characters characters

Armele de jucarie si copiii

Propus de: SuntParinte.ro   |   07 noiembrie 2013    |   2156 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Legatura dintre armele de jucarie si violenta in randul copilului este un subiect dezbatut destul de aprins de catre parinti, care se pot simti tentati sa interzica celor mici aceste jucarii.  Vorbim in continuare despre principalele preocupari ale parintilor atunci cand copiii intra in contact pentru prima data jucariile de tip arme.

Conform expertilor, baietii isi doresc de la cele mai mici varste sa isi arate puterea si forta si de aceea prefera de cele mai multe ori “armele” de orice natura in jocul lor. Inainte de jucariile moderne din magazine, copiii se jucau cu diverse obiecte pe care le transformau, simbolic, in sabii sau arme. Acest tip de joc se considera ca are la baza o explicatie evolutionista: ii pregateste pe baieti sa devina vanatori atunci cand specia este pusa in pericol.

In cazul in care copilul meu prefera sa se joace cu arme, inseamna ca va deveni violent?

Studiile realizate pana in prezent nu au demonstrat o legatura intre joaca cu arme si comportamentul violent al copiilor. In plus, s-a demonstrat ca aceste jocuri ii ajuta, de fapt, pe copii sa isi controleze impulsurile, sa gandeasca simbolic, sa vada lucrurile dintr-o alta perspectiva si sa isi dezvolte empatia. Armele din jocul copiilor nu sunt semn de violenta. Ele reprezinta unelte cu care copiii isi manifesta spiritul justitiar, prin intermediul carora devin eroi si reusesc sa invinga raul. Aceste lucruri trebuie sa fie invatate de catre copii, iar jocurile cu arme sunt utile in acest sens. In plus, pentru copii jocurile cu arme nu inseamna violenta, ci doar o joaca in care stiu ca se prefac ca impusca, se lupta sau ataca pe altcineva.

Cand copilul meu pretinde in joaca ca ma impusca pe mine sau pe un alt membru al familiei, ar trebui sa ma ingrijorez?

Deseori mamele sunt cele care se ingrijoreaza pentru ca prima tinta a copilului sunt ele, vazand in alegerea copilului o manifestare a agresivitatii, a furiei fata de ele sau chiar a urii. Psihologii arata insa ca cei mici aleg sa “atace” in joaca parintele pentru ca acesta reprezinta o persoana de referinta in viata lui, pe care o iubeste si pe care vrea sa o impresioneze. La fel cum alege sa te impuste pe tine prima, tot tie iti va arata prima puzzle-ul pe care a reusit sa il termine sau desenul pe care l-a realizat. Daca te ingrijoreaza substratul violent al acestui joc, poti spune ca de fiecare data cand te va impusca va trebui sa te si sarute. In acest mod, toata joaca cu armele poate fi distractiva pentru fiecare persoana care este “impuscata”.

Ar trebui sa ii interzic copilului armele de jucarie?

Daca refuzi aceasta joaca a copilului, poti lasa impresia ca nu esti de acord cu imaginatia celui mic, ca nu iti place jocul lui si implicit nu il placi nici pe copil. In plus, daca nu li se cumpara jucarii-arme, copiii vor gasi inlocuitori, folosind alte obiecte pe post de pistol, sabie, arc si sageti.

Ce ar trebui sa spun copilului despre armele de jucarie?

Pentru a fi sigur ca cel mic nu se va rani pe sine sau pe altcineva, asigura-te ca stie ca nu este in regula sa atace o alta persoana, nici atunci cand se joaca, nici in viata reala. Vorbeste-i despre efectele pe care le pot avea armele adevarate si despre faptul ca nu trebuie sa le foloseasca niciodata pentru a se juca.

Majoritatea baietilor si o parte din fetite aleg sa se joace cu arme de jucarie sau cu obiecte carora sa le dea aceasta utilitate. Este o etapa naturala prin care trece orice copil, iar aceste jocuri simbolice se vor fi curand inlocuite de jocurile de rol, odata ce trec anii. Pe tine ce te preocupa cel mai mult privind armele de jucarie si folosirea lor de catre copilul tau?

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    georgeta ruiu    15.11.2013 - 21:33
    Din pacate , foarte multi parinti cumpara copiilor arme de jucarie,iar daca se face un sondaj, cu siguranta foarte multi copii vor spune ca nu au jocuri de masa, jocuri cu jetoane, puzzle , ca sa nu mai vorbim de carti . Oricum nu acorda importanta jocului copilului considera ca daca ii cumpara jucarii scumpe, pusti ,mitraliere, pistoale sofisticate,telefoane, tablete vor forma genii.
  • Utilizator Anonim
    emy    14.11.2013 - 14:14
    Este foarte important sa alegem jucarii cu care copilul nu risca sa se raneasca sau sa ii raneasca pe cei din jur, din greseala. Si cred ca este bine ca cel mic sa se joace cu jocuri cat mai diverse, care sa implice si alt tip de jucarii (jocuri de strategie, de gandire, sportive etc.)

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe