characters characters

Cand copilul nu are incredere in propriile forte si realizari

Propus de: SuntParinte.ro   |   30 aprilie 2014    |   1155 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/peasap/2810391014


Copilul tau ia note mari la teste, participa la concursuri si castiga premii, dar nu pare sa se bucure prea mult de rezultate si invoca mereu norocul sau alte explicatii externe cand e vorba de succesul lui. De asemenea, nu ii place sa vorbeasca despre rezultatele sale deosebite si nu se simte confortabil cand vine vorba despre urmatoarele concursuri sau competitii la care va participa. Este posibil sa sufere de neincredere in propriile realizari si forte:). Este un fenomen raspandit, asa ca il abordam impreuna in randurile urmatoare.

Foarte multi elevi cu rezultate bune, aflati peste media colegilor din clasa/scoala, au momente in care cred ca nu merita rezultatul pe care l-au obtinut. Apar deseori ganduri precum:

  • ”Am luat o nota buna pentru ca mi-a cazut tocmai subiectul pe care l-am invatat cel mai bine. Daca primeam alt subiect, sigur nu m-as fi descurcat.”
  • ”Am iesit pe primul loc la proiectul pe echipe, dar numai fiindca am avut colegi care au lucrat mai mult decat mine si lor li se datoreaza succesul, nu mie.”


Cum isi fac loc in mintea copilului aceste indoieli despre rezultatele pe care le obtine?


Deseori copiii (dar si adultii) care ajung sa aiba rezultate deosebite se pot simti speriati de semnificatia succesului si de asteptarile pe care le au cei din jur fata de ei. Apare teama ca data viitoare nu va reusi sa repete performanta, iar cei din jur vor fi dezamagiti si isi vor schimba parerea despre el. Copilul se poate simti coplesit de ganduri, astfel incat pana si incurajarile sau ajutorul oferit pentru a se pregati devin sufocante.


Ce poti sa faci pentru a reduce din presiunea indoielii care il apasa pe copil din cand in cand?

  • Acorda mai putina atentie comparatiilor cu alti copii si orienteaza-l pe copil catre comparatia cu el insusi: cat a evoluat de la ultimul test pe care l-a dat? Ce abilitati noi a dezvoltat?
  • Invata-l sa accepte ca uneori poate gresi sau poate obtine rezultate mai slabe. Invata-l de asemenea sa faca diferenta dintre rezultate, calitati si efortul depus. Un rezultat mai slab nu inseamna ca nu este un copil capabil, inseamna ca data viitoare va fi nevoie de mai multa pregatire sau de o pregatire mai eficienta.
  • Recomanda-i sa ceara ajutor adultilor fata de care se simte apropiat. O persoana mai mare ca varsta, dar cu rezultate asemanatoare, il poate intelege mai bine pe copil.
  • Arata-i ca este normal ca uneori sa nu fie sigur pe propriile forte. In situatii noi sau in situatii pe care le percepem ca dificile, cu totii avem momente de indoiala, in care nu suntem siguri ca le vom face fata. De exemplu, in clasa a cincea sau in clasa a noua, este normal sa se adapteze mai greu. Important e sa isi pastreze entuziasmul si dorinta de invatare si sa ceara ajutorul in mod deschis profesorilor sau colegilor atunci cand are nevoie.
  • Ajuta-l sa gaseasca un mentor. Poate fi vorba de un coleg mai mare cu care se intelege bine sau de un profesor care este dispus sa il ascute si sa il ajute. Este important sa fie o persoana pe care o admira si cu care simte ca se poate identifica intr-o oarecare masura.
  • Sfatuieste-l sa ceara parerea unui profesor atunci cand nu stie cat de bine se descurca. Este o modalitate buna prin care isi poate evalua progresul si isi poate linisti indoielile cu privire la calitatile sau efortul depus.
  • Aminteste-i ca nu este singurul care are indoieli cu privire la propriile realizari si forte. Si altii simt povara succesului si trec prin momente in care isi pierd increderea in propriile forte si realizari. De exemplu, stiai ca, Kate Winslet, eroina din filmul ”Titanic”, a trecut prin asemenea momente? La fel se intampla si cu Chris Martin- cel ce scrie versurile trupei Coldplay, actrita Jodie Foster din ”Tacerea mieilor” sau binecunoscutul actor Denzel Washington.

Copilul tau iti povesteste cand se indoieste de propriile calitati si rezultate?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe