characters characters

Peste 1.000 de spectatori, proiectii sold-out si intalniri memorabile la prima editie LYNX Festival

Regina de catifea este documentarul care a primit Premiul Publicului

09 iunie 2023    |   168 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.


In perioada 1 – 5 iunie s-a desfasurat la Brasov prima editie LYNX Festival, o initiativa marca Romania Salbatica, primul eveniment de fotografie si film documentar dedicat exclusiv naturii, de la noi din tara.

Festivalul a inclus in programul sau 10 documentare lansate in ultimii 2 ani si apreciate in festivalurile din intreaga lume, inclusiv castigatorul Oscarului la aceasta categorie in 2021, Profesoara mea, caracatita / My Octopus Teacher (r. Pippa Ehrlich, James Reed), majoritatea fiind proiectate in premiera nationala. Pe langa acestea, programul a inclus doua expozitii de fotografie de natura, multiple activitati educationale pentru copii, masterclass-uri cu producatori de talie mondiala (John Murray, Ellen Windemuth) si numeroase intalniri si discutii cu specialisti din cadrul mai multor ONG-uri de mediu.

Peste 1.000 de spectatori au participat la proiectiile documentarelor de la Cinema Astra, majoritatea fiind sold-out cu doua zile inainte de inceperea festivalului, incurajand organizatorii astfel sa suplimenteze locurile. Pe durata celor 5 zile de festival, spectatorii au putut vota documentarele preferate, cel mai popular fiind laureat in cadrul Galei de Inchidere din 4 iunie cu Premiul Publicului. Acesta a revenit productiei Regina de catifea / Velvet Queen, co-regizat de Vincent Munier, unul dintre cei mai apreciati fotografi de natura pe plan international.

Trofeul a fost inmanat de Delia Cioc, Corporate Communication Division Garanti BBVA, care a tinut sa precizeze celor prezenti: „Imi face o deosebita onoare si placere sa ma aflu aici si tin sa va multumesc pentru curajul pe care l-ati avut sa veniti cu un asemenea proiect, unul care ne trezeste putin constiinta si ne arata cat de minunat si complex este Pamantul acesta si ne face un pic mai responsabili.”.

Desi nu a putut fi prezent in persoana la Brasov, Vincent Munier a transmis un mesaj special spectatorilor prezenti la Brasov, in cadrul unui interviu in exclusivitate, acordat lui Dan Dinu, directorul artistic LYNX Festival: „Sa faci un film este o munca de echipa. Pentru acest documentar am inceput initial munca singur, am mers in zona sa ma familiarizez cu ea, sa filmez viata salbatica, dar apoi am cerut ajutorul mai multor oameni. Aici am descoperit ca este o diferenta fundamentala fata de fotografie, care poate fi o activitate solitara. Nu poti face un film singur, iar Regina de catifea este inainte de toate rezultatul unei munci de echipa.”.

Tot in cadrul Galei de Inchidere, cea de-a 14-a editie a Concursului International de Fotografie Milvus, cel mai important concurs de fotografie de natura din Romania, si-a desemnat castigatorii. Marele Premiu a fost acordat lucrarii intitulate „Sorry sight”, a fotografului Lalith Ekanayake din Sri Lanka, o imagine cu un impact emotional puternic – elefanti indieni in cautare de mancare printre movile de gunoaie si deseuri.

Castigatorii celorlalte categorii – Natura, Animale Salbatice si Natura Romaniei - au fost Daróczi Csaba („Two generations”, „Undertow”), Adrian Dedu („Spotlight”), Aranyossy Tamás („Connection”), Kai Kolodziej („Mayfly”), Fabiomassimo Turri („Life or death in a glance”), Gabriel Rusu („Radiant dawn”), Stefan Chirobocea („Absolut peace”) si Lucian Satmarean („Dance of the spirits”). Premiul Publicului a ajuns la Brian Matthews pentru lucrarea „Cold family”.

Expozitia, care prezinta frumusetea naturii si a vietii salbatice, mai poate fi vizitata pana pe 17 iunie, in aer liber, in zona din fata Primariei Brasov.

„Ceea ce m-a bucurat cel mai tare, dincolo de sali pline si continut de calitate, a fost sa simt ca intreaga echipa vorbea cu entuziasm despre a doua editie a festivalului, inca dinainte sa se termine prima. Toti voiam sa continuam sa facem ceea ce facem. Asta cred ca garanteaza succesul unui festival: atmosfera creata si interactiunea dintre oameni. Organizatorii si voluntarii s-au miscat ca si cand eram la a zecea editie, publicul ne-a primit cu caldura, interes si entuziasm, partenerii au crezut in noi fara retineri, iar invitatii au vorbit despre festival la superlativ. Avem deja un document amplu in care am listat modurile in care ne dorim sa crestem pentru editia 2024. Ca ne vedem in iunie anul viitor este deja o promisiune!”, a declarat Matei Truta, directorul festivalului si vicepresedintele Asociatiei Romania Salbatica.

Editia urmatoare se va desfasura in vara lui 2024 si va include un program mai complex de proiectii, atat indoor cat si outdoor si o diversificare a activitatilor legate de fotografie si productie de film documentar. Detaliile vor fi anuntate pe site-ul oficial si pe pagina de Facebook a festivalului.

***

Proiectul Romania Salbatica a luat nastere in 2010, la initiativa fotografului de natura Dan Dinu, iar printre proiectele realizate se numara cel mai amplu documentar despre natura Romaniei, lansat in 2021 si multi-premiat in festivaluri nationale si internationale, numeroase proiectii speciale cu scop educativ, expozitii de fotografie organizate in Romania si strainatate, un album de fotografie unic tiparit in 9.000 de exemplare din care aproximativ 10% au fost donate pentru a sprijini educatia, o aplicatie mobila cu peste 5.000 de utilizatori si o comunitate online interactiva de aproape 150.000 de utilizatori. Din 2022 initiativa a luat forma unei Asociatii, avand ca scop conservarea naturii prin informarea si educarea oamenilor cu ajutorul fotografiei si filmului documentar.

FORONA (Organizatia Fotografilor de Natura din Romania) a fost infiintata in 2015 cu scopul de a dezvolta si promova domeniul fotografiei de natura si de a sprijini conservarea zonelor naturale prin implicarea membrilor in proiecte ce vizeaza arta fotografica si protectia mediului. Din asociatie fac parte unii dintre cei mai cunoscuti si apreciati fotografi autohtoni, iar cei peste 130 de membri sunt implicati in diverse proiecte de conservare a naturii. Asociatia a sustinut pana acum 5 expozitii nationale itinerante in aer liber.

***

Festival organizat de Asociatia Romania Salbatica, in parteneriat cu Asociatia FORONA, Fundatia Propark, Fundatia Conservation Carpathia, Grupul Milvus si Primaria Brasov.

Cu sprijinul: Garanti BBVA

Sponsori: Fundatia Conservation Carpathia, Wildlife Management Consulting

Parteneri: Tipografia, JUNO Wine Garden, Bere Czell, Zizam, Sub Tampa

Recomandat de: Europa FM

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Radio Romania Brasov, Zile si Nopti, Cinemap, Adevarul, Observator Cultural, AGERPRES, Ziarul Metropolis, Mindcraft Stories, Savantgarde, Happ.ro, #DeMilioane, SuntParinte.ro

Partener de monitorizare: mediaTRUST

***

Mai multe noutati vor fi postate pe pagina de Facebook precum si pe pagina de Instagram.

Mai multe informatii: https://lynxfestival.ro

Trailer: https://youtu.be/nYbvRwG43bU

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu