characters characters

Vrei sa invete mai usor? Lasa-l pe copil sa se joace!

Propus de: SuntParinte.ro   |   29 august 2014    |   1683 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.


Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/fdevillamil/3413869617; autor: Frédéric de Villamil


Stiai ca simpla joaca a copilului tau din fata blocului, impreuna cu alti copii de varsta similara este foarte benefica pentru dezvoltarea celui mic? In afara de situatia in care il implici pe copil in jocuri educative, cu scopul de a-l invata lucruri noi, si joaca libera, nestructurata il ajuta pe copil sa invete mai usor.


De ce invata mai bine copiii care se joaca suficient:


 • Joaca mentine atentia o perioada mai indelungata de timp. Momentele de invatare, sarcinile dificile pe care le are copilul nostru de realizat e bine sa fie intrerupte din cand in cand de jocuri la libera alegere. Studiile arata ca elevii se concentreaza mai bine la scoala atunci cand au pauze in care pot sa se joace liber si sa faca miscare. Chiar si atunci cand joaca nu apare in pauzele de la invatare, aceasta ii da ocazia copilului sa isi exerseze concentrarea atentiei, deoarece copilul ramane implicat in joc mai mult timp.

 • Joaca dezvolta limbajul atat prin dobandirea de cuvinte noi, cat si prin dezvoltarea limbajului mimico-gestual specific jocurilor simbolice. Studiile arata ca jocurile de grup in care copiii se prefac (“Tu esti un dragon care zboara spre mine, iar eu te atac.”) imbunatatesc limbajul copiilor, dar si abilitatile sociale ale acestora. De asemenea, jocurile simbolice, in care copiii folosesc un obiect in locul altuia (un bat in locul unei sabii, de exemplu) ajuta copiii sa se exprime verbal, dar si sa inteleaga mai usor mesajele primite.

 • Joaca promoveaza rezolvarea creativa de probleme. Psihologii vorbesc despre doua tipuri de probleme: convergente (cele care au o singura solutie corecta) si divergente (cu mai multe solutii corecte). Copiii implicati mai mult in jocuri deschise sau divergente - care pot avea mai multe solutii (de exemplu, jocurile cu cuburi sau cu plastilina), au rezultate mai bune atunci cand trebuie sa rezolve probleme in mod creativ. Asadar, este bine sa te asiguri ca cel mic alterneaza jocurile inchise (de tipul puzzle-urilor) cu jocuri deschise si jucarii care pot fi folosite in mai multe feluri.

 • Jocurile cu cuburi pot stimula abilitatile matematice ale copilului. Studii realizate de-a lungul anilor asupra copiilor arata ca, indiferent de coeficientul de inteligenta, copiii care s-au jucat la varste mici jocuri complexe cu cuburi, au avut rezultate mai bune la matematica in liceu.

 • Joaca imbunatateste memoria si dezvoltarea cortexului cerebral. Experientele diverse, expunerea copilului la diferite obiecte, locuri si activitati, stimuleaza dezvoltarea zonelor din creier responsabile cu memoria si rationamentul.

Un alt tip de joaca este joaca libera – neorganizata si fara un scop anume, in care copiii sunt lasati sa creeze reguli, sa aleaga jocul, partenerii de joaca si tot ce tine de joc:). Acest tip de joaca este din ce in ce mai putin intalnit, adultii fiind din ce in ce mai preocupati sa supravegheze si sa valorifice toate activitatile copiilor, inclusiv joaca. Specialistii atrag insa atentia asupra faptului ca joaca libera are un efect benefic asupra echilibrului emotional al copilului, vorbind despre o posibila legatura intre problemele psihice ale copiilor si lipsa sau limitarea timpului pentru joaca neorganizata.


Asadar, data viitoare cand te vei gandi ca in loc sa se joace, mai bine ar pune mana pe carte, aminteste-ti ca exista o relatie intre cele doua si ca abilitatile de invatare ale copiilor depind si de joaca. Te-ai gandit vreodata ca joaca este atat de importanta in educatia copilului tau?

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

 • Joaca independenta si creativa a copiilor
  Joaca independenta si creativa a copiilor in vacanta
  16 iulie 2021   

  Dincolo de beneficiile emotionale si sociale pe care le aduce, joaca independenta si creativa ajuta la dezvoltarea atentiei si autocontrolului copiilor.

 • 10 tehnici de verificare a cunostintelor
  10 metode prin care verificam intelegerea lectiei de catre copii
  18 mai 2021   

  Cand vrem sa ii ajutam pe copii sa invete, ne concentram deseori asupra metodelor eficiente de invatare, asupra resurselor alternative sau asupra metodelor de predare eficiente. Dar un aspect esential al invatarii este intelegerea: inainte de a-i ajuta sa retina informatii noi, trebuie sa fim siguri ca cei mici le-au inteles.

 • Predarea eficienta
  10 recomandari pentru a-l ajuta pe copil sa invete mai efficient
  14 mai 2021   

  Cum pot fi ajutati copiii sa invete mai eficient? Barack Rosenshine, cercetator american in pedagogie si psihologie, a propus 10 principii care sa ii ajute pe profesori in predare. Recomandarile pot fi utile si parintilor care vor sa isi sprijine copiii in invatare, pentru ca pot fi aplicate in orice context.

Mai multe