characters characters

Subiectele de la evaluarea nationala la limba si literatura romana, accesibile pentru toti elevii.

05 mai 2010    |   377 vizualizări

Elevii de clasa a VIII-a au sustinut, marti, prima dintre cele doua probe scrise din cadrul admiterii la liceu, cea de limba si literatura romana. Profesorii spun ca subiectele de anul acesta s-au apropiat de modelul european de evaluare, fiind in acelasi timp accesibile pentru elevi.

Profesorii spun ca subiectele proba de limba si literatura romana, din acest an, au fost de un nivel mediu spre dificil, permitand profesorilor sa faca o diferentiere, in ideea admiterii in clasa a IX-a.


"E important ca a fost un text literar si unul nonliterar pentru explorare, pentru ca limba romana inseamna suport pentru literatura, dar si pentru alte forme de comunicare", a declarat pentru REALITATEA.NET, Camelia Gavrila, profesor de limba si literatura romana la Colegiul National "Costache Negruzzi" din Iasi .
"Cerintele au fost gradate. Au o doza mai mare de complexitate, de explicare a titlului, lucruri mai concrete, apropiate de elevul care nu este prea talentat, sau foarte  preocupat de limba romana. Nu  ii va pune in dificultate pe elevii care au studiat", a adaugat Camelia Gavrila.


Profesorii spun ca, spre deosebire de alti ani, anul acesta s-a incercat o apropiere a cerintelor de sistemul Uniunii Europene si de sistemele de evaluare internationala.


"Este o diferenta intre subiectele de anul acesta si cele din alti ani. Anul acesta subiectele au fost cu mai multa aplicatie asupra textului, mai putin element de teoretizare si eseistica. Am spune ca este un pas facut spre armonizarea sistemelor de testare din Romania si sistemele din UE", a mai spus Camelia Gavrila.
Textul poetic ales are cuvintele dificile explicate, ceea ce a dus la accesibilitatea elevului la text, dar in acelasi timp are si anumite subtilitati poetice. Aceste lucruri, spun profesorii, duc la identificarea elevilor care obisnuiesc sa citeasca, sa studieze si sa interpreteze literar.
"Subiectele au avut acelasi nivel de dificultate, ca in alti ani. La prima vedere, mi s-au parut accesibile", a declarat Anica Rednic, profesor de limba si literatura romana.


Sursa: www.realitatea.net

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu