characters characters

10 documentare apreciate in festivaluri internationale vor fi proiectate la prima editie LYNX Festival intre 1 – 5 iunie

23 mai 2023    |   289 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

LYNX festival
O premiera mondiala, cinci premiere nationale, trei invitati speciali de peste granite, doua expozitii de fotografie, doua masterclass-uri si multe intalniri cu artisti locali si reprezentanti ai ONG-urilor de mediu se regasesc in programul primei editii LYNX Festival, o initiativa marca Romania Salbatica. Trailerul festivalului poate fi urmarit aici: https://youtu.be/nYbvRwG43bU


Unele dintre cele mai apreciate documentare lansate in ultimii doi ani vor putea fi vizionate la Cinema Astra din Brasov in cadrul primei editii a primului festival din Romania dedicat exclusiv filmului documentar si fotografiei de natura, in perioada 1 – 5 iunie.

Gala de deschidere a evenimentului, planificata pentru 1 iunie, va fi urmata de proiectia unei povesti plina de uimire si revelatii. Gradina mea cu o mie de albine / My Garden of a Thousand Bees (r. David Allen) il are in centrul atentiei pe Martin, un producator de filme documentare care isi petrece perioada de izolare din timpul pandemiei filmand albinele din micuta sa gradina urbana din Bristol si descoperind astfel diversitatea de specii si personalitati care exista in aceasta familie de insecte. Lansat in 2021, documentarul a fost extrem de bine primit de public si critica de specialitate, fiind castigatorul marelui trofeu in cadrul Wildscreen Festival. Proiectia din cadrul LYNX Festival, va fi urmata de un Q&A cu Dan Dinu, directorul artistic al festivalului.

Mai multe despre Râs, personaj-cheie in povestea Romania Salbatica si LYNX Festival, vor fi descoperite in a doua zi de festival, in documentarul cu acelasi nume, regizat de Laurent Geslin, care a petrecut multi ani studiind acest animal misterios. Proiectia castigatorului Grand Prix la Nature Namure FF va fi urmata de un dialog cu Ruben Iosif, biolog la Fundatia Conservation Carpathia, care va aborda, printre altele, subiectul conservarii habitatului rasului in Muntii Fagaras. Seara publicul se va putea delecta cu un spectacol vizual impresionant, in regia lui Ben Masters, despre care vor putea povesti alaturi de producatorul John Murray, unul din invitatii speciali ai festivalului. Din inima Texasului: O poveste despre viata salbatica / Deep in the Heart: A Texas Wildlife Story, narata de Matthew McConaughey, vorbeste despre comorile naturale din SUA si despre capacitatea noastra de a distruge, proteja si reabilita viata salbatica si habitatul de care depindem cu totii.

Ziua de sambata, 3 iunie, este ziua intalnirilor cu invitatii internationali ai primei editii LYNX Festival. Dupa proiectia documentarului Regina de catifea / Velvet Queen, o incursiune pe inaltimile podisului tibetan, in cautarea uneia dintre cele mai rare feline mari din lume – leopardul zapezilor, publicul va putea asista la un interviu special cu Vincent Munier, unul dintre realizatorii fabulosului documentar si unul dintre cei mai apreciati fotografi pe plan international. Mai tarziu, cinefilii se vor reintalni cu John Murray, producator a peste 100 de filme, difuzate pe cele mai renumite canale din lume, si castigator a numeroase premii, inclusiv prestigiosul Emmy, dupa proiectia in premiera mondiala a documentarului Insulele salbatice ale Irlandei / Ireland’s Wild Islands, co-regizat alaturi de Jamie Fitzpatrick. La finalul proiectiei, John Murray, al carui urmator documentar se axeaza pe viata salbatica din Transilvania, va sustine un masterclass despre provocarile intampinate in productia acestui film. Seara se incheie cu proiectia Profesoara mea, caracatita / My Octopus Teacher (r. Pippa Ehrlich, James Reed), film rasplatit cu 12 premii internationale, inclusiv Oscarul pentru Cel mai bun documentar, in 2021, si intalnirea cu producatoarea Ellen Windemuth.

„Evenimente ca acesta sunt esentiale pentru dialogul global la care ar trebui sa participam cu totii. Trebuie sa intelegem ca biodiversitatea nu este doar cheia supravietuirii florei, faunei si salbaticiei naturii, ci ca, in fapt, NOI SUNTEM biodiversitatea.”, a declarat Ellen in exclusivitate pentru LYNX Festival. Publicul va avea sansa sa discute liber cu ea despre viitorul planetei noastre, din perspectiva vastei sale experiente ca fondatoare si CEO WaterBear si co-producator a peste 6.000 de ore de continut pentru Off the Fence. Seria premierelor continua duminica, 4 iunie, cu documentarul Superpasari: Viata secreta a pitigoilor / Superbirds: The Secret Life of Tits (r. Yann Sochaczewski si Marlen Hundertmark), castigator al premiului pentru cea mai buna poveste la festivalul Green Screen din Germania.

Publicul va avea sansa sa afle si mai multe curiozitati despre speciile de pitigoi prezente in documentar, despre comportamentul si viata lor in padurile si luncile noastre, direct de la Tamas Papp, biolog si ornitolog la Milvus Group, invitat special. Tot in premiera nationala, Elefantul si termita / The Elephant and the Termite (r. Mark Deeble, Victoria Stone), premiat anul trecut la Green Screen Festival si Jackson Wild, le va da sansa pasionatilor de natura sa fie martorii aparitiei unei oaze, unul dintre cele mai importante locuri de intalnire pentru animalele salbatice din Africa. La finalul proiectiei va avea loc o discutie despre viata salbatica alaturi de Calin Hodor, biolog si ornitolog pasionat.

Ultima zi de festival va aduce pe marile ecrane doua documentare autohtone: Mostenirea / The Legacy, o perspectiva sensibila despre Ținutul Maramuresului si relatia dintre oameni si natura in acest taram istoric, respectiv Lunca Muresului / Mures Floodplain, povestea unui ecosistem de importanta internationala. La finalul celui din urma publicul va putea discuta direct cu Fulviu Moga, directorul Parcului Natural Lunca Muresului despre provocarile pe care le intampina in munca de a proteja biodiversitatea zonei.

Intrarea la toate evenimentele din cadrul festivalului este gratuita. Pentru a-si asigura un loc la proiectiile documentarelor, publicul interesat isi poate rezerva un bilet cu valoare zero prin intermediul platformei iabilet: https://bilete.lynxfestival.ro

Programul complet al festivalului, alaturi de formularele de inscriere pentru evenimentele din afara proiectiilor, se regaseste pe site: https://lynxfestival.ro/program-1iunie

***

Proiectul Romania Salbatica a luat nastere in 2010, la initiativa fotografului de natura Dan Dinu, iar printre proiectele realizate se numara cel mai amplu documentar despre natura Romaniei, lansat in 2021 si multi-premiat in festivaluri nationale si internationale, numeroase proiectii speciale cu scop educativ, expozitii de fotografie organizate in Romania si strainatate, un album de fotografie unic tiparit in 9.000 de exemplare din care aproximativ 10% au fost donate pentru a sprijini educatia, o aplicatie mobila cu peste 5.000 de utilizatori si o comunitate online interactiva de aproape 150.000 de utilizatori. Din 2022 initiativa a luat forma unei Asociatii, avand ca scop conservarea naturii prin informarea si educarea oamenilor cu ajutorul fotografiei si filmului documentar.

FORONA (Organizatia Fotografilor de Natura din Romania) a fost infiintata in 2015 cu scopul de a dezvolta si promova domeniul fotografiei de natura si de a sprijini conservarea zonelor naturale prin implicarea membrilor in proiecte ce vizeaza arta fotografica si protectia mediului. Din asociatie fac parte unii dintre cei mai cunoscuti si apreciati fotografi autohtoni, iar cei peste 130 de membri sunt implicati in diverse proiecte de conservare a naturii. Asociatia a sustinut pana acum 5 expozitii nationale itinerante in aer liber.

***

Festival organizat de Asociatia Romania Salbatica, in parteneriat cu Asociatia FORONA, Fundatia Propark, Fundatia Conservation Carpathia, Grupul Milvus si Primaria Brasov.

Cu sprijinul: Garanti BBVA

Sponsori: Fundatia Conservation Carpathia, Wildlife Management Consulting

Parteneri: Tipografia, JUNO Wine Garden, Bere Czell, Zizam, Sub Tampa

Recomandat de: Europa FM

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu