characters characters

#experientaIdeoIdeis: 6 zile de explorari personale, 8 orase din tara, peste 200 de participanti, 20 de adolescenti selectati in urmatoarele etape

14 martie 2023    |   331 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

IDeo Ideis
Esenta experientei de invatare prin arta, care a marcat in ultimii 18 ani evolutia a mii de adolescenti din Romania, a ajuns la inceputul acestui an in 8 noi orase din tara. #experientaIdeoIdeis a debutat in a doua parte a lunii februarie cu o serie de Capsule de teatru si desteptari organizate la Barlad, Bistrita, Craiova, Roman, Rosiorii de Vede, Sfantu Gheorghe, Tulcea si Zalau. Timp de 6 zile, peste 200 de adolescenti au avut ocazia sa se conecteze la ei si la ceilalti, prin intermediul jocurilor si exercitiilor propuse de trainerii invitati in orasele lor – artisti si pedagogi din lumea teatrului si a filmului.

În urma participarii la Ideo Ideis Capsule de teatru si desteptari organizate in tara, 20 de liceeni au fost selectati in urmatoarele etape. În aceasta vara, ei vor participa la Tabara de arte performative si revelatii, unde vor crea, sub indrumarea profesionistilor din domeniu, un spectacol de teatru si un film de scurtmetraj.

Mara Coman (Bistrita), Alexandra Diaconeasa si Cosmin Baicoianu (Rosiorii de Vede), Elena Todiruta si Teodora Pechianu (Barlad), Andra Oneata (Craiova), Alexia Blanariu (Roman), Emerentiana Corlade (Sfantu Gheorghe), Raluca Spiridon (Tulcea) si Patricia Fodoca (Zalau) sunt cei 10 finalisti selectati pentru a construi un spectacol de teatru in tabara de creatie din vara. Alaturi de ei, alti 10 adolescenti vor veni in tabara si vor fi implicati in realizarea unui film de scurtmetraj: Valeria Motofelea (Bistrita), Șeicaru Alexandru si Diana Petcana (Rosiorii de Vede), Ioana Micu si Rares Chiriac (Barlad), Irina Jiroveanu (Craiova), Medeea Husaru (Roman), Vlad Țiganus (Sfantu Gheorghe), Andreea Bondarev (Tulcea) si Ioana Tarba (Hiro), din Zalau. Cei 20 de adolescenti au fost selectati de echipa proiectului, alaturi de trainerii de teatru si film din fiecare oras, pe baza rezultatelor si implicarii acestora in timpul atelierelor, tinand cont si de dorintele si abilitatile specifice exprimate de participanti.

Pentru toti ceilalti liceeni care au raspuns invitatiei de a participa la Capsulele organizate in orasele lor, atelierele din prima etapa a proiectului au reprezentat o buna ocazie de a-si gasi si exprima propria voce. Rezultatele exercitiilor la care au luat parte de-a lungul celor 6 zile de ateliere nu s-au lasat asteptate. Invitati sa descrie intr-un singur cuvant experienta participarii la ateliere, liceenii si-au exprimat entuziasmul apeland la termeni precum emotie, dezvoltare, conectare, cunoastere, fericire, libertate, inspiratie sau revelatie.

„Am aruncat la gunoi gandul ca persoanele din jurul meu sau orasul in care locuiesc ma pot impiedica sa fac ce imi place pentru a ajunge la cariera mult dorita in viitor. Am invatat ca totul depinde de mine si doar de mine.”, a declarat unul dintre cei peste 200 de adolescenti participanti la Capsule, la finalul atelierelor. „Înainte de ateliere nu aveam asteptari, insa odata cu prima interactiune cu trainerii si colegii, a inceput una dintre cele mai frumoase experiente din viata mea. Am plans in hohote la despartire si in timpul drumului spre casa.’’, a subliniat un alt participant.

Printre cei care le-au fost traineri de-a lungul celor 6 zile s-au numarat: Vlad Purdel si Patrick Braila (Barlad), Nicoleta Hancu si Nicolae Constantin Tanase (Bistrita), Liviu Romanescu si Tudor Platon (Craiova), Ana Turos si Cristian Pascariu (Roman), Liviu Chitu si Simona Constantin (Sfantu Gheorghe), Ilinca Prisacariu si Andreea Lacatus (Rosiorii de Vede), Cristina Casian si Claudiu Mitcu (Tulcea), Cristian Grindean si Alex Pintica (Zalau). Fiecare dintre ei a resimtit intalnirea cu liceenii ca pe o experienta revelatoare, iar cea mai grea misiunea lor a fost aceea de a selecta doar 20 de participanti pentru urmatoarele etape.

„Experienta capsulelor Ideo de la Craiova, intalnirea cu tinerii din comunitate, m-a incarcat cu liniste si incredere. Am cunoscut oameni autentici, cu o forta de expresie deosebita. Mi se pare extrem de valoros drumul pe care Ideo Ideis il bate pentru a ajunge la alte comunitati mici si mijlocii din Romania, reusind sa aduca o licarire in ochii adolescentilor, acea scanteie pe care o vezi an de an, in vara, la Festivalul de teatru tanar Ideo Ideis din Alexandria.’’, a declarat actorul Liviu Romanescu, directorul Festivalului de teatru tanar si trainer de teatru in cadrul Ideo Ideis Capsule de teatru si desteptari.

La randul sau, actrita Ana Turos, trainer de teatru in cadrul atelierelor sustinute la Roman, a subliniat faptul ca a simtit ca ceea ce face are sens si poate sa inspire. „Am fost extrem de entuziasmata de intalnirea cu niste adolescenti inteligenti si curiosi, care mi-au dat o doza sanatoasa de optimism si energie. A fost interesant sa vad cum in patru zile au inchegat un grup in ciuda diferentelor dintre ei si i-am admirat pentru toleranta si spiritul lor de echipa. Mi-au confirmat banuiala ca am avea multe de castigat daca in loc sa vorbim despre prapastia dintre generatii ne-am concentra pe ce putem invata de la cei mai tineri.”, a spus actrita.

„Am avut un sentiment puternic de deja-vu, inca din prima zi, de parca ii stiam pe aproape toti de undeva. Acest sentiment se prea poate sa fi fost indicatorul ca, intr-un spatiu sigur, unde lucram impreuna, cu implicare, vulnerabilitate, pasiune si creativitate, se poate naste o comunitate puternica si solidara de artisti tineri intr-un mediu cel putin provocator.”, a adaugat regizorul Patrick Braila, la fel de impresionat de intalnirea cu adolescentii.

#experientaIdeoIdeis va continua cu o noua provocare pentru cei 20 de liceeni selectati in urma participarii la Ideo Ideis Capsule de teatru si desteptari. Explorarea povestilor locale va fi principala lor misiune in cele ce urmeaza. Pana pe 31 martie, folosindu-si abilitatile nou dobandite si exprimandu-si curiozitatea antrenanta intens in timpul atelierelor, liceenii vor deveni culegatori de mituri urbane si istorii personale. În cautarea lor, in fiecare dintre cele 8 orase din care provin, participantii selectati vor realiza cate 25 de interviuri cu oameni de toate varstele. Întrebarile adresate vor avea ca principal obiectiv construirea unui tablou care sa reflecte relatia pe care locuitorii din Barlad, Bistrita, Craiova, Roman, Rosiorii de Vede, Sfantu Gheorghe, Tulcea si Zalau o au cu orasele lor.

Raspunsurile colectate vor sta la baza a doua scenarii, pe care adolescentii selectati le vor transforma in timpul Taberei de arte performative si revelatii in doua productii artistice: un spectacol de teatru si un film de scurtmetraj. Cele doua produse culturale vor fi prezentate in premiera, in luna august, in cadrul Laboratorului din Alexandria, si se vor intoarce pe scena si pe marele ecran cu ocazia Festivalului national de teatru tanar.

***

Ne puteti urmari pe:

ideoideis.ro/festivalul | FB: ideoideis | Instagram: @ideoideis

#experientaIdeoIdeis este un proiect finantat prin Granturile SEE 2014-2021 in cadrul

Programului RO-CULTURA. Proiectul are o valoare nerambursabila de 1023732 lei (206893.95 euro) si se desfasoara pe o perioada de 12 luni.

***

Granturile SEE reprezinta contributia Islandei, Principatului Liechtenstein si Regatului Norvegiei la reducerea disparitatilor economice si sociale in Spatiul Economic European si la consolidarea relatiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul si sudul Europei si statele baltice. Aceste mecanisme de finantare sunt stabilite in baza Acordului privind Spatiul Economic European, ce reuneste statele membre UE si Islanda, Liechtenstein si Norvegia ca parteneri egali pe piata interna. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde intre 1994 si 2014 si €1,55 miliarde pentru perioada de finantare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org si www.eeagrants.ro.

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului si are ca obiectiv general consolidarea dezvoltarii economice si sociale prin cooperare culturala, antreprenoriat cultural si managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro.

***

Parteneri educationali: Colegiul National „Gheorge Rosca Codreanu” Barlad, Colegiul National „Carol I” Craiova, Colegiul National „Roman-Voda”, Liceul de Arte „Plugor Sándor” Sfantu Gheorghe, Liceul Teoretic „Grigore Moisil" Tulcea, Colegiul National „Silvania” Zalau

Parteneri media: Rock FM, Europa Libera, Radio Romania Cultural, Libertatea, Adevarul, Zile si Nopti, Observator cultural, IQads, AGERPRES, Scena.ro, Ziarul Metropolis, LiterNet, Vice, Happ.ro, #DeMilioane, SuntParinte.ro

Partener de monitorizare: mediaTRUST

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu