characters characters

After School

Propus de: Echipa Intuitext   |   28 aprilie 2009    |   14910 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

copil pictand

Educatia nu incepe odata cu orele de la scoala si se termina cu acestea. Copilul este influentat atat de ce face la scoala, dar si de activitatile din timpul liber. Cum organizezi timpul copilului dupa programul de scoala



Lectii de pian, dans, inot, baschet, volei, alaturi de participarea la cercurile de ecologie, poezie, desen, educatie rutiera sau prim ajutor sunt doar cateva dintre posibilele optiuni. Nu uita ca temele pentru a doua zi trebuie sa fie doar o parte din programul copilului, iar ajutorul tau nu poate lipsi. 

 

After School

O varianta pentru organizarea timpului de dupa terminarea orelor o reprezinta after school, program educational de stat sau privat unde copiii isi pot petrece timpul dupa terminarea orelor asistat de un personal specializat. In cadrul unui after school copilul isi face temele, se relaxeaza, relationeaza cu colegii si poate urma cursuri de limbi straine, pictura, modelaj in lut, teatru sau arte martiale.

 

Avantaje:
- Mediul sigur in care isi petrece timpul copilul tau.
- Persoanele care coordoneaza grupul de copii au pregatire psihopedagogica
- Programele after school ii ajuta pe copii sa relationeze intre ei, sa-si dezvolte personalitatea si sa-si faca prieteni atat prin joc cat si prin activitati educative
- Existenta unui program zilnic. Nevoia de stabilitate si imbinarea jocului cu temele si invatarea sunt esentiale pentru copilul de la scoala primara. In momentul in care copilul se simte in siguranta poate fi creativ si poate explora mediul inconjurator fara probleme.
Dezavantaje:
- Costurile ridicate. In functie de optiuni, taxa lunara pentru un program de tip after school este intre 100 si 300 de Euro.
- Timpul redus pe care copilul il petrece cu familia. Faptul ca sta putine ore in casa si cu familia poate cauza un sentiment de instrainare si implicit iti poate afecta relatia cu el

Majoritatea programelor after school ofera optiunile unui program normal (aprox.12:00-17:00), lung (aprox.12:00-19:00) si special (adaptat nevoilor individuale ale copilului). Transportul de la scoala la centrul after school poate fi gratuit sau contra cost. De asemenea, in functie de programul ales si de politica centrului, copilul primeste o masa calda.


Cum alegi programul after school?
Iata cateva criterii de care poti tine cont cand faci selectia:
- Distanta fata de casa
- Costurile
- Dotarile centrului (salile de lucru, salile de mese, bucataria, serviciul de catering, locul de joaca)
- Siguranta si confortul locului
- Parerea copilului tau
- Personalul specializat
- Programul de lucru.


Programele After school nu ar trebui sa puna in umbra scoala. Dat fiind ca aici copilul poate avea pauze mai lungi, o masa, eventual o jumatate de ora de joaca il vor face pe copil sa ii placa mult mai mult sa vina aici decat la scoala. Discuta cu copilul si explica-i importanta scolii lui si faptul ca il recompensezi pentru rezultatele bune de la scoala, ducandu-l la after school.



Cum organizezi timpul copilului dupa programul de la scoala?


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/nojhan/3603491639

Comentează:
7 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    Anamaria    07.10.2011 - 09:55
    (pentru Luiza Rus)
    eu as veni cu propunerea ca masa, in programul after school sa fie asigurata in sistem catering, in acest fel copiii n-ar mai fi plimbati pe orice vreme si n-ar necesita mare deranj decat o sala amenajata in acest sens. sunt multe gradinite cu program prelungit care folosesc deja acest sistem. copilul meu frecventeaza o astfel de gradinita si sunt foarte multumita.
  • Utilizator Anonim
    Luiza Rus    22.09.2011 - 10:25
    Baiatul nostru va merge la scoala peste un an. La 1 an si 8 luni l-am inscris la o gradintita particulara, nu pentru faptul ca este privata ci pentru ca aveau orarul prelungit pina la orele 18, ceea ce nu exista la nici o gradinita de stat, din pacate, iar faptul ca era destul de mic si cu pampers nu le-a creat probleme educatoarelor. S-a adaptat exemplar in 4 zile la programul lung cu mese, somn si alte activitati. Avind in vedere ca noi parintii lucram pina tirziu, dupa orele 18, ne gindim de pe acum ce vom face cu el la scoala. Semi-internatul este pina la orele 16. In general la amiaza copii pleaca cu rindul si iau masa undeva, rar se intimpla sa ia masa la scoala Apoi se intorc sa isi faca temele. De multe ori vad copii in rind cite 2, iarna-vara, ploua, ninge sau e soare care sint plimbati sa ia masa. Oare ce chef mai au acei copii sa isi faca temele dupa ce se intorc, uzi sau transpirati. Si pentru astea noi parintii trebuie sa platim ...la stat peste 100 €/luna , contravaloarea meselor si plata pentru cadrul didactic. Ideea de a cauta o bona care sa il ia de la semi-internat nu ne suride, adica sa platim si scoala si bona. Sintem siguri ca vom alege un after-school unde copilul va fi luat de la scoala, va minca linistit, isi va face temele si isi va petrece timpul ramas fie la un curs de limbi straine sau se va juca cu ceilalti copii.
    Chiar daca pretul este mai mare pt acest program privat, consider ca parintele este linistit cind isi stie copilul intr-un mediu sigur, dar si palcut in acelasi timp.
  • Utilizator Anonim
    Liviu Dorobat    11.05.2011 - 07:17
    Consider ca programul "scoala dupa scoala" este unul relativ bun in Romania. Spun "relativ" pentru ca este o solutie pentru parintii care chiar nu au posibilitatea sa isi supravegheze copilul intre 12:00 si 17:00. Pe de alta parte, consider ca scolile de stat din Romania nu pot asigura conditiile normale de desfasurare pentru un asemenea program. Copilul din ciclul primar, de exemplu, e deja obosit la ora pranzului. A-l lasa imbracat in aceleasi haine de dimineata si pana seara, a-l pune sa mearga uneori pe distante mari ca sa isi ia pranzul la cine stie ce cantina despre care nu stii (ca parinte sau ca invatator) cat de "sigura" este - pentru ca scolile nu au cantina proprie - si a nu-i oferi posibilitatea unui repaus de cel putin o ora la pranz inainte de a incepe sa-si faca lectiile pentru a doua zi mi se par aspecte care nu sunt de neglijat intr-o analiza la prima vedere. Mai e mult pana sa spunem ca elevii din Romania beneficiaza de programul "scoala dupa scoala". Deocamdata invatatorii se chinuie sa faca fata conditiilor curente. E extenuant atat pentru copii cat si pentru invatatori. Probabil, insa, ca peste tot in Europa a fost asa la inceput. Toti au facut pionierat pe linia asta ... numai ca unii au facut acest pionierat acum 40-50 de ani. De unde rezulta ca in Romania suntem in urma cu 40-50 de ani in privinta asta.
  • Marculescu Livia
    Marculescu Livia    03.10.2009 - 10:35
    Cred ca programele after school sunt binevenite,fiind implementate cu succes in foarte multe tari si cu rezultate foarte bune.Sunt de parere ca la ele trebuie sa aiba acces si copiii din mediul rural,chiar daca unii dintre parintii lor nu lucreaza.Acesti copii(unii dintre ei)nu beneficiaza de o organizare eficienta a timpului de dupa scoala si de aceea rezultatele unora sunt destul de slabe.Daca tot vorbim despre egalitatea de sanse ,haideti sa facem ceva si pentru ei!Ar trebui gandit la nivel de M.E.C.I. un program in special pentru acesti copii.Cei din mediul urban au si alte posibilitati de petrecere a acestui timp,de aceea apar diferentele dintre urban/rural ,ceea ce in stadiul actual de dezvoltare sociala ar trebui sa fie inadmisibil.Ca si cadru didactic, consider ca ar trebui ajutat/impulsionat cel slab si apoi cel care deja este in avantaj.Apoi chiar putem spune ca promovam egalitatea de sanse,lucru care acum este doar in faza de slogan,din pacate.
  • dumitru florentina
    dumitru florentina    03.10.2009 - 07:40
    Ca si invatator,consider ca este un beneficiu pentru copiii care raman nesupravegheati in timpul liber,care nu pot primi ajutor acasa...
    Lucrez intr-o scoala din mediul rural,un sat foarte mic.Putini parinti isi pot ajuta copiii la teme sau se pot face respectati de acestia,ascultati.DAR...lipsesc si mijloacele materiale si interesul pentru educatia copilului...Nu stiu,dar am impresia ca ar trebui niste programe pt. parinti,apoi pt copii.Vorbesc de mediul rural ,in special,referindu-ma la aceia care au devenit parinti fiind inca la varsta copilariei .
  • Utilizator Anonim
    Ioana Caciula    25.07.2009 - 12:46
    Programele after-school sunt intr-adevar foarte utile atat pentru parintii care lucreaza pana seara, cat si pentru copii, care beneficiaza de un program educational adecvat in afara orelor de scoala. Studiile arata ca prin frecventarea unui program de tip after-school, scade rata abandonului scolar, iar rezultatele scolare ale copiilor se imbunatatesc, datorita suportului profesionist pe care il primesc la efectuarea temelor. De aceea exista si scoli publice care au infiintat programe de tip after-school, in ideea de a sustine elevii pe parcursul scolaritatii si de a-i sprijini pe parinti. Puteti alege de asemenea un program after-school privat, care ofera de obicei si transport copiilor, ca si sifeite tipuri de activitati. Va puteti orienta si in functie de preferintele fetitei dvs., de ceea ce i-ar placea sa faca - o activitate sportiva, una de tip creativ sau de exemplu sa invete/perfectioneze o limba straina. Cu siguranta veti fi multumiti in cele din urma de alegerea facuta.
  • Utilizator Anonim
    Laura    22.07.2009 - 13:07
    Am o fetita de 6 ani care merge la o gradinita particulara cu program prelungit, deoarece atat eu cat si sotul meu lucram pana la ora 18, iar binicii locuiesc in provincie si nu ne pot ajuta. Peste un an va merge la scoala, dar nu va fi una particulara. Asi vrea sa aflu cateva pareri despre programele after school.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe