characters characters

Psihologii: educatia financiara trebuie sa inceapa din primii ani de viata

11 februarie 2010    |   475 vizualizări

Primele experiente cu banii si educatia financiara, la fel ca in cazul altor aspecte ale vietii, lasa urme adanci in comportamentul economic al adultului. Copiii au tendinta nu doar sa asculte de sfaturile moralizatoare si lectiile de viata ale parintilor, ci si sa le imite comportamentul, indiferent daca e vorba de felul in care isi rezolva problemele financiare, de relationare sau orice alta problema.

 

Primele lectii legate de bani ar putea fi la fel de simple ca cele legate de aritmetica si ar trebui sa contina intotdeauna un factor de divertisment, pentru a nu fi percepute ca pe niste corvoade. Din punctul de vedere al psihanalistului Alfred Dumitrescu, primele experiente ale copiilor cu bani ar trebui sa nu impuna in mintea copilului „BANUL” ca pe un fel de divinitate ce-si exercita discretionar puterea asupra lumii adultilor si, implicit, il poate face pe copil sa-si perceapa parintii nu ca pe niste surse reale de autoritate, stabilitate si siguranta, ci ca pe niste „copii” ceva mai mari, la fel de speriati si neputinciosi ca si el.


„Cred ca ar fi de dorit ca parintii sa foloseasca in mod constructiv banul pentru a-si ajuta copilul sa internalizeze structuri fundamentale ale unei vieti psihice sanatoase: ideea de limita (adica, de pilda, distinctia dintre ceea ce doreste si ceea ce este posibil sau dintre dorinta si nevoie), ideea de amanare (nu tot ce este posibil este posibil imediat, sunt dorinte a caror realizare necesita suportarea unui anume grad de frustrare) sau cea de valoare (legata in primul rand de efortul necesar pentru a obtine satisfacerea unei dorinte)”, explica Alfred Dumitrescu pentru capital.ro.


Desenele animate, lectie de economie

Situatiile cele mai banale din viata unui copil se pot transforma in lectii de cultura financiara. O astfel de situatie poate aparea, de exemplu, atunci cand copiii intreaba de ce sa stinga lumina intr-o camera cand nu este folosita, dar e de preferat ca explicatiile sa fie mai generale.
Nu este suficint sa ii explici ca electricitatea costa bani si o factura mare inseamna mai putine dulciuri pentru el. Trebuie sa inteleaga faptul ca risipa de resurse este un rau in sine, chiar daca aceasta nu ar afecta semnificativ bugetul familei. „Desenele animate pot fi o ocazie excelenta pentru lectii financiare, o aplicatie ingenioasa ar fi sa oferi copiilor cadouri nu doar in bani, ci si in, de exemplu, actiuni la Disney. Chiar daca acesta va primi doar o foaie pe care nu o poate folosi la joaca, ca pe ultima jucarie din desenul lor preferat, parintii ii pot explica faptul ca el detine o mica parte din compania sa preferata”, explica psihologul Gregory Keer intr-un articol pe tema educatiei financiare in primii ani din viata unui copil.


Nu confundati copiii cu angajatii!

Una dintre cele mai frecvente greseli pe care le fac parintii in tentativa de a-si responsabiliza copii este sa le ofere bani sub forma de recompensa daca sunt „cuminti”, pentru diverse performante la scoala, sport sau alte activitati sau pentru indeplinirea unor sarcini casnice.
„Iubirea, obedienta sau performanta cumparate cu bani risca sa fie niste cadouri otravite pentru copilul care va invata ca banul este stapanul tuturor lucrurilor si va risca mari dificultati emotionale ca adult. O astfel de recompensare este rezultatul aceleiasi confuzii pe care unii manageri o fac in relatia cu angajatii, oferindu-le si cerandu-le acestora multa implicare afectiva in speranta (mai mult sau mai putin disimulata) ca o astfel de relatie "ca-n familie" ii va scuti de costuri salariale mai mari”, comenteaza Alfred Dumitrescu.

 

Pe de alta parte, generozitatea financiara neconditionata si mai ales nelimitata nu poate avea decat efecte extrem de negative asupra copiilor. Multi parinti incearca sa compenseze lipsa de implicare in viata copilului prin cash sau chiar sa-si transforme progeniturile in oglinzi umane ale propriului succes financiar.

 

Sursa: www.capital.ro

 

Tu cum incerci sa il inveti pe copilul tau sa isi gestioneze in mod eficient banii?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu