characters characters

Zece replici ale copiilor care ascund teama

Propus de: SuntParinte.ro   |   17 ianuarie 2018    |   10282 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

zece replici care ascund teama copiiilor
Copiilor le este deseori dificil sa spuna ceea ce simt fie pentru ca nu stiu cum sa numeasca emotiile pe care le traiesc, fie pentru ca nu stiu sa faca diferenta intre ceea ce simt si cum se simt. Doar atunci cand copiii sunt mai mari, pot sa spuna ca se simt tematori sau furiosi. Pana atunci, copiii pot spune lucruri care nu exprima o teama sau o anxietate, ci mai degraba o ascund.

Iata zece astfel de replici, pe care copiii le pot spune atunci cand se tem de ceva concret sau cand au o stare generala de neliniste, fara un motiv real care sa o explice (adica atunci cand simt anxietate).

„Sunt obosit”.

Copiii anxiosi sau tematori pot avea probleme cu somnul, avand dificultati in a adormi sau trezindu-se din somn frecvent atunci cand viseaza urat. In plus, starea de agitatie si incordare specifica anxietatii consuma o mare parte din energia copilului. Asadar, daca ai un copil care are probleme cu somnul sau care se plange des de oboseala si nu exista cauze fiziologice pentru aceasta, poti sa te gandesti la posibilitatea ca anxietatea sa fie cauza.

Citeste si alte materiale despre teama copiilor:


Daca traiesc in teama, copiii invata sa se ingrijoreze din orice


Cum invingi anxietatea. Invata-l pe copil sa gandeasca rational

 
„Ce e in neregula cu mine?”

Anxietatea poate fi o stare greu de inteles pentru copii, care ii poate face sa actioneze in moduri surprinzatoare chiar si pentru ei insisi. Cand insusi copilul spune ca nu stie ce este in neregula cu el sau care este problema exacta care il supara, este bine sa te gandesti ca anxietatea poate fi un raspuns.

„Ma doare capul./Ma doare stomacul.”

 Multi copii folosesc aceasta replica ca scuze pentru a nu merge la scoala sau pentru a evita o situatie care in realitate nu le place si in care nu se simt confortabili. In alte cazuri, nelinistea sau anxietatea chiar poate da dureri de stomac sau de cap copiilor.

„Scuze.”

Copiii si adulti cu un nivel ridicat de anxietate isi cer scuze des, chiar si pentru lucrurile pentru care nu este nevoie sa isi ceara.  

„Putem sa stam acasa?”

Multi copii anxiosi prefera sa evite situatiile necunoscute si atunci vor face tot posibilul sa nu participe la evenimente sau alte activitati despre care nu cunosc lucruri si la care nu au mai participat inainte. Copiii care prefera sa stea de cele mai multe ori acasa pot avea probleme de anxietate.

„Fa tu asta.”

Cand copiiii nu se simt siguri sau in largul lor, vor cere ajutorul adultului de care se simt atasati. Copiii care refuza sa incerce sa faca singuri ceva nou, chiar daca li se arata cum sau care spun ca nu pot reusi inainte de a incerca risca sa aiba probleme de anxietate.

„Mai stam mult?” sau „Vreau sa plecam acasa!”

Nerabdarea poate denota si anxietate. Cand copilul nu are rabdare sa stea in locuri noi mai mult de cateva minute, este un semn ca nu se simte confortabil in situatii noi si nu se poate adapta la mediul nou in care se afla. Cand copilul se simte intimiditat sau se teme ca va fi respins de cei din jur, va dori sa plece cat mai repede.

„Nu ma lasa singur!”.

Deseori copiii anxiosi traiesc teama de a nu fi abandonati. Pot crede ca parintii in special ii vor lasa fiindca nu sunt suficienti de buni sau pentru ca nu se ridica la asteptarile parintilor. Nu putine sunt cazurile in care copiii, in special de varsta prescolara, vor trai anxietatea de separare atunci cand vor fi dusi la gradinita sau in alte spatii de joaca sau de activitate, iar parintii vor trebui sa plece pentru cateva ore.

„Nu ma obliga!”.

Poate sa apara si atunci cand copilul nu vrea sa faca ceva dintr-o teama, nu doar atunci cand este incapatanat.

„Nu vreau!”

Din nou, aceasta replica poate sa apara cand copilul este rugat sa incerce ceva nou sau se confrunta cu o situatie necunoscuta. Daca este vorba doar de sarcini casnice neplacute (precum adunarea jucariilor) sau de intreruperea unei activitati placute (de exemplu, cand ii spui sa intrerupa joaca si sa vina la masa), nu este vorba de anxietate, ci doar de opozitie sincera :).

Toate aceste replici transmit niste temeri pe care le pot avea toti copiii, la un moment dat. Anxietatea exista atunci cand aceste replici apar tot mai frecvent si tind sa se repete in aceleasi tipuri de situatie.

De ce este important sa identifici semnele de anxietate la copilul tau?

  • Anxietatea este una dintre cele mai frecvente probleme de sanatate mintala pe care le intampina copiii si adolescentii in intreaga lume.
  • Lasata netratata, anxietatea poate deveni un obstacol important in evolutia copilului tau.
  • Multi copiii traiesc cu probleme de anxietate pana in adolescenta sau pana la maturitate, cand sunt destul de informati si de capabili sa identifice corect problema care ii afecteaza. Fiind mai atent la cuvintele si actiunile copilului tau, il poti scuti de ani de zile de suferinta si ii vei creste sansele sa devina un adult fericit.

 In plus, daca recunosti la tine insuti tendinte de anxietate, este bine sa acorzi o atentie speciala copilului tau, fiindca este o problema care se poate mosteni, dar si care se invata prin observatie.


*Sursa foto: Pixabay.org

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Schema vulnerabilitatii
    Cum se formeaza in copilarie teama excesiva fata de lume si viata
    24 octombrie 2022   

    Copiii care nu au primit sprijin in copilarie in fata temerilor, nu au fost ajutati sa isi gestioneze stresul sau sa se confrunte cu situatii noi pot ajunge la maturitate sa se teama de pericole improbabile sau inexistente.

  • Patru frici ale copiilor
    Patru frici frecvente in randul copiilor
    08 august 2022   

    Frica de esec, frica de ridicol, frica de necunoscut si frica de succes sunt printre cele mai frecvente frici care se nasc in copilarie, din interactiunea celor mici cu adultii din jur. Cum se manifesta aceste frici la copii si care sunt convingerile despre lume care sunt asociate cu acestea.

  • Fricile copilului
    De ce nu este bine sa cedezi in fata fricilor copilului
    17 februarie 2022   

    Modul in care parintii se raporteaza la temerile copiilor conteaza foarte mult si poate prezice cum anume se vor descurca copiii in viitor din punct de vedere emotional, cand se vor confrunta cu diferite provocari si obstacole

Mai multe