characters characters

Rolul parintilor in educatie

Ce valori le transmitem copiilor pentru o societate cu adevarat functionala

23 noiembrie 2018    |   5135 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

ce valori transmitem copiilor
Cand vine vorba despre educatie, tendinta este de a privi inspre scoala si cadrele didactice ca factori principali de influenta. Cu toate acestea, specialistii in educatie pun accent pe rolul parintilor de a-i forma si influenta pe copii inca din primele luni de viata, de cand incep sa invete respectul fata de sine. Ulterior, valori precum onestitate, curaj, toleranta, cinste, bunatate sau spirit civic sunt cultivate intai in familie si abia apoi in scoala.


Pentru ca o societate sa functioneze la parametri normali, e nevoie ca fiecare individ in parte sa se ghideze dupa un set de valori care implica respectul fata de propria persoana, fata de ceilalti, fata de mediu si fata de comunitate.

Desi cand vine vorba despre educatie tendinta este de a privi inspre scoala si cadre didactice ca factori principali de influenta, specialistii Intuitext in educatie sunt de parere ca rolul parintilor de a-i forma si influenta pe copii este la fel de important precum cel al institutiilor de invatamant.

In acest context, apare o intrebare legitima: care sunt valorile pe care parintii trebuie sa le transmita copiilor si pe care si-ar dori ca scoala sa continue sa le dezvolte? incercand sa-si imagineze viitorul copiilor lor, parintii ar trebui sa constientizeze cat de important este rolul lor in prezent.

Vorbindu-le celor mici, folosind cuvinte si expresii adaptate varstei, oferindu-le exemple din viata lor de zi cu zi pentru a-i ajuta sa inteleaga anumite probleme din mediul inconjurator, citindu-le in fiecare zi sau citind ei insisi pentru a induce pofta pentru lectura, ascultand muzica clasica acasa, mergand la piese de teatru pentru copii sau chiar la expozitii de arta, discutand cu copii, ascultandu-le problemele, explicandu-le si, nu in ultimul rand, asigurandu-i prin tot ceea ce fac de iubire neconditionata - parintii asigura un climat propice dezvoltarii armonioase a copiilor, dar si o relatie solida cu cei mici.

In acest fel, investind, in primul rand, timp in aceasta relatie, parintii ii pot invata inca din primii ani valori ce le vor servi copiilor pe durata intregii vieti: respectul fata de propria persoana si pentru cei din jur, onestitatea, corectitudinea, generozitatea, cultura muncii bine facute si a efortului sustinut, curajul sau spiritul civic – toate ii vor ajuta sa devina adultii ce vor putea pune bazele unei societati cu adevarat functionale.

In ceea ce-i priveste pe copii, „spiritul civic inseamna reguli si comportamente moral-civice pe care le respecti in actiuni mici de zi cu zi (ca de exemplu: arunci gunoiul in cosul de gunoi, nu pe strada) si mai ales in actiuni mari (cand actionezi si sustii, prin ceea ce spui si faci, valorile in care crezi)“, declara Cristina Honcioiu, specialist Intuitext in educatie.

Dar cum cultivam spiritul civic al copiilor si care ar fi varsta potrivita cand ei ar putea incepe sa inteleaga chestiuni ce tin de societate si grup in sens larg?

„Valorile, regulile si comportamentele celor din jur modeleaza spiritul civic al copilului (comportamentul in familie, comportamentul in scoala, comportamentul in grupul de prieteni, comportamentul in locuri publice, ajutorare, cooperare, competitie, toleranta, sprijin, voluntariat). De exemplu, inveti copilul despre cooperare si ajutorare, nu fortandu-l sa coopereze sau sa ofere ajutor (astfel il inveti ca unii isi impun vointa asupra altora), ci ajutandu-l si sprijinindu-l, cooperand cu el“, este de parere specialistul Intuitext in educatie.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe