characters characters

Cum se scrie o poveste: benzile desenate

Propus de: Raluca Lungu   |   22 februarie 2011    |   21100 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

benzile desenatePovestirea dupa imagini este un exercitiu des utilizat la orele de limba romana la clasele primare. Fie ca este vorba de imagini disparate, fie ca este vorba de imagini cu o legatura intre ele, copiii sunt pusi destul de frecvent in ipostaza de a „povesti” ceea ce reprezinta acestea. Poti pune si tu in practica un asemenea exercitiu acasa, cu scopul de a obtine o naratiune coerenta, incercand sa folosesti cat mai mult elementul vizual.
 

Benzile desenate



Acest tip de exercitiu de creativitate  se poate realiza in doi pasi. Prima data, este bine sa dai copilului o  succesiune de imagini si sa ii ceri sa creeze povestea bazandu-se pe succesiunea de imagini. Legatura dintre imagini fiind evidenta, povestea se va lasa usor construita.




Al doilea pas al exercitiului este mai „dificil”. Copilul va primi de la tine o pagina cu patru chenare albe, doua figurine origami si sarcina de a crea singur povestea, dar si ilustratiile. Daca nu te pricepi foarte bine la origami, poti desena si decupa apoi niste figurine pe care sa le folosesti. Rezultatele pot fi niste minipovesti cu adevarat minunate!
benzi desenate
    
    





 

 

 

 

 

 

 

 

 

Succesiunea de imagini pe care am folosit-o eu a cuprins imagini create de mine cu ajutorul figurinelor de origami, reprezentand animalele care urma sa fie folosite ca personaje. 

 

Povestile create de copii pe care le-am oferit ca exemplu pentru acest material sunt in forma lor bruta, fara sa le supun unui proces (inutil) de cosmetizare. Ele sunt in forma in care au fost create si am hotarat sa le las asa pentru a demonstra ca nu forma impecabila a povestii ne intereseaza in mod special, ci actul de creatie, care inevitabil presupune stangacie si mici greseli. Dar odata depasita etapa incepatorului, totul se perfectioneaza si devine fara cusur.

benzi desenate- exercitiu de creativitate pentru copii


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Raluca Lungu

Coordonez cercul de scriere creativa de la Palatul Copiilor din Timisora de 12 ani, unde lucrez cu copii de la clasa I pana la liceu.  Nu fac altceva decat sa provoc copiii la joaca, sa le dau curaj sa se exprime si ii las sa spuna ce simt. Iar rezultatele sunt mai intotdeauna minunate.

 

Comentează:
10 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    Diana    14.03.2017 - 22:51
    Va mulțumesc pentru răspunsuri:-)
  • Utilizator Anonim
    Adriana    18.12.2012 - 11:41
    copilul meu face aceste lucruri din proprie initiativa si de la varsta de 3 - 4 ani. Intotdeauna a desenat tot ce s-a intamplat nou in viata lui. A compus singur povesti pe care le-a ilustrat. Facea povesti scurte, de genul un hot care fura o geanta, este urmarit de masina politiei si de un elicopter si este prins de politie...Cred ca avea cam 6 ani cand a facut aceasta poveste scurta si a desenat-o pe hartiute mici, mai mici si decat cutia in care se comercializeaza agrafele de birou...mi s-a parut incredibil ca a putut sa deseneze o poveste pe hartii atat de mici si sa se si inteleaga povestea. Voi cauta povestea si voi incerca sa o postez aici. Obisnuti copiii sa deseneze de mici, este posibil, copiii sunt fascinati de culori si faptul ca pot sa scrie cu ele...chiar daca la inceput iese doar o mazgaleala. Puneti-le la dispozitie creioane, carioci si coli sau caiete. Copilul meu le-a avut mereu la indemana si astfel nu mi-a mazgalit niciodata peretii...
  • Utilizator Anonim
    sas eniko    01.10.2012 - 04:21
    Eu lucrez la o scoala unde nevoile copiilor sunt mai precare au deficiente comportamentale dar sunt sigura ca aceste materiale imi vor fi de mare folos. Mulumesc pentru idei
  • gherghina chiriac
    gherghina chiriac    31.01.2012 - 23:18
    E super ce faci! Am facut si eu ceva asemanator, dandu-le copiilor sa deseneze povestea. Pe imaginile desenate am scris ceea ce ei mi-au relatat si le-am trimis la un concurs national(ceva cu Andersen). Am luat locul II. Copiii sunt minunati si au fiarte multe de spus. Noi, cei mari trebuie sa stim sa-i ascultam.
    Felicitari pentru idee!
  • Utilizator Anonim
    Daniel    12.10.2011 - 05:43
    Super! Ceva asemanator pe siteul http://povestealuijester.blogspot.com
  • Utilizator Anonim
    Viorica U.    01.03.2011 - 14:21
    Minunate idei ! Si foarte eficiente in dezvoltarea creativitatii copiilor. Sunt educatoare, urmaresc toate noutatile pe care le postati si chiar le recomand cu placere parintilor copiilor mei.Multumim si mai asteptam si altele !
  • Utilizator Anonim
    Borja Dorina    01.03.2011 - 13:24
    Imi plac ideile dvs. Mi-ar placea daca ne-ati mai prezenta si altele. Le voi pune si eu in practica pe cele de mai sus. Multumesc. Daca lucrezi cu copiii , observi ca le sugerezi un joc si ei ajung sa dezvolte sau sa genereze alte jocuri plecand de la tema data.
  • Utilizator Anonim
    jane    25.02.2011 - 18:58
    as spera anul acesta
  • Utilizator Anonim
    Raluca Lungu    23.02.2011 - 16:37
    Inscrierile la Palatul Copiilor incep, in fiecare an, in 15 septembrie. La mine la cerc nu am mai facut inscrieri deoarece toti copiii s-au reinscris si nu s-a eliberat niciun loc.
  • Utilizator Anonim
    jane    23.02.2011 - 11:22
    ptr Raluca Lungu
    am o fetita in cl a 3 ,de cand se fac inscrierile la palat ? in toamna cand am fost erau deja ocupate
Vezi toate comentariile

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe