai mari sa fumeze, sa consume alcool, sa fuga de la scoala. De aceea ar fi bine sa acorzi o mai mare atentie unor detalii care la prima vedere par minore, insa care interpretate, iti pot spune multe.

6. Mirosul hainelor, diversele obiecte noi care apar printre lucrurile lui, cuvinte codificate, jargoane pe care le auzi sunt importante in monitorizarea copilului tau. Intreaba-l fara a-l lua la rost si a-l certa, pur si simplu comporta-te ca si cum ai vrea sa stii mai multe si esti interesat sa afli detalii despre schimbarilea aparute. Doar atat. Nu “sari la harta” si evita sa vii cu o avalansa de vorbe cu tenta de amenintare ori de pedeapsa. Il vei face sa se inchida si mai mult in el, sa nu-ti spuna nimic despre viata lui, iar intreaga lui activitate din afara casei va deveni pentru tine un adevarat secret.

7. Poti sa-l inveti despre secrete si efectul lor fie prin exemplu, alege o situatie sau o informatie pe care o detii si pe care sa o imparti cu copilul tau. Va fi micul vostru secret timp de cateva zile, dupa care el se va afla. Ai putea si sa-i cumperi carti pe linie istorica in care sunt prezentate secrete care au dus la distrugerea lumii, razboaie sau la diverse evenimente nefericite. Poti alege din cartile scrise de Alexandre Dumas, un adevarat fauritor de secrete si povesti bazate pe mister.

Iti mai aduci aminte de primul secret pe care ti l-a impartasit copilul tau? Poti sa-l impartasesti cu noi?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe