characters characters

Fericirea copiilor depinde de cat de mult le incurajeaza parintii autonomia

Vrei sa cresti un copil fericit? Incurajeaza-l sa fie autonom si independent

02 noiembrie 2017    |   7914 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

fericirea copiilor si autonomia
Cat de mult conteaza parintii pentru fericirea si stima de sine a copiilor? Se pare ca parintii care isi sprijina copiii sa devina autonomi contribuie la starea de bine a acestora pe termen lung, mai ales cand este vorba de tranzitii educationale importante: de la clasele primare la gimnaziu, de la gimnaziu la liceu si de la liceu la facultate.

Un studiu realizat pe 2000 de copii si tineri finlandezi a demonstrat legatura dintre atitudinea parintilor si echilibrul emotional al copiilor de-a lungul timpului. Legatura dintre sprijinul parintilor si starea de bine a copiilor devina mai relevant pe masura cu copilul creste.  “In trecut, se credea ca parintii joaca un rol important in copilarie, dar studiul arata ca ei raman importanti si in adolescenta si chiar si la maturitate.”, arata autorii studiului.

Mai exact, iata care au fost rezultatele indicate de studiu:

  • Sprijinul parintilor pentru dezvoltarea autonomiei copiilor a fost asociat cu mai putine simptome depresive, iar acest effect a crescut o data cu varsta copilului.
  • Sprijinul parintilor pentru dezvoltarea autonomiei copiilor cu o stima de sine ridicata, mai ales la trecerea de la gimnaziu la liceu si de la liceu la facultate.
  • Sprijinul oferit de tati este la fel de important ca si sprijinul oferit de mame.
  • Studiul a scos in  evidenta si faptul ca parintii sunt la randul lor influentati de catre copii: cand copiii aveau mai multe simptome depresive, sprijinul parintilor pentru autonomia copiilor scadea. Autorii atrag atentia asupra faptului ca tocmai in aceste momente, in care starea de bine a copiilor are de suferit, acestia au nevoie de mai mult sprijin din partea parintilor.

Care este utilitatea practica a acestui studiu? Incearca sa incurajezi autonomia si independenta copilului tau de la cele mai mici varste si nu subestima importanta sprijinului tau in perioada adolescentei si dupa inceperea facultatii. Iar daca adolescentul sau copilul tau are simptome depresive, incearca sa il sprijini si mai mult sa devina autonom, nu sa il protejezi excesiv. 

*Sursa foto: Pixabay.com

Sursa: ScienceDaily.com

Citeste si:


Autonomia prescolarilor. Ce pot face copiii singuri pana la varsta de 5 ani


De ce copiii autonomi invata mai bine

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu