characters characters

Anca de la Asociatia Arica: Catalin, fiul meu, este ratiunea mea de a exista

Propus de: Anca Ghinea   |   02 martie 2016    |   4686 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

Interviu Anca Iurea
1. Anca, povesteste-ne despre tine.

Sunt Anca, un om vesel, optimist, activ, gata oricand de actiune. Am o familie frumoasa si sanatoasa, un superjob si o viata plina de provocari. Lucrez de 14 ani in productia de televiziune, domeniu care ma tine in forma si ma provoaca mereu. Ador marea si prietenii adevarati. A-mi ajuta semenii este una dintre valorile mele de pret.

2. A fi mama este…. Te rog continua propozitia.

Ratiunea de a exista.

3. Ai o misiune speciala. Ne spui mai multe despre Autism Arica si de activitatea pe care o desfasori alaturi de cateva prietene din media.

Asociatia Arica si dezvoltarea organizatiei este pentru mine un proiect de suflet. Alaturi de prieteni de-ai mei, colegi de breasla si familie, cu totii ne concentram eforturile pentru doua mari obiective:

1. Sa informam parintii despre simtomele acestei tulburari, in ideea de a constientiza si actiona imediat ce au observat comportamente nepotrivite la copiii lor;

2. Si 2, sa deschidem un centru gratuit de terapie In Bucuresti. Pentru care este nevoie de sustinere financiara considerabila, desigur.

Sunt sigura ca fiecare pas pe care il facem in acest sens va ajuta o familie greu incercata de aceasta tulburare, la un moment dat.

Nu intamplator aceste obiective fac parte din viata mea cotidiana… Catalin, baiatul meu de 4 ani, a fost diagnosticat in urma cu un an cu Tulburare din Spectrul Autist. Alaturi de o echipa multidisciplinara formata din terapeuti, logopezi, psihologi si neuropsihiatri lucram zi de zi in speranta de recuperare si integrare a lui. Asociatia pentru Recuperarea si Inregrarea Copiilor cu Autism - ARICA este familia noastra alaturi de care luptam pentru recuperarea puiului de om.

Asadar m-am gandit sa incerc sa ajut si alti parinti aflati in situatia mea sa lupte sau sa le usurez etape si timpi pretiosi.

4. Cum arata o zi din viata ta?

Destul de asemanator si diferit in acelasi timp. Catalin merge la gradinita, asadar suntem matinali. Fiecare membru al familiei are o structura si responsabilitati clare. Ne ajuta si Vera, bona lui, pentru ca ea il preia de la gradinita. Eu si tati plecam dimineata la serviciu si mai revenim seara.

Cel mai greu este sa ies pe usa. De cele mai multe ori vorbesc la telefon rezolvand diferite situatii si astfel imi limitez timpii petrecuti in fata oglinzii. Nu-i nimic, si masina are oglinzi la care se mai pot face retusuri, se poate aplica ruj, rimel… :)

Ajung la birou sau la filmari si nici nu realizez cat de repede trece timpul. In masina, in pauza sau intre doua rapoarte, ma asigur ca acasa lucrurile se desfasoara in orarul stabilit, rezolv situatii neprevazute si nu trece nicio zi fara sa fac minim o actiune pentru proiectul meu de suflet, Arica.

Seara ajung acasa unde ma asteapta Cata, ratiunea mea de a exista. Momentele noastre impreuna in familie sunt centrate doar pe el, pe nevoile si programele pe care le lucram impreuna cu echipa lui de terapeuti.

5. Ai ritualuri in familia ta? De dimineata, de duminica, de vacanta?

Incercam sa creem ritualuri care sa se transforme in traditii. Sa oferim flori de 1 Martie, pachete de Craciun, salata beof de Paste si Craciun, locul de joaca din weekend , piesele de teatru sau minivacantele multasteptate. Ne adaptam continuu nevoilor lui dar tinem cont ca si noua ca adulti ne trebuiesc ancore care sa ne ajute sa mergem mai departe.

6. Cel mai recent lucru pe care l-ai invatat de la copilul tau?

Continuu invat sa am incredere in el, el imi dovedeste mereu ca POATE ORICE, dar in felul si ritmul sau. Ultimul superlucru invatat de la el a fost un cantecel. Cred ca este creatie proprie :)

7. Ce iti place cel mai mult in ipostaza de mama?

E foarte greu de spus. Imi place tot ce tine de aceasta ipostaza. Mi-ar trebui mii de randuri sa exemplific fiecare traire pe care o am de 4 ani, de cand totul s-a schimbat in viata mea o data cu aparitia lui Catalin.

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe