characters characters

Ce inseamna educatia social-emotionala si cum poate schimba relatia dintre profesor-elev

12 noiembrie 2014    |   838 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

copii la joaca
In unele scoli din SUA, in afara de materiile predate la clasa, copiii participa la programe care ii invata sa identifice si sa isi gestioneze emotiile, sa ia decizii, sa dezvolte relatii de prietenie cu ceilalti, sa simta si sa exprime empatie fata de ceilalti si sa stabileasca si sa atinga scopuri pozitive. Este vorba de„invatarea/educatia social-emotionala” a elevilor (social-emotional learning).

Iata exemple de activitati care intra in educatia social-emotionala:

  • rezolvarea de probleme in grup (poate fi vorba chiar de probleme reale, legate de sala de clasa, de exemplu, sau de probleme ipotetice)
  • discutii in contradictoriu, monitorizate de cadrul didactic, astfel incat elevii sa dezvolte empatie si toleranta fata de parerile diferite ale celorlalti oameni
  • joc prin care copiii isi evalueaza nivelul de energie si de buna dispozitie, pentru a invata sa faca diferenta intre emotii si pentru a-si monitoriza de-a lungul zilei evolutia propriei stari emotionale.

Ce spun cadrele didactice despre educatia social-emotionala


Pentru ca un profesor nu poate incerca sa dezvolte copiilor abilitati emotionale si sociale fara a reflecta la propriile abilitati, multi profesori declara ca au avut de castigat in urma implicarii in aceste activitati.


Iata un exemplu: „Sunt mai calma, mai rabdatoare, mai blanda si ii controlez mult mai putin. Sunt mai concentrata si pot sa trec cu vederea probleme minore care inainte ma scoteau din minti. De asemenea sunt mai dispusa sa caut motivele care stau in spatele lucrurilor care se intampla. Am devenit mai optimista, asa ca atunci cand se intampla ceva teribil, incerc sa vad ce lucru bun poate iesi din situatia respectiva.” (Patricia Morris, invatatoare)


Exista mai multe programe de educatie social-emotionala care pot fi implementate la nivelul scolii sau clasei. Poti descoperi doua dintre ele: MindUP si SecondStep, daca esti un cadru didactic sau un parinte curios:).

Sursa: GreaterGood.Berkeley.com


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/strocchi/238573299


Citeste si :

Schimba mentalitatea copilului, pentru rezultate mai bune la scoala

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu