characters characters

Semnele de punctuatie

Propus de: SuntParinte.ro   |   20 mai 2016    |   16031 vizualizări
Punctuatia pune de multe ori probleme copiilor, mai ales la scrierea dupa dictare sau la scrierea acompunerilor. Activitatea urmatoare iti propune o modalitate inedita si distractiva de a-l ajuta pe copilul tau sa utilizeze corect semnele de punctuatie. Prin intermediul jocului, al elementelor surpriza si al interactiunii placute cu parintele, copilul tau poate reusi sa depaseasca aceasta dificultate.

De ce ai nevoie

Aveti nevoie de sapte jetoane cu semnele de punctuatie (punctul, semnul intrebarii, semnul exclamarii, doua puncte, virgula, linia de dialog) desenate intr-un mod atipic si jucaus de catre copil impreuna cu tine, dupa modelul celor de mai jos:

Semne de punctuatie


De asemenea aveti nevoie de un saculet de panza sau o cutie de carton (poate fi un ambalaj de la un obiect cumparat).

Cum se realizeaza


Cu aceste jetoane puteti desfasura mai multe variante de joc, toate fiind ajutandu-l pe copil sa utilizeze corect semnele de punctuaţie:

  • Pentru inceput, se vor aseza toate jetoanele pe masa. Spune-i copilului un enunt, iar el va trebui sa selecteze semnele de punctuatie necesare pentru scrierea lui si sa le expuna pe masa in ordinea folosirii lor.
  • Jetoanele vor fi puse in saculet (cutie). Copilul extrage un jeton, denumeste semnul de punctuatie desenat pe acesta si spune un enunt la scrierea caruia se foloseste semnul respectiv.
  • Alege un semn de punctuatie dintre cele expuse pe masa, de exemplu semnul intrebarii. Apoi roaga-l pe copil sa spuna o propozitie la finalul careia se poate folosi semnul intrebarii. In continuare il rogi sa reformuleze propozitia astfel incat sa se poata scrie la final un alt semn de punctuatie, de exemplu semnul exclamarii. Astfel copilul va invata sa transforme o propozitie enuntiativa intr-una interogativa sau exclamativa ori invers.
  • Aceste jocuri pot ajuta si la invatarea de cuvinte noi. Astfel, copilul extrage din saculet unul-doua jetoane, iar tu il rogi sa scrie o propozitie in care sa foloseasca semnul/semnele de punctuatie respective, dar in care sa introduca si un cuvant nou, intalnit intr-un text citit impreuna.
  • Extrageti, pe rand, cate un jeton din saculet si pune-l pe copil sa ghiceasca semnul de punctuatie desenat pe acesta. De fiecare data copilul spune care sunt cazurile in care acesta se utilizeaza. De exemplu, daca extragi semnul exclamarii, copilul va enumera situatiile in care se foloseste: pentru a marca o mirare, un indemn, o porunca, un salut, o urare, manifestarea bucuriei sau tristetii.


Cum poti imbunatati aceasta activitate

Vei avea grija ca atmosfera in timpul activitatilor sa fie una degajata, totul sa se desfasoare cu zambetul pe buze, copilul sa fie in permanenta ajutat si incurajat, tonul sa fie glumet, plin de voie-buna.

Poti scrie pe o foaie de hartie enunturi din care lipsesc semnele de punctuatie, rugandu-l pe copil sa le puna pe cele corecte.

Poti arata copilului importanta semnelor de punctuatie, gasind impreuna exemple amuzante in care o virgula, de exemplu, schimba sensul unei propozitii. Un exemplu clasic este enuntul: „Hai sa mancam, bunica!”, care, daca uitam sa punem virgula unde trebuie, se transforma in „Hai sa mancam bunica!” :).

De ce sa realizezi aceasta activitate/ Ce invata copilul

Activitatea dezvolta competente prevazute de programa scolara de comunicare in limba romana, cum ar fi:

  • Formularea unor enunturi proprii in situatii concrete de comunicare;
  • Exprimarea expresiva a ideilor in contexte familiare, manifestand interes si incredere in sine;
  • Redactarea unor mesaje simple respectand reguli de baza;


Timpul petrecut impreuna cu copilul va deveni mai agreabil, va imbunatati comunicarea cu copilul tau si va va apropia.


Copilul descopera ca un subiect „serios” cum este folosirea semnelor de punctuatie poate fi abordat si relaxat si poate fi chiar amuzant.


Copilul va capata incredere in fortele proprii si, ca urmare, se va implica mai activ la ore.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu