characters characters

Ce il poti invata pe copil despre fluturi

Propus de: SuntParinte.ro   |   13 iulie 2015    |   32869 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

metamorfoza fluture
Plimbarile in natura alaturi de cel mic starnesc curiozitatea acestuia fata de lumea insectelor si a plantelor. Delicati si gratiosi, dar impresionanti prin aripile lor colorate, fluturii sunt insectele pe care cel mic le observa cel mai frecvent. Coloritul lor deosebit il va captiva si va genera o multime de intrebari si curiozitati. Iata mai multe informatii despre fluturi care il vor face pe copil sa ii iubeasca si sa ii priveasca cu mai mare interes:


Cum apar fluturii?

Fluturii sunt cele mai captivante insecte mai ales daca ne gandim la transformarea lor din omizi in insecte cu un colorit deosebit de frumos. Acest proces de transformare poarta numele de ”metamorfoza”.

II poti spune copilului ca fluturii se dezvolta in patru etape. Ei trec din stadiul de ou, in cel de larva (omida), apoi in cel de pupa (sau crisalida) si mai apoi in cel de fluture. Durata de viata a fluturilor variaza de la 2 zile si poate ajunge la 11 luni.

Fluturii se gasesc aproape in toate tarile lumii incepand de la padurile tropicale, la pajisti si tundra. Ei se hranesc cu nectarul si polenul florilor, avand un rol important in polenizare.

Din punctul de vedere al marimii, ei variaza in functie de specie. Unii sunt foarte mici, in timp ce altii surprind cu dimensiunea lor.

Activitati practice cu si despre fluturi

Fluturi pictati

Folosindu-va palmele imbibate in acuarele formati pe o coala de hartie, fluturi. Pictati-va palma folosind multa culoare si apa. Indoiti o coala de hartie in doua. Linia din mijloc formata din cauza indoiturii va reprezenta corpul fluturelui. De o parte si de alta puneti amprenta palmelor. Ambele palme de 2 ori lipite pe hartie, vor forma un fluture. Apoi, cu pensula trasati pe mijloc un oval ce va reprezenta corpul acestuia.



Hraniti fluturii

Pentru aceasta activitate ai nevoie de o farfurie din plastic pe care sa o gauresti in trei locuri, la distante egale. Introdu cate un fir de ata in fiecare gaura si apoi leaga-le. Vei obtine un obiect sub forma de con.

Agata-l de ramura unui copac sau pe balcon intre flori, iar daca pui o felie de banana pe farfurie, vei observa ca in curand se vor apropia fluturii, pentru a se hrani cu felia de banana.

Astfel veti reusi sa ii analizati indeaproape, mai mult timp.

Fluturi origami

Aveti nevoie de hartie colorata si foarfeca pentru a realiza fluturi din hartie, dupa urmatorul model:


Cantece cu si despre fluturi


Curiozitati despre fluturi

  • Se pare ca numele lor in engleza ”butterfly” vine de la faptul ca initial au fost observati zburand deasupra oalelor cu unt ale oamenilor (”butter”- unt).
  • Cel mai rapid fluture zboara cu 48 kilometri pe ora.
  • Fluturii sunt alcatuiti din 3 parti: cap, torace si abdomen. Cele 4 aripi si cele 6 picioare sunt prinse de torace.
  • Femelele sunt mai mari ca dimensiune decat masculii si traiesc mai mult decat acestia.
  • Studiul sistematic al fluturilor se numeste lepidopterologie (de la „lepidoptera”, care in limba greaca inseamna „cu aripi acoperite cu solzi” – referire la „praful” fin care acopera aripile fluturilor)
  • Pe masura ce imbatranesc, fluturii isi pierd din intensitatea culorii de pe aripi.
  • Exista dovezi ca in urma cu 130 de milioane de ani, au existat fluturi.


Fluturii in pictura si literatura

In literatura, fluturii sunt simboluri ai libertatii, frumusetii efemere si ai transformarii.

Salvador Dali si Vincent van Gogh sunt printre cei mai cunoscuti pictori care au pictat fluturi.

*Sursa foto: http://www.fundatia-adept.org/bin/file/Butterfly_dry-grasslands_RomanianA5.pdf

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu