characters characters

Bebelusii si curiozitatea: de ce este important sa incurajezi spiritul explorator inca din primele luni

06 martie 2020    |   1941 vizualizări

Varsta: 0 - 3 ani.

 

Bebelusii se nasc curiosi

Inca de la varsta de 3 luni, bebelusii incep sa manifeste curiozitate cu privire la persoanele din jur, la obiectele colorate si la sunetele pe care le aud. La 4 luni incep sa fie curiosi in legatura cu propriul corp si, pe masura ce cresc, la fel se intampla si cu nivelul curiozitatii lor. Pana la 10 luni, acestia invata sa traga, sa prinda sau sa impinga. De altfel, lumea unui copil mic este plina de alimente noi pe care sa le guste, de oameni de intalnit, jocuri noi de jucat, cuvinte de inteles, locuri de vizitat si concepte de stapanit. Bebelusii si copiii mici vor atinge, gusta, mirosi, vor explora si vor intelege, vor privi si vor asculta, vor avea intrebari si curiozitati, se vor mira, vor cauta raspunsuri si, in acest fel, vor invata.

 

Unul dintre motivele pentru care bebelusii indica un lucru cu degetul este pentru a-si exprima interesul cu privire la acel lucru. Este modalitatea lor de a spune: ”Vreau sa stiu ce este aceasta.” Astfel, curiozitatea este sinonima cu dorinta de a invata, este un detector de noutate, care il determina pe copilul mic sa caute raspunsuri pentru situatiile neasteptate pentru el, sa rezolve mistere si sa elucideze incertitudinea. Un copil descopera dulceata ciocolatei, gustul acid al lamaii, caldura caloriferului si frigul ghetii. Prin aceste procese, isi construieste propriile cunostinte despre viata.

 

Beneficii ale cultivarii curiozitatii

 

”Curiozitatea cultiva o minte activa, iar dezvoltarea curiozitatii ajuta copilul sa fie dispus si capabil sa creasca continuu, sa invete si sa puna la indoiala tot ce este in jurul lui. Un copil curios va intelege mai bine lumea din jur, se va adapta mai repede unui mediu nou si va fi mai prietenos”, declara Valentina Secara, fondatoarea Conferintei de Educatie Timpurie si a altor proiecte de formare a adultilor in spiritul educatiei moderne.

 

  • Curiozitatea il ajuta sa-ti dezvolte imaginatia, creativitatea si limbajul, instrumente de baza, de care un adult de succes are nevoie. Un copil care nu dezvolta curiozitatea nu va fi un adult care inoveaza;
  • Daca un copil isi poate imagina, el este, de asemenea, capabil sa poata descoperi noi perspective, solutii, moduri de abordare. Astfel, curiozitatea ajuta copilul sa fie capabil sa rezolve probleme;
  • Curiozitatea inspira persistenta si determina un impuls de a sti ce, cum, de ce.
  • Curiozitatea ajuta un copil sa fie determinat, sa caute alternative, sa gaseasca noi moduri de abordare a unei situatii si de a nu renunta. Curiozitatea ofera, de asemenea, motivatia de a atinge intotdeauna un nivel mai ridicat al cunoasterii;
  • Curiozitatea il ajuta pe copil sa creada in vise marete si sa gaseasca solutii pentru a le indeplini;
  • Un copil care are intrebari va deveni un adult care refuza sa accepte status quo-ul, care transforma, conduce, traieste o viata aventuroasa si este mai fericit.

 

Cum putem cultiva curiozitatea copiilor

 

Desi bebelusii se nasc curiosi, este esential sa cultivam aceasta curiozitate pe masura ce cresc:

  • Jocul senzorial este o sursa uimitoare pentru cultivarea curiozitatii bebelusilor deoarece le ofera libertatea de a testa si de a cunoaste prin participare activa, intr-un mediu sigur.
  • Creeaza oportunitati de a interactiona cu alti bebelusi. In acest fel va creste curios si prietenos.
  • Jocul nestructurat este un alt mod de a incuraja dorinta de descoperire. Oferindu-i copilului timp liber pentru a se juca, ii permiti sa exerseze curiozitatea si imaginatia.
  • Ajuta-l sa se simta suficient de increzator si competent pentru a explora, incurajeaza-l sa caute si permite-i sa se miste cat mai mult.
  • Exista trei moduri prin care parintii constrang explorarea entuziasta a copilului: frica, dezaprobarea si absenta. Evita sa faci aceste greseli. Fii prezent in aventurile lui si celebreaza fiecare reusita.

 

Pe 28 martie, specialistul britanic in educatie timpurie Alice Sharp va sustine la Bucuresti o sesiune de training dedicata parintilor, educatorilor si personalului din crese si gradinite care isi doresc sa le ofere copiilor contextul potrivit pentru a investiga si a descoperi lumea din jur. Sesiunea este structurata in jurul dorintei de explorare a copilului si cuprinde exemple si modalitati practice ce stimulare a curiozitatii. Organizatorul evenimentului este First7 – Centru pentru educatie timpurie. Pentru informatii si inscrieri, click AICI.

 

De asemenea, First7 organizeaza periodic ateliere senzoriale pentru copii intre 7 si 26 de luni cu scopul a sustine eforturile parintilor de stimulare corespunzatoare a copilului lor si de incurajare a spiritului explorator specific etapei de dezvoltare 0-3 ani.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe