Cum se scrie o poveste: benzile desenate
Povestirea dupa imagini este un exercitiu des utilizat la orele de limba romana la clasele primare. Fie ca este vorba de imagini disparate, fie ca este vorba de imagini cu o legatura intre ele, copiii sunt pusi destul de frecvent in ipostaza de a „povesti” ceea ce reprezinta acestea. Poti pune si tu in practica un asemenea exercitiu acasa, cu scopul de a obtine o naratiune coerenta, incercand sa folosesti cat mai mult elementul vizual.
Benzile desenate
Acest tip de exercitiu de creativitate se poate realiza in doi pasi. Prima data, este bine sa dai copilului o succesiune de imagini si sa ii ceri sa creeze povestea bazandu-se pe succesiunea de imagini. Legatura dintre imagini fiind evidenta, povestea se va lasa usor construita.
Al doilea pas al exercitiului este mai „dificil”. Copilul va primi de la tine o pagina cu patru chenare albe, doua figurine origami si sarcina de a crea singur povestea, dar si ilustratiile. Daca nu te pricepi foarte bine la origami, poti desena si decupa apoi niste figurine pe care sa le folosesti. Rezultatele pot fi niste minipovesti cu adevarat minunate!
Succesiunea de imagini pe care am folosit-o eu a cuprins imagini create de mine cu ajutorul figurinelor de origami, reprezentand animalele care urma sa fie folosite ca personaje.
Povestile create de copii pe care le-am oferit ca exemplu pentru acest material sunt in forma lor bruta, fara sa le supun unui proces (inutil) de cosmetizare. Ele sunt in forma in care au fost create si am hotarat sa le las asa pentru a demonstra ca nu forma impecabila a povestii ne intereseaza in mod special, ci actul de creatie, care inevitabil presupune stangacie si mici greseli. Dar odata depasita etapa incepatorului, totul se perfectioneaza si devine fara cusur.
Raluca Lungu
Coordonez cercul de scriere creativa de la Palatul Copiilor din Timisora de 12 ani, unde lucrez cu copii de la clasa I pana la liceu. Nu fac altceva decat sa provoc copiii la joaca, sa le dau curaj sa se exprime si ii las sa spuna ce simt. Iar rezultatele sunt mai intotdeauna minunate.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Anul Nou. Cinci obiceiuri noi de invatare pentru copilul tau
Inceputul anului nou poate fi o ocazie perfecta pentru a vorbi cu copilul tau despre felurile in care isi poate imbunatati rezultatele scolare. Iata cinci obiceiuri de invatare eficienta pe care le poate dezvolta in acest an.
-
De ce e importanta invatarea in vacanta de vara
Cinci motive pentru care este benefic sa introduci invatarea in programul de vacanta al copilului.
-
10 metode prin care verificam intelegerea lectiei de catre copii
Cand vrem sa ii ajutam pe copii sa invete, ne concentram deseori asupra metodelor eficiente de invatare, asupra resurselor alternative sau asupra metodelor de predare eficiente. Dar un aspect esential al invatarii este intelegerea: inainte de a-i ajuta sa retina informatii noi, trebuie sa fim siguri ca cei mici le-au inteles.
Comentează:10 comentarii
Felicitari pentru idee!