characters characters

Simtul numerelor – ce inseamna si de ce este important in dezvoltarea copiilor

30 iulie 2019    |   1584 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 0 - 3 ani.

simtul numerelor
Keith Devlin, matematician in cadrul Universitatii Stanford, SUA, raspunzand la intrebarea „Ce concept stiintific credeti ca ar trebui sa fie mai cunoscut?”, a descris notiunea de „simtul numerelor”. Devlin arata ca abilitatile matematice de calcul care au fost atat de valoroase pana la introducerea calculatoarelor digitale nu mai sunt astazi valorizate in societate, deoarece avem instrumentele care sa raspunda la aceasta nevoie.

Ce abilitati matematice raman importante in acest context? Acele abilitati care ne ajuta sa folosim mai bine instrumentele matematice la care avem acces atat de usor. Daca pana de curand oamenii au fost nevoiti sa invete sa realizeze calcule matematice (de la adunari si inmultiri pana la matrici si ecuatii diferentiale), acum oamenii au nevoie sa inteleaga aceste proceduri matematice in profunzime pentru a sti cand si cum sa foloseasca instrumentele digitale pentru a rezolva o problema.

Cea mai simpla abilitate care vine in ajutor in acest sens este ceea ce numim simtul numerelor, definita ca „a da dovada de flexibilitate si fluiditate cand vine vorba de numere, a sti ce inseamna numerele si a avea abilitatea de a folosi numerele pentru a intelege lumea din jur.”.

Elevii care au un simt al numerelor puternic dezvoltat sunt descrisi de Marilyn Burns, in cartea About Teaching Mathematics, astfel: „Pot sa gandeasca si sa faca rationamente cu numere, folosesc numerele pentru a rezolva probleme, identifica usor solutiile ilogice, inteleg cum numerele pot fi descompuse si recompuse in diferite feluri, vad legaturi intre operatii matematice si pot face aproximari logice.”


Copiii care nu isi dezvolta devreme un simt al numerelor vor avea probleme de-a lungul intregii lor educatii si risca sa nu aiba acces la profesii care necesita un oarecare nivel de abilitate matematica.


De aceea, matematicianul recomanda parintilor sa incerce sa dezvolte simtul numerelor la copiii lor daca vor sa ii ajute sa stapaneasca matematica in scoala. Intelegerea oricarui concept matematic invatat pana la liceu va depinde de simtul matematic al copilului.


Parintii ii pot ajuta pe copii sa isi dezvolte simtul numerelor invatandu-i sa numere, implicandu-i in activitati in care trebuie sa recunoasca tipare si repetitii, ajutandu-i sa faca legatura dintre numar si cantitate, comparand numere de obiecte sau impartind mai multe obiecte in grupuri.


Sursa: Edge.org


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu