characters characters

Greselile pot face invatarea mai eficienta

11 august 2017    |   1365 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

greselile si invatarea
Cu totii avem cel putin o amintire din scoala cand profesorul ne-a intrebat ceva si nu am stiut sa raspundem sau am dat raspunsul foarte increzatori, insa s-a dovedit a fi cel gresit. Astfel de amintiri ne fac sa retraim emotiile momentului trecut: de cele mai multe ori, rusine, si umilinta.

Nu este nici necesar si nici recomandabil ca aceste momente sa fie atat de neplacute. Dimpotriva, ele sunt esentiale pentru invatare si pot fi folosite de catre cadrul didactic pentru a-l ajuta pe copil sa retina mai bine informatiile corecte. Cand un copil da un raspuns gresit despre care este sigur ca este de fapt corect, iar profesorul ii ofera explicatiile pentru care raspunsul este gresit, copilul va retine mai usor respectiva informatie.

Un studiu care a comparat felul in care este predata matematica in clasa a saptea si a opta in diverse tari a scos in evidenta felul in care profesorii japonezi folosesc greselile elevilor ca ocazii de invatare. Copiii japonezi sunt lasati sa rezolve problemele de matematica pe cont propriu, apoi profesorul discuta rezolvarile incorecte. Accentul este pus pe motivele pentru care rezolvarea gresita a fost considerata corecta (care sunt confuziile care pot sa apara in rationamentele copiilor) si pe motivele pentru care rezolvarea nu este de fapt corecta. In acest fel, greselile si dificultatile sunt vazute de catre copiii japonezi ca parte din invatare.

Un alt mod de a folosi greselile copiilor pentru a face invatarea eficienta consta in a da copiilor teste frecvente si in a discuta in clasa, pastrand anonimitatea, greselile facute de copii. Acest tip de experiment a fost facut intr-o scoala din SUA, ducand la cresterea notelor copiilor la matematica, dar si la disponibilitatea elevilor de a recunoaste in fata clasei propriile greseli. Astfel, greselile au devenit o parte normala a invatarii si au ajutat la cresterea eficientei acesteia.

Sursa: KQED.org


*Sursa foto:

Citeste si:

De ce e important sa ii lasam pe copii sa greseasca

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu