characters characters

Prima editie LYNX Festival, eveniment de fotografie si film documentar dedicat exclusiv naturii, are loc intre 1 – 5 iunie la Brasov

O initiativa marca Romania Salbatica

16 mai 2023    |   232 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

LYNX Festival editia 1 2023Proiectii ale unora din cele mai apreciate documentare despre natura, expozitii de fotografie, activitati pentru copii, ateliere de film documentar si fotografie, invitati speciali internationali si intalniri cu artisti locali sunt surprizele promise de organizatori pentru prima editie LYNX Festival, primul festival din Romania dedicat exclusiv filmului documentar si fotografiei de natura.

Evenimentul va avea loc la Brasov, in perioada 1-5 iunie, si este o initiativa a Asociatiei Romania Salbatica, alaturi de Asociatia FORONA. La prima editie, evenimentul va avea intrare libera la toate proiectiile si activitatile din program, in limita locurilor disponibile. Pentru a-si asigura un loc la proiectiile documentarelor, care se vor desfasura la Cinema Astra, publicul interesat isi poate rezerva un bilet cu valoare zero prin intermediul platformei iabilet: https://bilete.lynxfestival.ro

Proiectul isi propune sa creasca gradul de constientizare asupra importantei pe care natura o are in viata noastra si sa creeze o oportunitate de intalnire si interactiune intre publicul larg iubitor de natura, profesionisti din domeniul filmului si fotografiei si reprezentanti ai ONG-urilor de mediu.

„Ideea acestui festival a venit in perioada in care am participat cu filmul Romania Salbatica la festivalurile de profil la care am fost acceptati in selectiile oficiale. Ne-am dat seama ca unele dintre filmele foarte bune care ajung la astfel de evenimente nu vor fi niciodata prezente la noi si ar fi pacat sa nu fie vazute si de publicul romanesc. Alaturarea cu fotografia a venit firesc, mai ales ca aceste doua domenii se completeaza reciproc. Chiar daca suntem la prima editie, am reusit sa aducem alaturi de noi cativa invitati de exceptie, iar impreuna cu echipele din cele doua asociatii partenere vom oferi publicului o experienta vizuala de neratat. Ne dorim ca acest eveniment sa se transforme in unul cu traditie, iar Lynx Festival sa devina un eveniment marcant pentru Brasov.”, a declarat Dan Dinu, directorul artistic al Festivalului.

Programul de proiectii al primei editii LYNX Festival include 10 filme documentare lansate in ultimii 2 ani si apreciate in festivalurile din intreaga lume. Printre titlurile de anul acesta se numara Elefantul si termita / The Elephant and the Termite (r. Mark Deeble, Victoria Stone) – castigator a 2 premii in cadrul Green Screen Festival anul trecut, Din inima Texasului: O poveste despre viata salbatica / Deep in the Heart: A Texas Wildlife Story (r. Ben Masters) – un spectacol vizual indelung laudat de criticii americani, Rasul / Lynx (r. Laurent Geslin) – castigator Grand Prix la Nature Namure FF si Profesoara mea, caracatita / My Octopus Teacher (r. Pippa Ehrlich, James Reed) - castigator al Oscarului in 2021 pentru Cel mai bun documentar, pe langa numeroase alte premii in marile festivaluri internationale.

Cei mici vor fi in centrul atentiei in cadrul LYNX Festival unde li s-au pregatit numeroase surprize: proiectie speciala de film documentar pentru copii pe 1 iunie, escape tent, unde cei mici vor avea ocazia sa lupte pentru salvarea planetei, Quiz cu premii, realizat de Romania Salbatica, pentru testarea cunostintelor despre natura tarii noastre, precum si activitati de birdwatching (observarea pasarilor) si interpretare a naturii.

Iubitorii de natura si film documentar vor putea participa in cadrul Festivalului la 2 evenimente dedicate: un masterclass despre tendintele din industrie si importanta implicarii in proiecte de conservare a naturii, precum si un atelier despre fotografie, sustinut de specialistii din acest domeniu. În plus, pe toata perioada Festivalului, precum si dupa terminarea acestuia, publicul va putea vizita doua expozitii de fotografie despre natura, atat in interior cat si in aer liber.

Unul dintre invitatii speciali de anul acesta este Ellen Windemuth, producator My Octopus Teacher si CEO WaterBear - prima platforma interactiva de streaming dedicata viitorului planetei noastre. Mai multe detalii despre intalnirea cu ea, despre ceilalti invitati ai primei editii, precum si programul complet vor fi anuntate curand.

***

Proiectul Romania Salbatica a luat nastere in 2010, la initiativa fotografului de natura Dan Dinu, iar printre proiectele realízate se numara cel mai amplu documentar despre natura Romaniei, lansat in 2021 si multi-premiat in festivaluri nationale si internationale, numeroase proiectii speciale cu scop educativ, expozitii de fotografie organizate in Romania si strainatate, un album de fotografie unic tiparit in 9.000 de exemplare din care aproximativ 10% au fost donate pentru a sprijini educatia, o aplicatie mobila cu peste 5.000 de utilizatori si o comunitate online interactiva de aproape 150.000 de utilizatori. Din 2022 initiativa a luat forma unei Asociatii, avand ca scop conservarea naturii prin informarea si educarea oamenilor cu ajutorul fotografiei si filmului documentar.

FORONA (Organizatia Fotografilor de Natura din Romania) a fost infiintata in 2015 cu scopul de a dezvolta si promova domeniul fotografiei de natura si de a sprijini conservarea zonelor naturale prin implicarea membrilor in proiecte ce vizeaza arta fotografica si protectia mediului. Din asociatie fac parte unii dintre cei mai cunoscuti si apreciati fotografi autohtoni, iar cei peste 130 de membri sunt implicati in diverse proiecte de conservare a naturii. Asociatia a sustinut pana acum 5 expozitii nationale itinerante in aer liber.

***

Festival organizat de Asociatia Romania Salbatica, in parteneriat cu Asociatia FORONA, Fundatia Propark, Fundatia Conservation Carpathia, Grupul Milvus si Primaria Brasov. Cu sprijinul: Garanti BBVA

Sponsori: Fundatia Conservation Carpathia, Wildlife Management Consulting

Parteneri: Tipografia, Zizam, Sub Tampa

Recomandat de: Europa FM

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Radio Romania Brasov, Zile si Nopti, Cinemap, Adevarul, Observator Cultural, AGERPRES, Ziarul Metropolis, Mindcraft Stories, Savantgarde, Happ.ro, #DeMilioane, SuntParinte.ro

Partener de monitorizare: mediaTRUST

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu