characters characters

Trei stiluri de conflict in relatia de cuplu

Propus de: SuntParinte.ro   |   09 februarie 2024    |   456 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

trei stiluri de conflict in cuplu
In toate relatiile, indiferent daca vorbim de relatia de cuplu, cea cu copilul sau cu prietenii, apar momente tensionate care fie se disipeaza rapid, fie escaladeaza. Modul in care alegem sa rezolvam problemele cu celalalt tine de propriul stil de ”lupta”, adica de convingerile pe care le avem cu privire la propria persoana, la viata, principiile si valorile dupa care ne ghidam in mod normal.

Citeste si:


Cum recunosti conflictele constructive in cuplu


Trei motive pentru care apar conflictele in relatia de cuplu


Trei stiluri de abordare a conflictelor in cuplu


Cum reactionam in relatia de cuplu depinde mult de ce am invatat si ce am observat in relatiile timpurii pe care le-am avut cu persoanele de referinta din viata noastra, cel mai adesea cu parintii. In plus, modul in care parintii abordau intre ei problemele si cum anume le rezolvau, ne influenteaza in prezent intr-o masura, modul propriu de solutionare al problemelor.

Specialistii sustin ca exista 3 stiluri de certuri in relatia de cuplu. Acestea sunt:

1. Stilul evitant. Partenerii nu inteleg care e rostul certurilor intr-o relatie si aleg sa nu perturbe echilibrul si stabilitatea relatiei. Aici se identifica doua tipare. Primul e cel in care partenerii realizeaza ca nu reusesc sa cada de acord asupra unui subiect si pentru a nu mai pierde vremea, renunta total sa mai discute despre acesta. Partenerii isi impart de obicei atributiile, nu intervin unul peste celalalt, iar cand exista tensiuni, ele sunt lasate sa dispara, fara a fi abordate. Acest tip de cuplu va suporta in final singuratatea si izolarea fiindca relatia dintre cei doi nu este una foarte stabila.

Un alt tip de cuplu din categoria celor ce evita conflictele sunt cei care sunt interesati unul de celalalt, petrec timp impreuna si discuta despre ce simt, dar daca apar conflicte, fiecare isi spune parerea si merg mai departe. Cuplul care procedeaza astfel pare sa fie cel mai ferciti dintre toate fiindca partenerii isi recunosc unul altuia diferentele si invata sa traiasca cu ele.

2. Stilul validant. Cei care valideaza au momente in care nu se inteleg, dar nu le este frica sa se contrazica si accepta influenta din partea celuilalt. Ei stiu sa ajunga la un compromis si vor cauta sa gaseasca o cale de a merge mai departe. Sunt calmi, dar doritori sa ajunga la un punct comun. Desi isi exprima emotiile, stiu sa fie si foarte rationali si folosesc logica in tot ceea ce fac. Cei care folosesc validarea in cuplu, in timpul certurilor obisnuiesc sa ia pauze pentru a se calma si folosesc deseori sumarizarea pentru a se asigura ca au inteles ca a vrut partenerul sa spuna.

3. Stilul volatil. Un cuplu volatil e cel care nu are nicio problema in a-si exprima emotiile, folosesc un ton ridicat al vocii, dar deseori cu umor si pozitivitate. Uneori pare sa le placa sa se certe si acesta e modul in care se conecteaza unul cu celalalt.

Statisticile spun ca nu exista un stil de cearta potrivit. Atata timp cat se foloseste proportia 5 lucruri pozitive si unul negativ, cuplurile pot functiona foarte bine indiferent de stilul de cearta pe care il au. In timpul unui conflict, se spune ca e nevoie de 20 de comentarii pozitive pentru a contracara efectele unei situatii conflictuale si pentru a echilibra in timp, negativitatea. Chiar daca pozitivitatea e greu de obtinut in timpul conflictelor, merita sa luptam pentru ea prin interactiuni pozitive cat mai des posibil.

Interactiunile pozitive inseamna: a-ti cere scuze, a zambi mai des, a fi empatic cu celalalt, a te folosi de atingerile fizice pentru a-ti exprima emotiile pozitive, a valida ce spune partenerul, a scoate in evidenta lucrurile in comun pe care le aveti si a folosi deseori umorul in relatia de cuplu.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe