characters characters

Codul secret

17 decembrie 2013    |   599 vizualizări
Utilitatea jocului:
exersarea folosirii prepozitiilor

Materiale folosite:
5 jetoane ce ilustreaza simbolic prepozitiile: pe, in, sub, langa, intre (ca in modelul de mai jos).

Desfasurarea activitatii:

 • Vei exprima mesaje secrete ce nu trebuie aflate de nimeni, de aceea copilul le va codifica prin folosirea cartonaselor cu simbolurile de mai sus. Insa, inainte de utilizarea lor in timpul jocului, acestea trebuie explicate copilului. Bila neagra este obiectul care are o anumita pozitie, este asezat/pozitionat in raport cu un alt obiect redat prin linia construita din segmente. Primul jeton arata ca obiectul este „pe ceva”, al doilea ca este „in ceva”, al treilea ne arata ca obiectul este asezat „sub ceva”, al patrulea „langa ceva”, iar al cincilea ne arata ca obiectul este intre doua lucruri.
 • Initial se pot folosi doar primele trei jetoane (pe, in, sub). Cand copilul le-a inteles foarte bine semnificatia si le utilizeaza cu usurinta, pentru diversificare, se pot introduce in joc si celelalte doua (langa si intre).
 • Cartonasele sunt „codurile” cu care copilul va codifica mesajele pe care tu le transmiti. Vei rosti o propozitie in care vei folosi una dintre prepozitii. Exemplu: Cartea este pe masa. Copilul va codifica acest mesaj prin indicarea codului potrivit, adica a cartonasului ce reda grafic folosirea preopozitiei pe. (primul cartonas). La fel se folosesc si celelalte.
 • Dupa cateva runde, rolurile se pot schimba. Astfel, copilul va trebui sa formuleze propozitii, pe care tu le vei codifica prin alegerea cartonasului potrivit. Insa la inceputul jocului, este bine ca tu sa detii rolul celui care formuleaza propozitiile, pentru a oferi copilului modele de utilizare a prepozitiilor: pe, in, sub, langa, intre in cadrul propozitiei.

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu