characters characters

Anxietatea la matematica poate fi transmisa de la parinti la copii

Teama parintilor fata de matematica afecteaza rezultatele copilului la aceasta materie

25 august 2015    |   1849 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

copilAnxietatea parintilor poate fi observata de catre copii si copiata comportamental si emotional. Acest lucru se intampla si cand vine vorba de anxietatea legata de scoala.


Rezultatele unui studiu recent arata ca acei parinti anxiosi cu privire la matematica care intervin atunci cand copiii isi fac temele la aceasta materie nu reusesc sa ii ajute sa obtina rezultate bune, ci din contra.

Copiii ajutati la teme la matematica de parinti anxiosi au rezultate mai slabe la aceasta disciplina si dezvolta la randul lor anxietatea fata de aceasta materie.

Studiul a pornit de la cercetari anterioare care au descoperit acelasi efect, insa intre anxietatea cadrelor didactice si anxietatea si rezultatele elevilor. Astfel, profesorii de matematica anxiosi au elevi anxiosi si cu rezultate mai slabe in acest domeniu. Asadar, atitudinile pe care adultii le au cu privire la matematica joaca un rol foarte important in invatarea matematicii de-a lungul anilor de scoala.

„Parintii anxiosi cu privire la matematica sunt mai putini eficienti in a explica conceptele matematice copiilor si nu reactioneaza bine atunci cand acestia fac o greseala sau rezolva o problema printr-o metoda noua”, sustin cercetatorii.

La studiu au participat 438 elevi in clasa intai si a doua si parintii lor. Rezultatele la matematica si anxietatea copiilor fata de matematica au fost evaluate la inceputul si la sfarsitul anului scolar. Parintii au completat un chestionar care evalua anxietatea lor fata de matematica si frecventa cu care isi ajuta copiii la temele la matematica.

„Este posibil sa existe o componenta genetica la mijloc. Insa faptul ca anxietatea parintilor la matematica afecteaza negativ copiii numai cand acestia ii ajuta la teme ne demonstreaza ca e nevoie de interventii concentrate atat pe scaderea anxietatii la parinti, cat si pe imbunatatirea abilitatilor lor de a oferi ajutor si sprijin copiilor la aceasta materie”, mai adauga acestia.

Cum il poti ajuta pe copil sa invete matematica mai usor? Apeleaza la carti de matematica, jocuri si aplicatii care prezinta matematica intr-un mod pozitiv si distractiv si la alte resurse de invatare de pe internet.

Asadar, daca esti parinte si matematica nu ti s-a parut niciodata o materie usor de inteles si ai amintiri neplacute legate de aceasta, este bine sa incerci sa redescoperi acest domeniu si sa il privesti cu ochi mai buni:). Atitudinea ta fata de aceasta materie poate influenta increderea cu care copilul tau o abordeaza.

Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/wecometolearn/8383245717

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu