characters characters

Coltul magic de citit

02 aprilie 2019    |   646 vizualizări
Aseaza pe lista ta de dorinte: amenajarea unui loc pentru carti din materiale diferite: carton, panza, fetru, material plastic, unde copilul va putea sa le „rasfoiasca”, sa priveasca imaginile impreuna cu un adult.

Cum e cititul in primele luni? O explorare.

Dupa 9 luni, cartile senzoriale, cumparate sau facute chiar de tine, reprezinta un ingredient de atractie pentru bebelusii care vor sa descopere lucruri din ce in ce mai multe si mai complexe: cu privirea, cu manutele (stimuland motricitatea fina) si chiar cu gurita (ai grija ca elementele ce compun o carte senzoriala sa fie bine prinse si sa nu reprezinte un risc de inec). Carticica poate fi individualizata cu numele bebelusului.

Care sunt caracteristicile unei carti senzoriale? De cele mai multe ori fabricata din fetru, lucrata manual in culori atragatoare, cu elemente frumos decorate, piese detasabile, accesorii (magneti, scai, fermoar, nasturi, siret etc) cartea senzoriala reprezinta un context educativ prin care bebelusul-copilul mic face cunostinta cu diferite concepte: numerele, anotimpurele, culorile, formele geometrice. Sigur ca un bebelus va fi atras de culori, iar un copil mic de 20 luni de provocarea de a potrivi prin mutarea scaiului culorea indicata la locul potrivit.

Dupa un an, actiunile tale de cultivare a cititului vor fi si in directia inducerii senzatiei de atmosfera placuta si relaxanta (utilizarea zonei de relaxare) si asigurarea interesului copilului prin utilizarea de omanotopee, explicatii pe imagine, jocuri de rol desprinse din carte.

De succes vor deveni si povestioarele scurte, in versuri si cartile cu imagini mari si clare sau cele pe suport audio.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu