characters characters

Sotronul clasic si sotronul matematic

Propus de: SOS Masina cu Jucarii   |   28 iunie 2013    |   19290 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 2 - 3 ani.

L-am jucat cu totii cand eram copii, pentru ca era usor de realizat, la indemana si pentru ca era un joc dinamic, prin care ne puteam manifesta energia debordanta. Sotronul, jocul copilariei noastre, nu trebuie sa ramana o amintire:). Iti propunem sa redescoperi impreuna cu copilul tau si prietenii sai doua variante ale acestui joc.


Sotronul clasic
Bine cunoscutul “Sotron” este un joc simplu de realizat, potrivit pentru copiii peste 5 ani. Avem nevoie de creta si o pietricica pe care s-o lansam din patrat in patrat. Numarul participantilor poate fi de la 1 pana la 5-6.

Se deseneaza sotronul ca in imaginea alaturata. Un participant arunca o piatra in primul patratel, sare in fiecare patratica intr-un picior, iar la cele care sunt pozitionate unul langa celalalt sare in ambele picioare in acelasi timp. Il parcurge si inapoi, ridicand piatra din patratul in care a aruncat-o. Dupa terminarea unui tur complet, jucatorul va arunca in urmatorul patrat. In cazul in care jucatorul se dezechilibreaza, calca pe linia dintre patrate, uita sa ridice piatra sau o arunca gresit, isi pierde randul si urmeaza un alt jucator.
Pentru copiii mai mici se poate modifica regula sariturii, astfel incat sa sara cu ambele picioare.

Alte variante de joc pot fi: ocolirea prin saritura a patratului in care se gaseste piatra, saritul cu ambele picioare, dar avand o carte pe cap si asa mai departe.

Sotronul matematic
Este un excelent mijloc de testare a cunostintelor matematice si chiar de a le imbunatati. Se deseneaza un dreptunghi care va fi impartit in patru randuri si trei coloane. In primul rand se noteaza semnul “+”, “0” si semnul “-”. In al doilea numerele 1, 2 si 3; in al treilea numerele 4, 5 si 6 iar in ultimul 7, 8 si 9.

Jocul este potrivit pentru copiii care au notiuni elementare de aritmetica intrucat presupune efectuarea de operatii matematice saltarete .

Primul jucator va folosi o piatra pe care va incerca sa o arunce la 1. Daca reuseste, va trebui sa formeze o operatie matematica care sa aiba acest rezultat (de exemplu, daca va dori sa faca 3-2, va sari la 3, apoi pe semnul “-” si apoi pe 2.) Daca reuseste sa efectueze operatia corect, atat din punct de vedere matematic, dar si fara sa calce pe liniile dintre patratele, jucatorul va arunca la 2 si va face din nou o operatie matematica ce va avea ca rezultat 2. Va castiga persoana care ajunge la 9.

O alta varianta ar putea fi cea in care un adult anima jocul dand fiecarui copil cate o operatie de efectuat. In acest caz, nu se mai arunca piatra, copiii vor sari pe cifrele implicate in ecuatie.


Copilul tau cand a jucat ultima oara jocuri cu creta pe asfalt?

SOS Masina cu Jucarii, proiect al SOS Satele Copiilor Romania, este un program social mobil de tip Playbus, unic la nivel national, specializat in educatie prin metode ludice (joc). Din iunie 2006 proiectul SOS Masina cu Jucarii este sustinut anual de catre Fundatia Vodafone Romania

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    Gabriela Matei    28.08.2018 - 21:34
    Cand eram eu mica ,se juca sotronul in forma de dreprunghi. Erau niste reguli de care imi amintesc vag"pe toate toate"adica atunci cand aveai voie sa topai de 2 ori in dreptunghi, sa impingi piatra cu piciorul stang etc. sau pe "nene fix"cand jocul era foarte strict si nu aveai voie sa faci cele de mai sus. Dupa ce parcurgeai tot dreptunghiul de la 1 la 10,faceai un campionat apoi trebuia sa faci"matura si farasul"o miscare a picioarelor specifica. isi mai aminteste cineva de acest joc si de acele reguli pe care mi le amintesc vag? Multumesc!