characters characters

Ce greseli fac parintii cand copiii nu respecta regulile

Propus de: SuntParinte.ro   |   09 februarie 2011    |   7002 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Unii copii nu respecta unele reguli, insa altii si-au facut o regula in a nu le respecta. De ce se intampla astfel si cum contribuie chiar parintii la aceasta situatie?


De ce nu respecta copiii regulile?

 
Exista mai multe cauze care pot determina copiii sa nu respecte regulile si limitele pe care le impui comportamentului lor. Iata cateva dintre ele.

Nevoia de atentie. Copiii care simt o mare nevoie de atentie din partea parintilor si nu primesc acest lucru pot recurge la incalcarea constanta a regulilor ca modalitate de a primi ce isi doresc. Atunci cand acorzi atentie copilului doar in situatiile in care a facut ceva gresit, cel mic poate dezvolta un obicei din a te supara, tocmai pentru a se bucura de atentia ta.

Conflictele de putere. Daca ce mic are impresia ca regulile au fost impuse cu forta, ca el nu are nimic de spus in aceasta privinta, iar nevoile si preferintele lui nu au fost luate in seama, poate aparea o lupta intre parinte si copil pentru controlul asupra situatiei. Felul in care copilul “lupta” cu tine este reprezentat tocmai de nerespectarea regulilor.  Observand reactiile tale emotionale in asemenea situatii, copilul isi da seama de faptul ca are putere asupra emotiilor tale si o va folosi pentru a se asigura ca are un oarecare grad de control asupra situatiei.

Intelegerea eronata a regulilor. In unele cazuri, copilul nu intelege care vor fi consecintele incalcarii regulilor sau in ce contexte se aplica aceste reguli. De aceea, este nevoie ca regulile pe care ii ceri sa le respecte sa fie cat mai clare si sa te asiguri ca le-a inteles cu adevarat.

Ce greseli fac parintii in relatia cu copiii care incalca regulile?


1. Nu comunica eficient. In aceasta categorie intra comportamente precum: explicarea neclara a regulilor, omiterea motivelor pentru care regula este importanta si trebuie respectata, omiterea consecintelor  pe care le are nerespectarea regulilor etc.

2.  Folosirea exagerata a pedepselor. Daca parintii iau decizia de a-l pedepsi pe copil de fiecare data cand incalca o regula, pedeapsa devine o obisnuinta pentru copil. In afara de efectele negative asupra echilibrului emotional al copilului, aceasta situatie are ca urmare si perpetuarea nerespectarii regulilor, intrucat copilul se obisnuieste sa fie pedepsit.

3. Impunerea autoritatii parentale. Atunci cand copiii incalca regulile pe care parintii le-au formulat, acestia din urma isi simt autoritatea amenintata si reactioneaza prin a-l obliga pe copil sa respecte regulile respective. Copilul resimte o astfel de autoritate ca fiind arbitrara si actioneaza opunandu-se parintelui. Solutia ar fi sa incerce sa inteleaga ce anume transmit copiii prin incalcarea regulilor si eventual, sa le renegocieze impreuna cu copilul.

4. Inconsecventa. Uneori, nerespectarea regulilor este trecuta cu vederea, alteori sanctionata. Astfel, copilul invata chiar din comportamentul parintelui ca regulile nu trebuie respectate intotdeauna

5. Nu recompenseaza respectarea regulilor. Daca parintele acorda atentie copilului doar cand greseste si nu observa si comportamentele pozitive ale copilului, acesta din urma invata ca eforturile sale de a se comporta adecvat nu sunt remarcate, deci nu conteaza. Asadar, va continua sa incalce regulile, pentru a primi atentie din partea parintilor.

6. Corecteaza comportamentul copilului in public. Multi parinti considera ca daca si alte persoane sunt martore la „morala” pe care pe fac copilului dupa ce a gresit, copilul se va rusina si isi va schimba comportamentul. Copilul va resimti insa nedreptatea unei asemenea masuri si este posibil sa isi accentueze tendinta de a nu-si asculta parintii, din dorinta de a se razbuna.

Te-ai regasit vreodata intr-una din situatiile prezentate mai sus?





Comentează:
6 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Delia Lungu
    Delia Lungu    27.04.2011 - 10:13
    Ne bucuram sa va avem printre noi si speram sa gasiti informatii interesante de fiecare data:) Pe Forum exista o discutie despre rolul bunicilor in educatia copiilor. Daca doriti sa participati, va asteptam cu placere:http://www.suntparinte.ro/forum?func=view&catid=13&id=1766
  • Utilizator Anonim
    Silvia    27.04.2011 - 05:28
    Sunt bunica. Desi nepotei sunt departe si prea putin sunt cu mine, imi place sa ma informez din materiale bune, scrise de cunoscatori in educatia copilului.
  • Gabi Alama
    Gabi Alama    25.03.2011 - 13:05
    la varstele mai mari, uneori apar probleme chiar daca parintii nu fac asemenea greseli. cunosc cazuri de copii care au probleme de comportament destul de grave desi parintii incearca sa comunice, sa le arate dragoste si intelegere si nu sunt inconsecventi..uneori, pur si simplu nu exista o solutie simpla la problemele copiilor.
  • Utilizator Anonim
    georgia    18.03.2011 - 19:13
    eu , ca parinte unic am constientizat foarte bine importanta regulilor, dar si pe cea a flexibilitatii. E adevarat ca nu putem fi consecventi suta la suta si copii speculeaza chestia asta. Cel mai important insa dupa parerea mea este ca regulile sa fie intemeiate pe dragoste si copilul sa stie asta
  • clarissa33_sp
    clarissa33_sp    16.03.2011 - 13:31
    Consider ca inconsecventa in relatia cu copilul este una dintre cele mai mari si mai frecvente greseli pe care o facem, uneori fara sa ne dam seama. bineinteles, exista si cazuri in care trebuie sa facem exceptie de la regula, dar pentru a oferi copilului un mediu predictibil si sigur, cred ca este necesar sa incercam sa fim cat mai consecventi in relatia cu el.
  • maria ilincescu
    maria ilincescu    09.02.2011 - 14:43
    Discutiile cu copiii trebuie sa decurga in asa fel incat acestia sa se simta membri importanti ai ''echipei'' pe care o formeaza familia. Copiii reactioneaza pozitiv si respecta calmul, increderea, fermitatea si afectiunea parintilor.Felicitari pentru material!

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe