characters characters

Banii in cuplu, motiv de divort

„Banii sunt doar niste bani. Relatia noastra este prioritara.”

Propus de: Domnica Petrovai   |   02 martie 2015    |   2605 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

bugetul familiei, motiv de divort
Banii sunt o sursa de stres pentru foarte multe cupluri. Sesizezi problema cand „in treacat” barbatul spune ca nevasta lui are „grija” de bani, ea are cardurile, ea plateste facturile si cheltuielile casei si din salariul lui, si cand „are nevoie de bani, trebuie doar sa ii ceara.” Sau cand doamna e mereu apostrofata ca este „prea cheltuitoare” si ca „nu stie sa aiba grija de bani”, „ca nu castiga destul, ar trebui sa se straduiasca prea mult, sigur pierde timpul.” Este important de stiut ca doar uneori este vorba despre bani, de multe ori este o alta cauza a conflictelor in cuplu care se exprima prin discutiile despre bani.

Problema banilor in cuplu.

In ce situatii apare:

 • cand exista diferente mari de venituri, „Sotul meu este profesor de desen, va dati seama ce bani aduce in casa, dar isi cumpara aparat de fotografiat de 2000 euro din banii castigati de mine”,
 • cand doar unul dintre parteneri munceste: „A ales sa stea acasa cu copilul si se gandeste cum sa isi dezvolte firma lui, doar eu muncesc, numai ca ganditul asta tine de 5 ani, ma simt folosita.”, „E treaba barbatului sa produca banii familiei, eu ma ocup de copii.”

Din experienta mea de psihoterapeut problema banilor este adesea in alta parte:

 • banii sunt folositi ca o forma de putere sau control,
 • sau sunt folositi pentru a „cumpara” afectiunea sau iubirea partenerei sau partenerului,
 • sau ca o exprimare a dependentei si neputintelor unuia dintre parteneri.

Sunt situatii in care unul dintre parteneri isi doreste sa petreaca mai mult timp cu partenerul, dar sa aiba aceleasi surse de venit. Au de ales. Relatia sau banii. Sau ambii muncesc foarte mult si relatia este secundara si vacantele sunt aproape singurele momente de apropiere reala: „Nici nu apucam sa vorbim in timpul saptamanii, amandoi suntem franti, abia de mai stam un pic cu copiii si in week-end rezolvam ce nu am rezolvat in timpul saptamanii, chestiuni administrative.”

Ce ar fi de facut:

 • Sunt intelepte cuplurile care stiu sa gestioneze bine problema banilor, unii sunt foarte pragmatici, au fiecare contul lui bancar si un cont al familiei unde contribuie amandoi cu o suma din venituri, impart cheltuielile casei in mod egal si inteleg ca „banii sunt in fapt doar niste bani si relatia lor este prioritara”.
 • Vorbiti despre viziunea pe care o aveti despre bani, cum se fac cheltuielile in familie, despre asteptari fata de partener si veniturile aduse de el in familie.
 • Planificati cheltuielile viitoare sau schimbarile aparute, de exemplu, perioade in care doar unul dintre parteneri munceste sau aveti planificate achizitii mari, cum ar fi o masina noua sau banii pentru vacante, banii pentru sustinerea copiilor in scoala.

Barbatul adesea are resentimente, pe buna dreptate, daca este perceput ca este principalul responsabil de banii familiei: „Tot stresul si ingrijorarile uneori ma coplesesc, as vrea sa le pot macar vorbi cu ea. Imi e greu.”, asa cum femeia are resentimente cand este perceputa ca singura care se ocupa si de casa, „Parca am doua slujbe, si munca si acasa. El vine acasa sa se odihneasca, eu nu.”

In concluzie, alaturi de infidelitatea sexuala si emotionala, conflictele cu familia de origine, banii reprezinta o sursa de stres si conflict, care este un predictor al divortului. Ambii parteneri au drepturi si responsabilitati egale in cuplu si sunt ambii responsabili de securitatea si siguranta financiara a familiei.

Domnica Petrovai
Psiholog clinician, Pr., Psihoterapeut cognitiv-comportamental,
Mind Education & Health

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe