characters characters

Taberele de vara : amintiri de neuitat

Propus de: Echipa Intuitext   |   10 august 2009    |   3585 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

 Scoala s-a terminat asadar, copilul tau este in lipsa de activitate. Se plictiseste, zace ore in sir in fata televizorului ori joaca toata ziua un obsesiv joc pe calculator...O posibila solutie ar fi sa il trimiti in tabara.



Tabere, tabere, tabere... ce sa aleg?

Una dintre alternativele de a petrece vacanta de vara este ca cel mic sa se inscrie intr-o tabara. Aceasta poate fi o experienta de neuitat pentru copilul tau, din care va avea ce invata, dar si o saptamana de liniste pentru tine.
Exista mai multe tipuri de tabere din care o poti selecta pe cea potrivita pentru el.


Taberele traditionale
sunt cele in care copilul participa la activitati de recreere in aer liber, viziteaza obiective turistice sau muzee, merge in drumetii, participa la jocuri individuale sau de echipa. Aceste tabere sunt potrivite pentru copiii care se plictisesc repede si vor sa aiba activitati diverse.
Pe langa taberele organizate in Romania, exista si taberele in strainatate, care ofera copilului posibilitatea de a explora noi culturi si de a-si imbogati universul.


Taberele specializate
sunt potrivite pentru copiii care vor sa isi imbunatateasca performantele intr-un anumit domeniu, de care sunt pasionati si atrasi. De aceea, sunt foarte motivati sa faca acelasi lucru o perioada mai lunga de timp fara sa isi piarda atentia si fara sa se plictiseasca.

Acestea pot fi :
Tabere sportive : in care copilul invata un anumit sport – tenis, inot, echitatie, mers pe bicicleta, dans, pescuit, tir cu arcul.


Tabere de limbi straine : copilul isi perfectioneaza abilitatile pentru o anumita limba – engleza, franceza, germana, spaniola etc.


Tabere artistice si de dezvoltare a creativitatii si resurselor personale : de creatie literara, sculptura, pictura, modelaj in plastilina, olarit, desen si pictura, teatru.


Tabere medievale : sunt ocazii pentru copii de a se transpune in alte epoci istorice si de a invata valori ca onoarea si cavalerismul.


Taberele de cercetasi sau taberele de aventura: copiii invata sa se orienteze cu ajutorul busolei, escalada, tiroliana, speologie sau activitati montane cu corzi.


Daca copilul tau nu a mai fost plecat singur de acasa niciodata, nu alege o tabara care sa dureze mai mult de o saptamana. Pot aparea probleme de adaptare si anxietate. Puteti vizita impreuna tabara inainte, pentru a vedea daca ii place celui mic.
Exista de asemenea tabere pentru copiii cu nevoi speciale, cum sunt copiii cu dizabilitati, copiii cu ADHD, sau copiii cu maladii cronice (de exemplu, diabet). In aceste tabere, copiii participa la activitati care sunt adaptate nevoilor lor, ii fac sa se simta mai bine cu propria persoana si relationeaza cu alti copii.



Tabara de vara - numai avantaje :

Autonomie si independenta

O tabara este un bun prilej de a-ti invata copilul sa fie autonom si idependent inca de la o varsta mica. Fiind departe de parinti, va trebui sa aiba singur grija de el : sa isi faca patul, sa se spele, sa manance.Va fi nevoit sa isi reaminteasca aceste lucruri, altfel consecintele vor fi suportate de el. Astfel, cand se va intoarce acasa, vei remarca faptul ca isi asuma noi responsabilitati si sarcini fara sa ii mai reamintesti in mod constant sa le faca. Mai ales pentru copiii foarte dependenti, care nu fac nimic fara aprobarea si ajutorul adultilor, este benefic sa invete sa se bazeze pe ei insisi cand sunt departe de parinti.

Munca in echipa


Invata ce inseamna o echipa si munca in echipa. Copiii vor invata sa munceasca impreuna pentru a castiga o competitie in tabara pe echipe si sa se ajute unul pe altul sa invete noi abilitati. Personalul taberei, adica instructori, profesori, coordonator al taberei, ca si ceilalti participanti, sunt persoane cu care copilul va interactiona si va stabili relatii importante. De asemenea, se va adapta la copii care vin din medii diferite si care au diverse preocupari.

Noi prieteni


Copilul invata sa lege noi prietenii, care pot dura o viata sau numai o vara. In orice caz, tabara ofera copilului oportunitatea de a iesi din cercul obisnuit de prieteni si de a relationa cu alte persoane intr-un mod pozitiv.

Decizii


Va invata sa faca alegeri. Ce sa manance la cina, ce sa isi cumpere, cu ce sa se imbrace, daca sa participe la jocul de volei sau la concursul de inot. Toate acestea sunt decizii pe care copilul va trebui sa le ia singur. Acesta este un exercitiu foarte bun pentru viata, cand deciziile trebuie luate in fiecare zi.

Va aprecia mai mult ceea ce ii oferi


Copiii si adolescentii au tendinta de a nu aprecia eforturile facute de parinti pentru ei. Daca vor petrece o saptamana sau doua departe de casa, vor putea sa invete sa aprecieze lucrurile pe care le faceti pentru ei. Vor aprecia mai mult gesturi precum a-i gati felul preferat de mancare, a-l duce si de a-l aduce cu masina de la antrenamentul de fotbal.


 

Nu te ingrijora si lasa-ti copilul sa mearga in tabere!
Ofera-i copilului un lucru atat de specific copilariei si amintiri de neuitat.


Nu te ingrijora ca va pati ceva. Gandeste-te ca persoanele in grija carora iti lasi copilul sunt persoane autorizate sa faca acest lucru. Intereseaza-te dinainte cati profesori, educatori, instructori vor fi acolo si ce activitati vor fi.

 

Ajuta-l la pregatirea bagajului ca sa fii sigura ca nu ii va lipsi nimic. Lucruri esentiale de pus in bagaj: medicamente de prim ajutor, dezinfectant, pansamente sterile, o lanterna, o sticla de apa pe care sa o poata umple pentru a evita deshidratarea, si haine pentru orice fel de vreme.

 

Dorul de casa. Prima zi de tabara poate genera anxietate pentru copil, iar statisticile arata ca peste 95% dintre copii resimt dorul de casa in timpul petrecut in tabara. Daca observi ca cel mic este temator sau nelinistit inainte de plecarea in tabara, discuta cu el despre temerile sale. Intreba-l “Ce anume te ingrijoreaza atat de mult?” si gasiti solutii impreuna : “Hai sa vedem ce ai putea face ca iti treaca dorul de casa”. Ii poti da animalul de plus preferat sau pernuta pe care doarme, pentru a-l ajuta sa se adapteze mai usor. Copilul se poate obisnui treptat cu separarea de parinti si plecarea de acasa, petrecand cate o noapte la bunici, sau dormind uneori la un prieten.


Suna-l in fiecare zi dar nu exagera totusi! Exista riscul sa nu iti mai raspunda la telefon (si atunci te-ai speria foarte tare) pentru ca se simte prost fata de prietenii lui ca “mamica” il suna mereu. O data pe zi este suficient. Daca nu te poti stapani, mai bine suna-l pe unul din profesorii insotitori ca sa afli ce face copilul tau.


Puteti intotdeauna folosi recomandarile prietenilor ai caror copii au mai fost in tabara respectiva pentru a alege un astfel de program.

Copilul tau cum isi petrece vacantele de vara? Ce fel de tabara ai ales sau ai alege pentru el? Asteptam opiniile tale despre cel mai bun mod in care un copil isi poate petrece timpul liber.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Interviu Simona Ciff
    Interviu cu Simona Ciff, psiholog si psihoterapeut: Cum pastram mintea antrenata si in vacanta?
    13 iunie 2023   

    Simona Ciff este psiholog si psihoterapeut si foloseste la momentul acesta experienta si cunostintele sale in programe de educatie a inteligentei emotionale pentru adulti si adolescenti. Este invitata adesea ca speaker pe teme precum: inteligenta emotionala, gestionarea emotiilor, fericirea, relatiile interumane, educatie, incredere in sine, echipa si leadership.

  • Tabere de vara 2014
    Tabere de vara 2014
    20 iunie 2014   

    Ca in fiecare an, vara este perioada taberelor si activitatilor pentru copii. Iata ce oferte au pregatit organizatorii de tabere pentru copii in vara 2014.

  • Scoli de vara 2014
    Scoli de vara 2014
    20 iunie 2014   

    Oferta scolilor de vara pentru copii devine din ce in ce mai diversa de la an la an. Iata care sunt cateva dintre optiunile din acest an daca te intereseaza o scoala de vara pentru copilul tau.

Mai multe