characters characters

Olanda isi mentine pozitia de top, ca destinatie de studiu academic

Crestere masiva a aplicatiilor pentru universitatile din Marea Britanie

10 februarie 2024    |   344 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

World Education Fair 2024
Olanda se mentine pe locul 1 ca destinatie de studiu, in ceea ce priveste numarul de aplicanti, urmata de Marea Britanie, Belgia, Italia, Spania si Irlanda. In acelasi timp, se asteapta la o crestere aplicatiilor la universitatile din Germania, unde nivelul taxelor se situeaza intre 0 si 1500 euro pe semestru pentru universitatile de stat si intre 10.000 si 30.000 euro pe an pentru universitatile private, dar unde exista si multe programe de studiu in limba engleza.

Programele de studiu in Marea Britanie revin in trend, fie ca vorbim de zona liceala sau universitara. La nivelul aplicatiilor universitare se inregistreaza o crestere de 60% a dosarelor depuse, fata de februarie 2023. “Explicatia acestei reveniri este legata de faptul ca anumite universitati din UK acorda burse de studiu consistente pentru studentii europeni, care sa acopere exact cuantumul cresterii taxelor pentru tinerii din tarile europene. Din acest punct de vedere, institutiile britanice acorda cele mai consistente burse la acest moment. Aici putem nominaliza University of Portsmouth care a redus taxa de scolarizare de la 19.200 lire la 9250 lire pe an, Coventry University, care a pastrat taxa de scolarizare la 9250 lire, Unversity of Essex, care acorda o bursa de 5000 de lire, reprezentând un discount din taxa pentru studiile de licenta sau Greenwich care acorda 3000 de lire reducere din taxa de licenta. Middlesex University a pregatit 5 burse in valoare 5000 de lire pentru aplicantii IntegralEdu. Dupa momentul BREXIT, din cauza incertitudinilor legate de taxe, a existat un val de reticienta a tinerilor doar fata de institutiile de invatamânt superior, pentru ca la nivelul liceelor cererea de aplicatii a crescut in fiecare an”, declara Alexandra Badescu, Deputy General Manager IntegralEdu.

Unele dintre cele mai importante universitati din strainatate vor fi prezente la Bucuresti, pe 17 februarie, in cadrul târgului educational World Education Fair (WEF). Unele dintre aceste universitati vor acorda burse substantiale pentru tinerii din România. Spre exemplu, EU Business School Barcelona ofera pentru participantii la WEF burse si reduceri care pot insemna intre 10% si 30% din taxa de scolarizare, iar Universidad Europea a pregatit burse de 3000 de euro pentru tinerii cu potential in zona academica.

World Education Fair se desfasoara si cu doua editii locale la Iasi si Craiova pe 15 si respectiv 16 februarie, unde tinerii si familiile acestora pot discuta direct cu reprezentantii institutiilor de invatamânt, dar si cu consultantii educationali IntergralEdu.

“Și Olanda s-a confruntat in ultima perioada cu un context controversat legat de zona studiilor universitare, generat in principal de lipsa locurilor de cazare pentru studenti, dar si a disensiunilor la nivel politic legate de incercarea de a impune universitatilor o serie de limitari in ceea ce priveste ofertele educationale pentru straini. In ciuda acestui context, nivelul taxelor de 2530 euro pe an, sistemul de granturi oferite de statul olandez, precum si numarul mare de programe de studiu in limba engleza, mentin Olanda in topul preferintelor tinerilor români. In ciuda acestor realitati, din experienta noastra de consultanti educationali, credem ca toate situatiile pot fi gestionate favorabil, daca procesul de aplicare se incepe din timp. Spre exemplu, in cazul aplicantilor Integraledu, putem spune ca am oferit asitenta tututor candidatilor in identificarea unui loc de cazare, iar toti studentii care au aplicat cu noi au gasit solutii de cazare”, mai precizeaza Alexandra Badescu.

Aproximativ 40% din tinerii interesati de studii in strainatate apeleaza la testele de orientare profesionala pentru o intelegere mai clara a optiunilor universitare, in perspectiva succesului in cariera

Cele mai cautate domenii de studiu de catre tinerii români ramân in continuare cele din zona Computer Science si Business. Perspective importante de dezvoltare, legate si de cererea de pe piata muncii sunt in zona de Inginierie, Art & Design si Psihologie.

“Un rol important in alegerea domeniului de studiu il are consultantul educational, care, prin experienta si conexiunile academice internationale, poate identifica cele potrivite optiuni pentru un tânar care isi doreste un traseu de studiu si profesional la nivel international. Pe lânga expertiza proprie, consultantul educational are la indemâna si alte instrumente pentru evaluarea unui candidat, cum sunt testele de orientare profesionala. Prin complexitatea metodei, aceste teste au un rol revelator in ceea ce priveste identificarea celui mai potrivit domeniu de studiu pentru un tânar. Trebuie inteles si acceptat faptul ca doar studiile la o universitate in strainatate nu garanteaza si succesul in cariera. Alegerea domeniului de studiu trebuie sa se faca in concordanta cu capabilitatile reale ale tânarului, pasiunile sale, dar si oportunitatile din piata muncii. Altfel, orientarea doar catre domenii care sunt la moda sau impuse de anumite contexte familiale, ar putea afecta negativ traseul academic si profesional al unui tânar”, explica Alexandra Badescu.

Competitie de burse pentru elevii români interesati de continuarea studiilor la liceele din Marea Britanie. Primul clasat beneficiaza de o bursa de 70%, restul burselor acoperind pâna la 50% din taxa de scolarizare

Un grup de colegii din Marea Britanie lanseaza, in colaborare cu IntegraleEdu, o competitie pentru elevii români din clasele a VIII-a, a IX-a si a X-a, care sunt interesati sa isi continue studiile liceale in UK incepand cu anul scolar 2024- 2025. Lansarea competitiei are loc in cadrul World Education Fair, iar primul elev clasat poate obtine o reducere de 70% a taxei de scolarizare. Restul burselor acopera pâna la 50% din taxa. In cadrul WEF, reprezentantul grupului educational va sustine o prezentare despre oferta educationala a liceelor, procedura de participare la competitie si va modera un workshop despre compunerea scrisorii de motivatie, adresat elevilor participanti.

“In fiecare an, numeroase scoli si licee independente din Europa si SUA isi aloca bugete pentru a oferi burse de merit candidatilor cu abilitati speciale atât la admitere cât si pe durata studiilor. Cuantumul burselor variaza pornind de la 5% reducere din taxele de scolarizare si ajungând, in unele cazuri, si la 100% reducere din taxele de scolarizare. Tipurile de burse oferite sunt academice, sportive, sau artistice si se acorda elevilor care dau dovada de performante deosebite intr-una dintre aceste arii. Bursa academica se ofera in urma testarii candidatului la una, doua sau mai multe materii pe care urmeaza sa le studieze, in functie de programul de studiu ales si de gradul de selectivitate al scolii. Pentru bursa sportiva se ia in calcul palmaresul competitional al candidatului pe lânga probele sportive, iar pentru acordarea burselor artistice este foarte important portofoliul candidatului”, explica Raluca Niculae, Manager Departament Tabere si Licee.

Edutaberele, primul contact cu mediul educational international. Destinatii >> din Europa pâna in Asia si America de Nord. Primul grup de elevi români pleaca in aprilie la Tokyo intr-o tabara cu profil: cultura, istorie nipona si STEM

Pregatirea studiilor in strainatate incepe de la vârste din ce in ce mai mici. Atât liceele cât si universitatile de elita cer candidatilor, pe lânga rezultate academice bune si un nivel ridicat de cunoastere al limbii straine, o experienta cât mai larga in domeniul de studiu dorit. Pe de alta parte, decizia continuarii studiilor in strainatate poate ridica o serie de provocari (academice, culturale, sociale etc.) pentru unii elevi, aceasta schimbare implicând o doza semnificativa de adaptabilitate la noul context. Pe aceste coordonate, taberele educationale si internship-urile constituie o etapa esentiala premergatoare plecarii la studiu in strainatate. Elevii experimenteaza domenii, dobândesc cunostiinte importante dar si certificate si rapoarte eliberate de catre centrele lingvistice si specialisti din industrie.

Din ce in ce mai multe domenii de studiu pot fi experimentate de catre elevi in cadrul taberelor academice si de orientare in cariera organizate in campusuri precum UCL, Imperial College, Oxford, Cambridge, Yale, Berkeley: law & politics, performing arts, media production, banking, computer science & AI etc. Acestea se alatura domeniilor deja consacrate pentru taberele educationale precum: arhitectura, medicina, inginerie, antreprenoriat, psihologie etc.

In cadrul târgului educational World Education Fair, participantii interesati de taberele educationale, vor regasi propuneri pentru noi programe de studiu, destinatii la mare cautare in anii anteriori precum UK, SUA, Elvetia, Spania, Germania, Franta, Singapore dar si noutati precum Japonia. In vacanta din aprilie va pleca primul grup de elevi români intr-o tabara de o saptamâna cu profil cultura, istorie nipona si STEM in Tokyo, urmând ca la vara alt grup sa petreaca 2 saptamâni in Japonia respectiv in Tokyo si Kyoto. Familiile interesate sa isi trimita copiii in tabere in strainatate vor beneficia la WEF si de o prezentare sustinuta de consultantii Integraledu pe tema alegerii celei mai potrivite tabere educationale.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu