characters characters

Siguranta copilului tau in drumul spre scoala

Propus de: Echipa Intuitext   |   10 septembrie 2009    |   6076 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Ai incredere in copilul tau? Crezi ca se poate descurca si singur? Daca pana la aceasta varsta a invatat sa se descurce singur, inseamna ca acum poti sa-l testezi la fel ca pe Harap-Alb. Adu-ti aminte ca, in basm, personajul principal porneste singur la drum pentru a indeplini anumite sarcini.


A dovedit de-a lungul timpului ca se poate descurca singur, iar parintii au ajuns la concluzia ca este momentul sa fie lasat sa actioneze independent. Pe un drum al “initierii” il poti trimite si tu pe micutul tau.

 

Ce inseamna asta? A inceput scoala. Probabil ca daca tocmai a intrat in clasa intai, va dori sa-l insotesti in primele zile pe drumul spre scoala. Este posibil sa isi exprime foarte repede dorinta de a merge singur pentru ca “acum e mare”. Stiu, te vei intreba ingrijorata: ”Cum sa se descurce singur?”, “Cum sa-l las sa mearga singur la o ora asa de matinala, cand se pot ivi atat de multe pericole?”. Pe de alta parte, poate este momentul sa intelegi ca micutul tau a crescut. Daca el are incredere ca se poate descurca, ar fi bine sa-i respecti dorinta.

 

Ce ai putea face ca sa te asiguri ca ajunge cu bine, ca nu intarzie la ore? Uite cateva solutii:

  • In primele zile in care-l insotesti la scoala incearca sa-i atragi atentia asupra diverselor puncte de reper pe care sa le aiba in vedere atunci cand va merge singur. Este bine sa cunoasca cel mai scurt drum scoala-acasa, dar incearca sa-l pastrezi pe o ruta “sigura”, populata.
  • Intereseaza-te daca nu mai exista si alti copii care locuiesc in apropiere si frecventeaza aceeasi scoala. Poti sa formezi un grup cu care sa mearga dimineata.
  • Trezeste-l cu o jumatate de ora mai repede pentru a lua micul dejun si pentru a se pregati de plecare. In acest fel, vei sti ca are suficient timp pentru a ajunge la scoala.
  • Imbraca-l in haine simple, care sa nu atraga atentia. Pastreaza bijuteriile speciale pentru ocaziile speciale sau pentru momentele cand te afli in preajma copilului. Nu-l imbraca in haine de firma, nu-i da telefon mobil si incearca sa tii cont de accesoriile pe care le poarta. In acest fel, il vei feri de ochii "raufacatorilor"'.
  • Verifica mereu orarul copilului tau pentru a sti exact la ce ora isi termina cursurile si calculeaza cam cat timp ar fi necesar pentru a ajunge acasa. Nu este bine sa te ingrijorezi pentru mici intarzieri, dar daca se repeta, incearca sa afli cauza.
  • Fii sigura ca deja si-a insusit in mod corect regulile de circulatie, pentru a preveni ulterioare traversari ilegale sau accidente rutiere.
  • Explica-i cat de important este sa evite contactul si comunicarea cu persoane straine, sa nu ofere incredere celor care spun “il cunosc pe tatal / mama ta” si care ar putea fi posibilele consecinte. De asemenea, invata-l sa nu primeasca nimic din ce i se ofera de catre straini.
  • Nu-l forta sa mearga singur la scoala daca inca nu se simte pregatit.

 

Drumul spre scoala reprezinta primul pas al procesului prin care copilul tau va invata sa se descurce singur si sa aiba grija de el. De aceea, este important sa te asiguri ca este pregatit pentru acest lucru. Daca vrei sa afli parerea altor parinti despre acest subiect, click aici. 

 

Tu la ce varsta l-ai lasat sa mearga singur la scoala? Ai intampinat vreodata dificultati?

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Copil singur acasa
    Cand il lasi pe copil singur acasa
    08 iunie 2022   

    De la ce varsta este bine sa il lasi pe copil singur acasa? Cum iti dai seama ca este pregatit pentru acest pas catre independenta?

  • Siguranta fizica a copilului.Despre consimtamant
    Siguranta fizica a copilului.Despre consimtamant
    07 februarie 2022   

    Ii putem ajuta pe copii sa fie in siguranta fizica invatandu-i de la cele mai mici varste ca pot spune nu imbratisarilor, atingerilor sau gesturilor inconfortabile din partea celor din jur, fara sa se simta rusinati sau vinovati.

  • Cum ii pregatim pe copii pentru situatii de urgenta
    Cum ii pregatim pe copii pentru situatii de urgenta
    14 octombrie 2021   

    Pregatirea copiilor pentru potentiale situatii de urgenta este foarte importanta, dar si poate fi complicata, mai ales daca intervin la mijloc temerile parintilor.

Mai multe