characters characters

Zilele saptamanii in limba engleza

Propus de: Shakespeare School   |   12 mai 2014    |   2942 vizualizări

*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/andreanna/2837855969

Subiectul zilelor saptamanii si al denumirilor lor in limba engleza este unul distractiv, nu foarte dificil si care poate fi abordat prin nenumarate jocuri si activitati simpatice copiilor. Mai mult decat atat, muzicalitatea cuvintelor care denumesc zilele saptamanii in limba engleza face ca procesul de invatare sa fie unul lin, placut, iar cuvintele noi sa fie usor folosite in poezii si cantece.

Pentru inceput, iata un videoclip pe care il puteti arata copiilor, pentru o auditie cat mai placuta:


Lista de cuvinte:


day - zi
week – saptamana
Monday – luni
Tuesday – marti
Wednesday – miercuri
Thursday – joi
Friday – vineri
Saturday – sambata
Sunday – duminica

Activitatea 1 : The flower

Materiale necesare: o foaie de hartie, creioane

Inainte de toate, ne putem folosi, atunci cand vrem sa introducem conceptele noi in vocabularul copiilor nostri, de situatii reale de viata, astfel incat copilul sa nu resimta lucrurile noi pe care le invata drept o impunere sau drept ceva iesit din comun. 


Runda 1
: Spre exemplu, atunci cand desenam alaturi de copii, putem incerca sa desenam o floare cu sapte petale. Le putem spune copiilor ca floarea are sapte petale, dupa care le punem pe fiecare pe hartie, le coloram diferit, ca sa putem face diferenta dintre ele si, la final, in mijloc putem scrie “WEEK”. Ii putem intreba pe copii “How many days are there in a week?/ Cate zile sunt intr-o saptamana?”. Dupa ce ajungem la numarul de sapte, numaram impreuna petalele si scriem pe fiecare “DAY”. Fiecare petala este o zi diferita a saptamanii, de aceea este si colorata diferit de celelalte. Acum nu ramane decat sa vedem exact cum difera numele lor intre ele. Inaintea fiecarei “day” vom scrie: “MON”, “TUE”, WEDNES”, “THURS”, “FRI”, “SATUR”, “SUN”. Apoi, citim impreuna zilele complete ale saptamanii: “The days of the week are: Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday, Friday, Saturday, Sunday”.

Pentru a ne asigura ca interesul copilului in ceea ce invata ramane activ, trebuie sa exersam numele zilelor saptamanii prin alte metode in continuare. Altfel, riscam ca atentia copilului sa se diminueze semnificativ si sa inceapa chiar sa opuna rezistenta informatiei pe care le-o prezentam. Cel mai de pret lucru este metinerea unei relatii de cooperare in procesul invatarii.

Iata cateva idei:

Runda 2: Odata ce copilului i-au fost introduse si prezentate zilele saptamanii, putem sa ne jucam (alaturi de intreaga familie sau in cadru mai restrans – in minim doua persoane) Fripta (Snap in engleza), unde fiecare atingere a palmei partenerului de joaca este insotita de rostirea zilei saptamanii, in succesiune normala... pana la ziua saptamanii care a fost desemnata pentru confruntare, pentru Snap. Atunci cel care urmeaza sa fie “fript” trebuie sa isi retraga rapid mana, astfel incat partenenrul de joaca sa nu-i atinga palma. Este un jocbenefic si pentru sporirea atentiei, iar repetitia mecanica asigura sedimentarea notiunilor.

Activitatea 2: Chants and sing along

Materiale necesare: calculator, internet

Runda 1: Dupa cum anuntasem la inceputul articolului, invatarea muzicala este extrem de potrivita si productiva in privinta zilelor saptamanii. Nu numai ca ele au o muzicalitate interioara, dar sunt foarte usor de rimat. Putem folosi acest avantaj construind poezii ritmate (chants) care sa imbogateasca vocabularul copiilor si sa ii incurajeze sa se miste, de asemenea. Energia statica acumulata se poate intoarce impotriva eficientei unui proces de asimilare a informatiilor. Ne dorim ca un copil sa invete jucandu-se, bucurandu-se, iar noi ii putem ajuta stimulandu-le libertatea kinetica.  Iata un asemenea chant: Mon-day, Tues-day Turn a-round  Wednes-day, Thurs-day Make a sound Fri-day, Satur-day Now run fast Sun-day, Sun-day Wipe the dust!   


Runda 2: Nu numai poeziile ritmate reprezinta o sursa de invatare bazata pe muzicalitate. Putem incerca, de asemenea, transpunerea zilelor saptamanii pe linii melodice cunoscute, care sa creeze un context cunoscut, familiar, deja auzit/ cunoscut de catre copil. Cateva exemple de succes ar fi: Today is Monday all day long doo-dah doo-dah  Today is Monday  all day long all the doo dah doo dah day!   In continuare se poate substitui “Monday” cu restul zilor saptamanii, fiecare luata pe rand. Se poate, de asemenea, adapta cantecelul “Allouette” pentru a se preta zilelor saptamanii: 


BONUS 1:

Sunday, Monday,
Tuesday, Wednesday, Thursday,
Friday,  Saturday,
Then we start again.

Sunday, Monday,
Tuesday, Wednesday, Thursday,
Friday,  Saturday,
Now it’s time to end.


Pentru cei mai indrazneti din punct de vedere muzical, o optiune foarte distractiva este linia melodica a cantecului de pe soundtrack-ul binecunoscutului desen animat The Adams Family, dupa cum puteti vedea si in videoclipul de mai jos:
    

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=OPzIbbvoiMA

There's Sunday and there's Monday,
Days of the week (snap snap)
There's Tuesday and there's Wednesday,
Days of the week (snap snap)
There's Thursday and there's Friday,
Days of the week
And then there's Saturday.  
Days of the week  
Days of the week. (snap snap)  


Nu in ultimul rand, nu trebuie sa uitam ca repetitia garanteaza invatarea de lunga durata. Putem folosi diferite “pretexte” pentru a aduce discutia la zilele saptamanii, de la clasica intrebare What day is it today?, pana la What comes after (Tuesday)?, What comes between (Thursday and Saturday)? , sau pentru copii ceva mai maricei, cu varste cuprinse intre 8 si 10 ani, putem introduce chiar What day was it yesterday? si What day will it be tomorrow?.

La Shakespeare School limba engleza se invata prin jocuri si mici competitii care ii fac pe copii sa asimileze rapid si cu placere.

Personajele Ziggy si Zaggy, create de expertii nostri, vor deveni imediat prietenii si partenerii de joaca ai copiilor!

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu