characters characters

Deprivarea si neglijarea in primii ani de viata

Studiu asupra copiilor romani adoptati in Marea Britanie

03 martie 2017    |   1704 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

deprivarea in primii ani de viata
Copiii care au fost deprivati de afectiune si ingrijire in primii trei ani de viata au probleme de sanatate mintala la maturitate, chiar daca au fost adoptati de familii iubitoare. Acesta este rezultatul unei cercetari realizate asupra orfanilor din Romania adoptati de familii din Marea Britanie in anii '90.


Studiul asupra copiilor romani adoptati in Marea Britanie a inceput la scurt timp dupa caderea comunismului in tara noastra. Copiii romani orfani au fost crescuti in conditii de igiena precare, cu insuficienta hrana, foarte putina grija personalizata si interactiune sociala. Studiul a urmarit 165 de copii adoptati din orfelinatele din Romania, de catre familii din Marea Britanie, atunci cand aveau varste intre 2 saptamani si 43 luni. Familiile care i-au adoptat aveau un statut social economic avantajos, stabil si erau dispuse sa ofere afectiune si sprijin copiilor adoptati.


Copiii romani adoptati au fost evaluati la varstele de 6, 11 si 15 ani, cu ajutorul chestionarelor, testelor de inteligenta si interviurilor, pentru a analiza evolutia lor sociala, emotionala si cognitiva. Rezultatele lor au fost comparate cu rezultatele a 52 de copii adoptati din Marea Britanie.


In ultima parte a studiului, copiii adoptati au fost evaluati la varste intre 22 si 25 ani. Rezultatele au aratat ca acei copii romani adoptati care au petrecut mai putin de 6 luni in orfelinate au avut un nivel de simptome de probleme mintale asemantoare cu cele ale copiilor britanici adoptati. Insa copiii romani care au petrecut mai mult de 6 luni in orfelinatele din Romania au avut nivele mai mari de probleme sociale, emotionale si cognitive de-a lungul vietii:
- dificultati de relationare cu alti oameni, probleme de atentie si hiperactivitate.
- riscul de a suferi de probleme emotionale de trei ori mai mare decat in randul copiilor care au petrecut mai putin de 6 luni in orfelinate
- un nivel educational si profesional mai scazut decat ale restului copiilor din studiu


Toate acestea in ciuda faptului ca timp de 20 ani au crescut in familii iubitoare, capabile sa ofere sprijin emotional si cognitiv.


Unul din cinci copii romani care au petrecut peste 6 luni in orfelinate nu a prezentat probleme de sanatate mintala, iar studiile viitoare se vor concentra asupra aspectelor care au contribuit la rezilienta acestora.


Autorii studiului arata ca desi studiul a avut ca subiect copiii din Romania, rezultatele lui atrag atentia asupra efectelor pe care le au abuzul si neglijarea in primii ani de viata, indiferent de tara de origine.


Sursa: ScienceDaily.com

*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/dino_olivieri/460053136/


Citeste si:
Iubirea parintilor ajuta creierul copiilor sa se dezvolte

Abuzul emotional asupra copiilor are aceleasi urmari ca cel fizic

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu