characters characters

Experienta de profesor voluntar. Educatia: un lux in tara noastra

Propus de: Denissa Gabriela Bularda   |   06 ianuarie 2016    |   4327 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

voluntariat in educatie
Voluntariatul in educatie poate aduce satisfactii si implinire atat voluntarilor, cat si copiilor care primesc ajutor si sprijin in invatare. Doamna Denissa Gabriela Bularda este profesoara de limba engleza si germana, cu experienta de 10 ani in scolile de stat si experienta de voluntar in educatie. Aflam in randurile urmatoare ce inseamna sa fii profesor voluntar in educatie si cata nevoie au copiii romani de ajutor suplimentar, material si didactic.

Despre experienta mea de profesor voluntar as putea povesti cateva lucruri, despre nevoia de voluntariat in educatie, insa, as dori sa vorbim toti.

Predau copiilor limba engleza la un centru social din Bucuresti. O fac din dorinta de a ajuta acolo unde este nevoie si unde pot face ceva. In cele doua ore pe saptamana, vinerea dupa-amiaza, mi se deschide o lume care imi umple sufletul. Am in fata mea elevi care vin pentru ca vor sa invete. Pur si simplu vor sa stie, sa fie si ei buni in clasele lor, sa inteleaga aceasta limba. Au inteles cumva si ca, fara a cunoaste limbi straine, le va fi foarte greu. Ca limba engleza este „obligatorie”, dupa cum spun ei.

Acesti copii au parinti, au casa, au masa. Dar educatia este scumpa in tara noastra. Un profesor meditator costa mult, iar salariile parintilor acopera cu greu viata zilnica. Pentru multi dintre copiii tarii noastre meditatiile sunt inaccesibile, prin urmare la scoala pierd ritmul. In clase exista copii care au acces la profesori in privat, acesti elevi cresc ritmul invatarii si nivelul clasei si exista copii care nici in vis nu ar avea acces la asa un lux, acestia raman de multe ori in urma. Ajung sa fie in urma, se descurajeaza, practic sunt aceia care nu stiu sau stiu mai putin. La centru mai vin si copii care nu au studiat engleza la scoala pana acum si vor sa o invete.

Lucram impreuna nivelul de incepatori. Sunt atenti, intreaba, scriu. Am trait bucuria, surpriza chiar, sa cunosc setea de a sti a unora dintre ei. Sunt aceia care, desi primesc ca tema pentru acasa sa alcatuiasca cincisprezece – douazeci de propozitii pana data urmatoare, ei vin cu cincizeci, saptezeci chiar si cu o suta de propozitii de fiecare data. Acest mod de a aborda tema pentru acasa demonstreaza dorinta lor de a invata sau, cel putin, constientizarea lor ca este nevoie sa invete.

De ce va povestesc asta? Pentru ca am auzit atatea pareri despre elevii mai slabi din clase, despre cei care au ramas in urma la scoala, despre elevi in general. Toata lumea stie, toata lumea isi da cu parerea de ce tanara generatie nu mai invata nimic, nu mai stie nimic”. Nu sunt in urma pentru ca nu vor sa invete sau pentru ca sunt lenesi, rasfatati, nu sunt acolo din cauza parintilor care nu s-ar ocupa de ei. Nu. Sau, cel putin, nu toti.

Eu vad aici, la centru, dorinta si straduinta unora dintre copii sa invete. Numai ca doar cateva familii pot oferi sprijin suplimentar acasa. Pentru situatiile in care parintii nu pot, sau le este extrem de greu, suntem noi, ceilalti, care am avut sansa invatarii si o putem oferi si altora.

Cam atat as putea povesti din experienta mea de profesor voluntar. Despre nevoia de voluntariat in educatie, vom vorbi intr-un articol urmator.


Daca ai lucrat si tu ca voluntar in educatia copiilor, iti asteptam parerile si povestile in sectiunea de comentarii.


Autor:
Denissa Gabriela Bularda
Profesoara de engleza si germana, experienta in lingvistica aplicata in IT, mama a doua fiice in varsta de 22, respectiv 17 ani.

 
*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/jose_kevo/2195674599/

Comentează:
6 comentarii

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu
 • Fără foto
  Anca Ganciu    26.06.2020 - 06:56
  Desi cu experienta in alt domeniu, imi doresc sa lucrez cu copii si sunt studenta in anul I la PIPP Credis ID, la Universitatea din Bucuresti. As dori sa efectuez la un centru social/ONG voluntar iat pe conversatie engleza si germana. Am nivel B2 la ambele.
 • Fără foto
  Vanca Roxana    05.02.2016 - 15:55
  Felicitări doamnă profesoară!
 • Fără foto
  Frățilă Maria    13.01.2016 - 12:47
  Felicitări, doamna Gabriela!
  Și eu sunt profesor de chimie și fizică și lucrez foarte, foarte multe ore suplimentar cu acei elevi care au dorința de a acumula mai multe cunoștințe . Îi încurajez să participe la concursuri pentru a câștiga experiență și încredere în forțele lor. Eu tot voluntar fac acest lucru! Mă umplu de bucurie și satisfacție când vin de la liceu și îmi spun că sunt cei mai buni....!
 • Fără foto
  Bularda Denissa    12.01.2016 - 16:54
  Doamna Olga,

  Pentru a fi voluntar eu am scris Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din sectorul meu si m-am oferit, ei mi-au spus ce nevoi au. Mi s-au cerut actele obisnuite: diploma de studii, avizul de la medic, cazierul. Sunt insa pe net diverse asociatii de voluntari, puteti cauta si vorbi si cu ei.

  Va urez succes si ma bucur mult ca doriti sa faceti acest lucru!
 • Fără foto
  Olga    10.01.2016 - 16:50
  Va rog sa-mi spuneti care sunt cerintele pentru a fi voluntar.Am studii dar nu am profesat.Va multumesc.
 • Fără foto
  Carlogea Maria    08.01.2016 - 12:38
  Nu am legatura direct cu domeniul, dar mi se pare foarte important si interesant sa lucrezi ca voluntar in invatamimt

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe