characters characters

Si oamenii celebri au fost copii... Emily Bronte

Propus de: Echipa Intuitext   |   14 octombrie 2009    |   2492 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

“N-am decat o singura dorinta, si intreaga mea fiinta si toate puterile mele tintesc spre implinirea ei. Am dorit-o atat de multa vreme si atat de neclintit, incat sunt convins ca se va implini.”
(Emily Bronte- "La rascruce de vanturi")

Pentru multi copii, a scrie un eseu sau o compunere este o adevarata problema, mai ales daca lectura nu se numara printre principalele preferinte ale lor. Cum il poti motiva pe copilul tau sa citeasca?


Incearca sa-i cultivi dragostea pentru carti si pentru universul personajelor. Vorbeste-i frecvent de cartile pe care tu le-ai citit, cum te-au ajutat si ce anume ai invatat din ele. Mergi cu el prin librarii si alegeti impreuna cartile pe care vreti sa le cumparati.

De asemenea, nu ezita in a-l lasa sa-si dezvolte creativitatea chiar si prin jocuri pe care tu le consideri bizare. Pentru copii este foarte important sa fie lasati sa se piarda in diverse jocuri si sa-si imagineze lumi pe care sa le descopere sau taramuri miraculoase.

Iti propunem povestea unei femei, a carei copilarie trista si plina de greutati, dar incununata de carti si orizonturi noi, a transformat-o intr-una din cele mai cunoscute scriitoare de origine engleza.

 • Emily Brontë este o scriitoare cunoscuta mai ales prin romanul ei, singurul de alfel, intitulat “La rascruce de vanturi”.
 • In copilarie, dupa moartea mamei, Emily alaturi de cele doua surori ale sale Charlotte si Anne si de fratele lor Patrick incep sa-si imagineze taramuri si intamplari magice; aceste amintiri  vor constitui o baza importanta pentru scrierile lor de mai tarziu. O mica parte din operele copilariei lui Emily a supravietuit vremurilor.
 • Emily si-a petrecut cea mai mare parte a timpului in activitati de citit si de scriere.
 • A ramas in istoria literaturii universale alaturi de surorile ei, drept una dintre primele femei care a publicat o carte intr-o lume dominata de barbati.


Povestea de viata a lui Emily Bronte ne duce cu gandul la vremurile de demult, cu miros de carti vechi asezate la cinste intr-o biblioteca frumos amenajata, considerata pe atunci semn al intelectualitatii.

Cum poti sa-i dezvolti creativitatea si pasiunea pentru lectura copilului tau?

 • Cumpara-i carti cu povesti si cultiva-i placerea de a citi. Inceputul este mai greu, dar treptat, copilul iti va cere sa-i mai cumperi o carte si inca una pana cand va fi nevoie sa gasesti un loc in casa pentru o mini-biblioteca.
 • Daca nu vrei sa cheltuiesti prea multi bani, ai si o alternativa: biblioteca. Fa-i un permis de biblioteca inca din ciclul primar. In acest fel va trai un sentiment de independenta: el este cel care alege ce carti vrea sa citeasca si face o activitate specifica adultului, in care este imposibil sa dea gres.
 • Permite-i sa fabuleze si bombardeaza-l cu intrebari in conversatiile voastre. Prescolarii adora sa inventeze povesti, iar la final sa spuna ca doar s-au prefacut pentru ca nu asa s-au intamplat de fapt lucrurile.
 • Initiaza jocuri de genul: ce vrei sa te faci cand vei fi mare? Ce meserie crezi ca este cea mai interesanta?
 • La finalul fiecarei povesti pe care i-o citesti sau al carei rezumat ti-l prezinta, incearca sa mergi mai departe si sa-i dezvolti gandirea prin intrebari: Ce te-ai face daca ai fi in locul Scufitei Rosii? Cum l-ai pedepsi tu pe lupul cel rau, daca ai fi vanatorul? De ce crezi ca Scufita era imbracata in rosu? etc.

Vrei sa stii ce ai mai putea face pentru a-l determina pe copilul tau sa citeasca? Iata un alt articol pe aceasta tema aici  .

Copilului tau ii place lectura? Cum incerci sa ii trezesti interesul pentru carti?

 

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe