characters characters

Activitati pentru dezvoltarea memoriei

Propus de: SuntParinte.ro   |   28 aprilie 2011    |   7711 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

activitati pentru dezvoltarea memoriei adolescentilorSe spune ca „Tinerii au o memorie buna” si ca, pe masura ce imbatranim, incepem sa uitam din ce in ce mai mult. Memoria buna nu depinde doar de varsta, ci si de antrenament. De aceea, exercitiile de memorie sunt recomandate si copiilor si adolescentilor, pentru a-si mentine „in forma” aceasta abilitate de care au atata nevoie in activitatea de invatare. De asemenea, si pentru adulti este benefic sa isi exerseze memoria. Studiile arata ca o data cu avansarea in varsta, memoria intra intr-un proces de regresie. Stilul de viata sanatos si exercitiile de memorie incetinesc acest proces si ii ajuta pe adulti sa isi pastreze memoria functionala. Asadar, nu ezita sa ii propui copilului tau cateva exercitii care sa va puna memoria la incercare.

Activitati care stimuleaza memoria adolescentilor

Iata o serie de activitati pe care le poti realiza in familia ta pentru a-l ajuta pe adolescent sa aiba o memorie mai buna:

1. ”Jocul martorilor” este un joc ce poate fi desfasurat intr-un grup de copii. Cum se joaca? In primul rand, participantii nu trebuie sa stie ca urmeaza sa fie implicati intr-un joc. Asadar, in timp ce prietenii copilului tau stau de vorba sau sunt la masa, o persoana cu care ai vorbit in prealabil va intra in camera si va face o serie de lucruri. De exemplu, ar putea: sa schimbe ora la ceas, sa ude florile, sa ia o carte si sa o mute in alta parte, sa deschida un dulap, sa salute etc. Dupa ce persoana iese din camera, cere copiilor sa scrie pe o foaie de hartie toate lucrurile pe care le-a realizat persoana care a intrat in camera. Jocul va starni zambetul pe buzele copiilor si ii va determina ca, din acel moment, sa fie mult mai atenti la ceea ce se intampla in jurul lor, dar si sa-si exerseze mai mult memoria.

2.  ”A fi observator” este un alt joc de grup care stimuleaza memoria. Tot ce trebuie sa faci este sa le ceri celor prezenti sa-si aleaga un partener. Apoi se vor aseza fiecare fata in fata si se vor uita atent unul la celalalt timp de 3 minute. Trebuie sa observe cat mai multe detalii legate de vestimentatie,  coafura, culoarea ochilor, a accesorilor etc. pentru ca in urmatoarea etapa se vor aseza cu spatele unul la celalalt si vor fi nevoiti sa descrie cat mai exact partenerul pe care l-au observat. Acest exercitiu se poate repeta de cateva ori, schimbandu-se partenerul de fiecare data.

3. ”Ce anume s-a schimbat?” ar putea sa intrebe un membru al familiei ori un membru al familiei prin intermediul acestui joc. Ai nevoie de o persoana cu cat mai multe piese vestimentare pe ea si cu cat mai multe detalii si elemente asimetrice. Aceasta persoana se va aseza in picioare in fata celorlalte pentru 3 minute, timp in care ceilalti trebuie sa analizeze cat mai in detaliu fiecare aspect al infatisarii fizice. Dupa ce a expirat timpul, actorul principal va disparea pentru scurt timp intr-o alta incapere unde va modifica un detaliu subtil la infatisare si se va prezenta din nou in fata celorlalti. Acestia vor avea ca sarcina sa identifice elementul diferit. Pentru ca lucrurile sa fie cat mai interesante, iata si cateva modificari pe care le-ar putea face:
-    sa isi puna papucul stang in piciorul drept si pe cel drept in stangul,
-    sa isi schimbe coafura,
-    sa isi lege esarfa intr-un alt mod,
-    sa poarte ceasul sau unul din inele pe cealalta mana,
-    sa adauge bretele la pantaloni sau un lantisor la gat etc.

4.  Poti propune si un concurs intre copiii tai: cine reuseste sa memoreze un numar de telefon extras la intamplare din cartea de telefon si sa si-l reaminteasca peste 5 minute? Dar peste o ora? Dupa 6 ore si a doua zi crezi ca isi vor reaminti numerele? Poti sa realizezi acest exercitiu simplu ca pe o provocare lansata copiilor.

5. Ofera-i un desen complicat, format din mai multe figuri geometrice, realizat cu creionul. Cere-i copilului tau sa se uite la el si sa il reproduca pe o foaie. Apoi, ia-i din fata ambele desene si ofera-i o alta foaie alba, un creion si un cronometru. Are 3 minute la dispozitie sa realizeze desenul anterior, asa cum si-l aminteste. Vei observa ca exista mari diferente intre oameni in aceasta sarcina.  Acest joc este inspirat de un test psihologic numit figura Rey, care merge exact pe aceleasi principii. Poti gasi aceasta figura aici.

6. Urmatoarea activitate este potrivita pentru grupuri de 4-6 adolescenti. Unul dintre ei incepe jocul dand o singura instructiune celorlalti (de exemplu, sa bata din palme de doua ori), urmatorul continua reluand prima instructiune si adaugand inca una (de exemplu,  „Bateti din palme si din piciorul drept”), al treilea copil reia primele doua instructiuni si adauga inca una etc. Cel care nu reuseste sa isi aminteasca toate instructiunile iese din joc.

Esti pregatit sa dai startul pentru aceste activitati impreuna cu copilul tau?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe