characters characters

Teoria incarcarii cognitive

Ce inseamna si de ce este importanta pentru invatare

Propus de: SuntParinte.ro   |   11 martie 2020    |   1579 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.


Si parintii, si profesorii sunt de acord ca este important sa ii invatam pe copii cum sa invete, nu doar sa le prezentam informatii si concepte noi. Cele mai eficiente metode de invatare iau in calcul si teoria incarcarii cognitive.

Citeste si:

Flexibilitatea cognitiva. Ce inseamna si de ce este importanta

Recapitularea pentru examene


Teoria incarcarii cognitive porneste de la ideea ca memoria de lucru are o capacitate limitata. Cu alte cuvinte, fiecare dintre noi putem mentine in memorie o cantitate limitata de informatie pe care sa o procesam pe termen scurt. Majoritatea studiilor arata ca o persoana poate retine, de exemplu, un sir de 7+/-2 numere o data. Din memoria de lucru, informatiile care sunt repetate, intelese si folosite trec in memoria de lunga durata – cu alte cuvinte, sunt invatate. De aceea, memoria de lucru este esentiala pentru invatarea eficienta. Teoria incarcarii cognitive arata ca atunci cand suntem confruntati cu o cantitate prea mare de informatii dintr-o data, capacitatea memoriei de lucru este depasita, iar invatarea are de suferit. Un alt aspect important al teoriei incarcarii cognitive se refera la faptul ca informatiile care trec din memoria de lucru in memoria de lunga durata sunt vor solicita mai putin memoria de lucru atunci cand vor fi folosite, deoarece prelucrarea lor devine automata (nu trebuie sa facem un efort sa le intelegem sau sa le memoram din nou).
Examenul Tau

Teoria incarcarii cognitive este importanta pentru felul in care lectiile sunt predate sau felul in care copiii isi organizeaza materia pentru recapitulare. Cand informatiile sunt greu de accesat, sunt prea multe sau nu au nicio legatura cu informatiile deja cunoscute de copii, invatarea devine aproape imposibila.

De aceea, pentru a evita incarcarea cognitiva excesiva, sunt importante urmatoarele principii:


Prezentarea informatiilor in functie de nivelul de cunostinte al elevilor

Profesorii ar trebui sa adapteze felul in care predau lectia la nivelul de cunostinte al elevilor. Testele initiale au rolul de a-i ajuta pe profesori in acest sens.

Distanta optima dintre nivelul initial de cunostinte si nivelul dorit de cunostinte

Cand ne asteptam ca un copil cu abilitati minime de limba franceza sa poata scrie compuneri in aceasta limba, ne aflam in situatia in care distanta dintre nivelul initial si nivelul dorit de cunostinte este prea mare pentru a avea succes. Pentru a evita incarcarea cognitiva excesiva, este recomandat sa impartim sarcinile complexe in sarcini mai simple. In exemplul de mai sus, mai intai copilul ar trebui invatat sa scrie corect, sa inteleaga notiuni simple de gramatica si abia apoi sa poata compune fraze si texte in limba franceza.

Accentul pus pe elementele esentiale

Atat cand vine vorba de predare, cat si cand vine vorba de invatare, atentia si memoria copiilor ar trebui sa fie orientate doar catre elementele esentiale pe care trebuie sa le invete si sa le inteleaga. De exemplu, daca elevii nu gasesc usor informatiile de care au nevoie pentru a intelege lectia sau daca incearca sa memoreze cuvant cu cuvant lectiile, memoria lor de lucru va fi depasita, iar invatarea va deveni greoaie. De aceea este important ca hartile, schemele sau desenele explicative sa fie insotite de informatii clare si usor de localizat, ca profesorii sa scoata in evidenta cele mai importante concepte din fiecare lectie si sa ii ajute pe copii sa lege aceste concepte de informatiile pe care le stiau deja.

Multe dificultati de invatare ale copiilor sunt cauzata de incarcatura cognitiva prea mare, de prezentarea ineficienta a informatiilor sau de obiective nerealist de ridicate fata de nivelul actual de cunostinte. Cunoscand si intelegand teoria incarcarii cognitive, ii putem ajuta pe copii sa evite situatiile in care incearca sa invete prea mult prea repede sau situatiile in care incearca sa inteleaga informatii pentru care nu sunt pregatiti.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe