characters characters

5 obiceiuri la care sa renunti in conversatiile cu copilul tau

Propus de: SuntParinte.ro   |   15 februarie 2023    |   595 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

obiceiuri in comunicare
Felul in care comunicam cu propriii copii pune bazele relatiei noastre cu acestia. Exista o serie de comportamente subtile ale parintilor care descurajeaza conversatiile sincere si apropiate. Iata cinci dintre acestea.

Citeste si:


Metode inedite prin care incurajezi comunicarea despre subiecte dificile


Comunicarea nonverbala dintre parinti si copii


Cinci obiceiuri de comunicare la care este bine sa renunti


Incercarea de a demonstra ca ai dreptate/ unde a gresit copilul tau

Aceasta apare de obicei cand esti nevoit sa refuzi cererea unui copil sau este vrei sa il opresti dintr-o actiune nepotrivita, dar si cand discutati subiecte care nu au o consecinta imediata concreta. Desi dorinta parintilor de a explica, arata, demonstra care sunt abordarile corecte in anumite situatii are la baza dorinta de a-l invata ce este bine, deseori rezultatul este conflictul sau respingerea din partea copilului.

Acorda atentie momentelor in care observe ca vrei sa ai dreptate sau sa il convingi pe copilul tau ca trebuie sa vada lucrurile ca tine. Aceste momente pot indica emotii intense, care te pot ajuta sa te intelegi mai bine. Incearca sa inlocuiesti tendinta de a demonstra ca ai dreptate cu incercarea se a face loc in discutie tuturor perspectivelor.

Oferirea de sfaturi si solutii

Oricat de contraintuitiv ar parea, deseori copiii nu au nevoie de sfaturi sau solutii atunci cand vin sa vorbeasca cu tine despre o problema. De multe ori, au nevoie doar de o persoana apropiata care sa ii asculte, sa le inteleaga reactiile si sa le accepte emotiile. Uneori vor cere un sfat sau o solutie in mod explicit – si atunci este bine sa explorezi optiunile impreuna cu ei in loc sa le oferi solutia tu insuti.

Cand oferi sfaturi sau solutii copilului, emotiile lui, pe care incearca sa le exprime, sau reactiile sale, pentru care incearca sa primeasca validare, raman neauzite, iar copilul se poate simti frustrat, neinteles sau singur. In timp, exista riscul ca acesta sa evite sa mai vorbeasca cu tine despre problemele sale.

”Partea buna este ca…” – incercarea de a consola

Copilul tau iti poveste despre un conflict cu un alt copil sau despre cat de trist este pentru ca nu a reusit sa obtina un rezultat mai bun la un concurs, iar raspunsul tau este sa il consolezi sau sa il asiguri ca totul va fi bine. Desigur, este important sa incurajezi optimismul si gandirea pozitiva a copilului tau, insa la fel de important este ca el sa simta ca poate sa exprime orice fel de emotie in relatie cu tine.

Cand ne grabim sa scoatem in evidenta partea buna a lucrurilor, este de obicei un semn ca nu putem tolera foarte bine tristetea, furia sau dezamagirea unei alte persoane si incercam sa ne indepartam de ele.

Tendinta de a face presupuneri bazate pe propria experienta

De multe ori, propria experienta ne poate impiedica sa vedem corect perspectiva unei alte persoane. De exemplu, daca tu ai fost respins de alti copii si ai suferit extrem de mult din aceasta cauza, poti presupune cu usurinta ca la fel se simte si copilul tau in aceasta situatie. Dar acest lucru nu este neaparat adevarat. Este important sa ascultam inainte de a ne crea o imagine despre experientele interioare ale copiilor nostri, chiar si atunci cand este vorba de experiente similare cu ale noastre.

Comparatii si povesti similare

Cand raspunzi copilului tau”Si mie mi s-a intamplat la fel sau chiar mai rau cand eram mic…”, fara sa iti dai seama, schimbi directia discutiei catre tine insuti. Chiar daca intentia este sa ii arati copilului tau ca il intelegi sau ca “se putea si mai rau”, deseori aceste replici arata copilului ca nu intelegi cat de important este subiectul respectiv pentru el sau ca ii subestimezi experienta.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe