characters characters

Ministerul Educatiei reintroduce arondarea teritoriala la inscrierea in clasa intai

08 februarie 2010    |   477 vizualizări
Parintii nu vor sa tina cont de distanta fata de scoala, ci de cota invatatoarelor si de rezultatele institutiei de invatamant. O nota ministeriala primita in urma cu doua zile de Inspectoratele Scolare recomanda scolilor sa inscrie copiii in functie criteriul teritorial.

Instructiunile venite de la minister sunt greu de aplicat, in conditiile in care, din luna septembrie se fac inscrieri pentru clasa 1 a anului scolar 2010-2011, iar institutiile de invatamant au trimis deja cifrele estimative de scolarizare. In plus, criteriul distantei fata de domiciliu a influentat pana acum nesemnificativ alegerile parintilor, iar scolile in goana dupa atragerea mai multor copii nu vor tine cont de ele.

Chiar si inspectorul de la invatamantul scolar,  Elena Andron recunoaste ca ordinul ministerial este greu de aplicat:„In continutul notei se spune ca arondarea teritoriala este criteriul care primeaza, insa prevederea nu poate fi limitativa. De obicei parintii prefera sa-si inscrie copiii acolo unde au urmat ei scoala si daca este posibil la fosta lor invatatoare, sau in aceeasi scoala in care invata copiii lor mai mari. Dar nu este o regula generala, sunt multe altele" explica inspectoarea Andron.

Printre criteriile de alegere se numara si cota scolii, rezultatele obtinute la admiterea in liceu si in mod hotarator, profilul invatatoarelor care preiau clasele intai.


Parintii refractari la ideile ministeriale


Noua gaselnita a Ministerului Educatiei si Cercetarii nu este deloc pe gustul parintilor. „Mi-am inscris deja copilul in clasa 1si nu ma intereseaza parerea ministerului. Eu locuiesc in cartierul Viisoara, iar baietelul meu va urma cursurile de la Liviu Rebreanu. L-am inscris la o invatatoare tanara, foarte apropiata de copii, pe care mi-au recomandat-o prietenii mei", explica Madalina Pop, o economista din Bistrita.  Nici directorii de scoli nu cred in criteriul teritorial: „ Daca ar fi asa, la „Liviu Rebreanu", care este amplasat in centrul orasului nu ar veni aproape nimeni, pentru ca in zona stau mai mult bunicii. Exista cu totul alti parametrii de care parintii tin cont: invatatoarea, cultura organizationala a institutiei respective, dascalii de gimnaziu, pentru ca vo continuitate si altii" spune directorul de la Colegiul „Liviu Rebreanu", Constantin Rus.

 

Sursa: www.adevarul.ro

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu