characters characters

Citate despre toamna

Activitati creative si de invatare pentru copii

Propus de: SuntParinte.ro   |   07 octombrie 2019    |   9164 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani.

citate despre toamna
Fiecare anotimp are farmecul lui, iar toamna a inspirat de-a lungul timpului numerosi scriitori si poeti care au incercat sa ii prinda in cuvinte gratia si magia. Pentru ca un strop de inspiratie in plus nu strica niciodata si pentru ca citatele frumoase ne pot trezi pofta de lectura, iti propunem o serie de citate si activitati creative de toamna pe care le poti realiza acasa cu copilul sau in clasa cu elevii tai.

Iata cateva motive pentru care iubim toamna si pentru care vrem sa ne bucuram de ea cat mai mult.

Un nou inceput

Pentru multi dintre noi, toamna inseamna, poate paradoxal, un nou inceput, asa cum spunea si F. Scott Fitzgerald: „Life begins all over again when it gets crisp in the fall.” (The Great Gatsby) - Viata incepe din nou o data cu prima bruma de toamna.".

Sau Wallace Stegner: ”That old September feeling, left over from school days, of summer passing, vacation nearly done, obligations gathering, books and football in the air ... Another fall, another turned page: there was something of jubilee in that annual autumnal beginning, as if last year's mistakes had been wiped clean by summer.” (Wallace Stegner, Angle of Repose) - Plutea in aer acea senzatie veche de septembrie, ramasa de pe urma zilelor de scoala, de vara care trece, vacanta aproape terminata, responsabilitati care se aduna, carti si fotbal... Inca o toamna, inca o pagina intoarsa: acest inceput anual de toamna avea ceva de jubileu in el, ca si cum greselile anului trecut au fost sterse cu totul de vara."

Peisaje spectaculoase


“L'automne est un deuxième ressort où chaque feuille est une fleur.” (Albert Camus)

„Toamna este o a doua primavara, când fiecare frunza e o floare.”


“Autumn...the year's last, loveliest smile." (John Howard Bryant )

„Toamna – ultimul și cel mai frumos zâmbet al anului”


Lumina calda si blanda

Apreciem zilele insorite de toamna pentru ca stim ca urmeaza zilele reci si scurte de iarna, dar si pentru ca sunt mai blande decat zilele toride de vara.

Nathaniel Hawthorne scria in jurnal: “I cannot endure to waste anything so precious as autumnal sunshine by staying in the house." ("Nu indur sa pierd ceva atat de pretios ca soarele de toamna, stand in casa.") iar noi suntem de acord in totalitate.

Liniste si melancolie

Zilele innorate nu au exuberanta soarelui de vara sau lumina blanda a soarelui de toamna, dar ne pot inspira sa reflectam, sa ne oprim din graba si agitatia zilnica si sa ne simtim cu adevarat emotiile si starile interioare.

“The house was very quiet, and the fog—we are in November now—pressed against the windows like an excluded ghost.” (E.M. Forster, Howards End) - Casa era foarte tacuta, iar ceata - suntem in noiembrie acum - se impingea in geamuri ca o fantoma exclusa.” – “Howard’s End”, de E. M. Forster.

“Such days of autumnal decline hold a strange mystery which adds to the gravity of all our moods.” (Charles Nodier, Smarra & Trilby) - Asemenea zile de declin autumnal pastreaza un mister straniu care adanceste profunzimea tuturor starilor noastre interioare.”

Cerul de un albastru rece si intens

“Once in a while i am struck

all over again... by just how blue

the sky appears .. on wind-played

autumn mornings, blue enough

to bruise a heart.”

― Sanober Khan

Din cand in cand ma uimeste

din nou... cat de albastru

arata cerul.. in diminetile de toamna

batute de vant, atat de albastru

incat poate rani un suflet"


Fosnetul frunzelor uscate

“Two sounds of autumn are unmistakable...the hurrying rustle of crisp leaves blown along the street...by a gusty wind, and the gabble of a flock of migrating geese.” (Hal Borland) - “Doua sunete de toamna sunt inconfundabile: fosnetul grabit al frunzelor inghetate, purtate pe strada de un vant impetuos si bolboroseala unui card de gaste migratoare."

Activitati creative sau de invatare pornind de la citate despre toamna


Citatele despre toamna (sau despre orice alt subiect) pot sta la baza unor activitati mai complexe si mai interesante de invatare. Copiii isi pot exersa abilitatile si cunostintele de:

 • desen si pictura - fiecare copil isi alege un citat preferat pe care il scrie pe un afis decorat cu simboluri de toamna desenate sau pictate
 • limba engleza/franceza etc – cautati impreuna citate despre toamna in limba engleza, pe care incercati apoi sa le traduceti cat mai bine, observand cat de diferite pot fi traducerile aceluiasi citat. Alegeti un citat preferat si cautati pe internet detalii despre cartea din care a fost extras: data la care a fost publicata prima data, recenzii, detalii biografice despre autor. Este o ocazie de a incuraja interesul copilului pentru lectura si de a-i imbogati cultura generala. Ideea se potriveste mai bine pentru profesori si elevi, dar poate fi adaptata si pentru parinti si copii.
 • limba romana – cautati impreuna citate despre toamna in limba romana si documentati-va despre cartile in care au aparut acestea si despre autori.
 • scriere creativa – copiii creeaza o poveste a carei prima fraza este un citat de toamna ales de ei.

Daca ai realizat activitati pornind de la citate despre toamna, asteptam cu drag fotografii pentru a le include in articol si pentru a inspira si alti cititori. Le poti trimite pe adresa contact@suntparinte.ro.

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu