characters characters

Timpul petrecut in natura in copilarie, asociat cu o sanatate mai buna la maturitate

De ce este bine sa iesim cu copilul in natura cat mai mult

12 iunie 2019    |   925 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 0 - 3 ani.

Timpul petrecut in natura in copilarie, asociat cu sanantate mintala la maturitate
Expunerea la natura a fost asociata in multe studii realizate de-a lungul timpului cu o multime de beneficii asupra sanatatii fizice, a celei psihice si cognitive. Unele studii au incercat sa exploreze si impactul pe care il are expunerea in copilarie a copiilor la natura asupra sanatatii mintale si a vitalitatii din perioada de adult. Potrivit unui studiu publicat in Jurnalul de Cercetare asupra Mediului si Sanatatii Publice, realizat pe 3600 de adulti din mai multe tari, adultii care in copilarie au petrecut mai mult timp in natura au o sanatate psihica mai buna decat adultii care in copilarie au petrecut putin timp in natura.

Citeste si:

Ecoterapia. Beneficiile naturii pentru dezvoltarea copilului

Ce activitati in natura puteti face in aceasta vara


Participantii la studiu au completat chestionare despre despre timpul petrecut in copilarie in natura (in spatii verzi: parcuri, paduri, dar si "albastre": lacuri, rauri, mari etc.), in activitati cu un scop anume (de exemplu, drumetii pe munte) si in activitati fara un scop anume (joaca in curte, de exemplu). De asemenea, au fost intrebati despre cat de mult frecventeaza in prezent spatiile verzi si cat de multumiti sunt de cele din zona in care locuiesc. O alta serie de teste a masurat starea de sanatate psihica (nivelul de nervozitate si depresie) si vitalitatea fizica (nivelul de energie si de oboseala).

Rezultatele arata ca acei adulti care au fost mai putin expusi naturii in copilarie au scoruri mai scazute la testele de sanatate mentala, prin comparatie cu adultii care in copilarie si-au petrecut mult timp in natura. De asemenea, adultii care au petrecut putin timp in natura in copilarie apreciaza mai putin importanta spatiilor verzi. Studiul nu a descoperit o relatie intre nivelul de vitalitate la maturitate si timpul petrecut in natura in copilarie.

Studiul este unul relevant, mai ales daca luam in considerare faptul ca in prezent 73% din populatia Europei locuieste in mediul urban, iar pana in 2050, procentul populatiei urbane este estimat sa ajunga la 80%.

"Multi copii europeni isi petrec copilaria in casa, asa ca ar fi dezirabil sa luam masuri prin care spatiile verzi sa fie disponibile, atragatoare si sigure pentru copii.“, explica oamenii de stiinta.


Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu