characters characters

Expozitia #E-Motions pentru copii, organizata de UNICEF, sarbatoreste exprimarea incluziva a emotiilor prin arta

02 februarie 2023    |   216 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

e-motions UNICEF
Bucuresti, 31 ianuarie 2023
– Picturi, colaje si fotografii create de copii romani si ucraineni au fost prezentate marti intr-o expozitie de arta organizata de UNICEF pentru a sprijini incluziunea copiilor refugiati in Romania. Aceasta initiativa a fost rezultatul unei invitatii adresate copiilor ucraineni si romani de a-si explora si exprima prin arta emotiile declansate de calatoriile lor personale, in cadrul unei serii de ateliere.

Expozitia #E-Motions a fost precedata de mai multe ateliere de arta pentru copii ucraineni refugiati si copii romani organizate de UNICEF. Initiativa isi propune sa sprijine incluziunea copiilor refugiati, creand in acelasi timp un spatiu dedicat pentru exprimarea gandurilor, ideilor si sentimentelor inspirate de calatorii personale, pe care copiii le-au trait sau la care au fost martori in perioade de tranzitie fizica sau emotionala.

Prin aceasta expozitie de arta, UNICEF incurajeaza copiii sa fie martori-cheie, actori si mesageri cu privire la situatia actuala din Ucraina si din tarile vecine, cu privire la mediul social in aceasta situatie de urgenta si cu privire la probleme mai structurale.

Peste 70 de copii ucraineni si romani cu varste cuprinse intre 7 si 18 ani au participat la ateliere de arta organizate la Colegiul National „Mihai Viteazul”, Școala Gimnaziala „Uruguay” si Asociatia ANAID in Bucuresti, dar si la Centrul Blue Dot CATTIA din Brasov. Aceste scoli si centre sunt spatii unde partenerii UNICEF – Fundatia Romanian Angel Appeal, Fundatia Inovatii Sociale „Regina Maria” si Asociatia ANAID ofera servicii pentru copii ucraineni care locuiesc in Romania, cu sprijin din partea UNICEF si a partenerilor sai: Primaria Municipiului Brasov si Primaria Municipiului Bucuresti, prin Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti.

Atelierele #e-MOTIONS au avut ca scop crearea de spatii sigure in care copiii sa fie implicati si sustinuti in explorarea emotiilor declansate de calatoriile lor personale prin pictura si colaje, de catre profesorii de arta si membri echipei UNICEF. Dupa ce au invatat despre teoria culorilor si legaturile dintre arta si emotii, copiii au fost incurajati sa-si exprime sentimentele pe panza, concentrandu-se asupra procesului si pe relatarea propriilor povesti.

Prin lucrarile lor, copiii care au participat la ateliere si-au exprimat sentimentele de speranta si dorintele de pace. „Sunt sigura ca, in ciuda situatiilor dificile din lume, viata noastra continua si cred ca voi putea sa-mi gasesc pacea interioara, indiferent unde sunt”, a spus Elizaveta, in varsta de 16 ani, din Harkov, Ucraina. „Vreau sa arat ca suntem foarte mici, si totusi atat de puternici, in fata acestei mari, mari lumi”, a spus Catia, in varsta de 15 ani, din Odessa, Ucraina, despre pictura sa.

„UNICEF promoveaza dreptul la educatie incluziva pentru fiecare copil, prin incurajarea unor medii in care copiii se simt in siguranta, unde sanatatea lor mentala este sustinuta si unde sunt implicati intr-un proces de invatare de calitate, inclusiv prin arta si activitati sociale si recreative. Obiectivul nostru este sa sprijinim toti copiii in accesarea serviciilor esentiale si in respectarea nevoilor si drepturilor lor. Copiii refugiati ucraineni din Romania trebuie sa isi continue educatia si dezvoltarea, iar UNICEF lucreaza neincetat inca din primele zile ale crizei, astfel incat acestia sa poata invata in siguranta”, a spus Anna Riatti, Reprezentanta UNICEF in Romania.

În saptamanile urmatoare, lucrarile de arta vor fi afisate in mai multe locatii din Romania.

UNICEF continua sa lucreze cu autoritatile guvernamentale, judetene si locale, cu agentii ONU si cu organizatii neguvernamentale partenere in vederea sprijinirii serviciilor locale pentru incluziunea populatiilor vulnerabile din toata tara, in special pentru accesarea serviciilor de sanatate si educatie, precum si pentru a sprijini cooperarea transnationala in vederea dezvoltarii de capacitati sustenabile care raspund nevoilor tuturor copiilor din Romania, indiferent de mediul din care provin.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu