characters characters

Prescolarul dezordonat

Propus de: SuntParinte.ro   |   21 decembrie 2011    |   5078 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

Prescolarul dezordonat„Cum il cresti, asa il ai” spune o vorba batraneasca. Cum iti cresti copilul de mic, asa se va comporta cand va fi mare. Primii ani de viata sunt extrem de importanti in invatarea celui mic sa isi insuseasca in mod corect o serie de reguli si de comportamente. Unul din comportamentele  pe care parintii ar dori sa il schimbe il reprezinta dezordinea.

In ce situatii poate fi dezordonat copilul prescolar?

1. Isi lasa incaltamintea in locuri nepotrivite.
Recomandare. Cine a spus ca mos Nicolae vine doar o data pe an? Ii poti aduce o mica bucurie copilului tau si in acelasi timp il poti invata sa fie mai ordonat. Din cand in cand, atunci cand copilul isi lasa incaltamintea imprastiata prin casa, ii poti lasa in interior cate un cartonas cu o fata trista si poti semna ”Mosul”. Alaturi poti alcatui si o poveste. Copilul va afla ca mosului nu ii plac copiii imprastiati care isi lasa peste tot incaltamintea. El ii iubeste si ii rasplateste pe cei care au grija de pantofiori si ghetute, care le pun la locul lor, le lustruiesc si se preocupa de soarta lor. Astfel, atunci cand cel mic si-a aranjat pantofii, nu pierde ocazia de a pune in interior o fata zambitoare desenata pe un carton alaturi de un mesaj precum ”te pupa Mosul”. Din cand in cand, adauga si o bomboana ori o ciocolata.


2. Isi arunca hainele in toata camera.
Recomandare. A-i permite copilului sa se imbrace singur si sa se dezbrace la varsta prescolaritatii este un lucru mare. Cu toate astea, nu trebuie uitat faptul ca incercam si sa-l facem sa fie ordonat. Atunci cand se dezbraca de hainute este bine sa ii sugerezi sa le puna pe toate la locul lor. Poti folosi un sistem de recompensa si o mica povestioara. Spune-i celui mic ca, hainele sunt foarte mandre si bucuroase atunci cand sunt scoase din dulap si purtate. Ele ies la lumina, in lume, la plimbare. Astfel au ocazia sa vada o multime de lucruri pe care apoi cand ajung iar in dulap, le povestesc celorlalte haine. Cand se intoarce de la gradinita ori din oras, copilul ar fi bine sa puna hainele direct in dulap pentru a le da sansa sa spuna toate minunatiile pe care le-au vazut si hainelor care au ramas in dulap.

3. Isi imprastie creioanele colorate pe masa si apoi nu reuseste sa gaseasca culoarea de care are nevoie.
Recomandare: Atunci cand deseneaza, pune toate creioanele intr-un recipient. Discuta inainte despre desenul pe care il va face si stabileste cu el care vor fi creioanele colorate pe care le va utiliza. Scoate culorile mentionate si asaza-le pe masa. In acelasi timp, indeparteaza cutia sau recipientul cu restul creioanelor. Astfel, copilul nu va mai fi tentat sa le foloseasca pe toate, ci doar pe cele pe care le are pe masa.

4. Face dezordine pe masa atunci cand mananca. Vorbim de firmituri foarte multe, de mancare rasturnata pe langa farfurie, mancare pe sub scaun si pahare cu apa rasturnate pe fata de masa.
Recomandare. Cauta motivele pentru care copilul tau este dezordonat la masa. S-ar putea sa nu ii placa sa manance singur la masa. S-ar putea sa nu ii placa mancarea ori sa-si doreasca sa atraga atentia asupra lui prin dezordinea pe care o creeaza. Totusi s-ar putea in unele situatii ca modul in care amplasezi farfuriile cu mancare pe masa sa nu fie accesibil pentru copil. De asemenea, acorda atentie si tacamurilor si veselei. Cauta unele care sa fie pe masura copilului tau. Daca, de exemplu, lingura este cea a unui adult, s-ar putea ca celui mic sa-i fie greu sa o tina in mana si atunci cu siguranta va scapa pe masa. In plus, ofera o atentie deosebita meselor. Prepara un adevarat festin de fiecare data, presarat cu putina magie.

5. Isi lasa jucariile imprastiate atunci cand paraseste locul jocului.
Recomandare. Pentru astfel de situatii e bine sa ai mai multe recipiente ori cutii din carton in care sa poata fi puse pe categorii diferite jucarii: hainele papusilor, plastic, piese lego, puzzle-uri, creioane colorate, plastilina etc. Poti sa ii propui sa-l ajuti, insa incet- incet permite-i celui mic sa realizeze cele mai multe actiuni, in timp ce tu doar il directionezi: ”ti-a mai ramas o jucarie!”. Poti apela si la o poveste terapeutica prin care sa il covingi sa isi stranga jucariile.
 
Citeste despre cum se manifesta dezordinea la varste mai mari, in articolele despre scolarul dezordonat, preadolescentul dezordonat si adolescentul dezordonat.

Tu cum il ajuti pe copilul tau sa devina mai ordonat?

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    Alexm    17.01.2012 - 13:11
    Nu este suficient! Copilul trebuie sa-l tii in suflet astfel incat sa simta acest lucru! Sigur, conditiile in care traim ne "fac" sa uitam tot mai des acest lucru. Dar, cel mai important: copiii ne iubesc si fac totul pentru a ne demonstra acest lucru. Si atunci, uitandu-va cu atentie,ve-ti vedea ca stangacile lor sunt de fapt marile noastre greseli!
  • Ionescu Gabriela
    Ionescu Gabriela    29.12.2011 - 10:04
    La aceasta varsta, cred ca multe lucruri se pot invata usor daca se foloseste jocul si daca apelam la umor. Ca sa il conving pe baiataul meu sa fie mai ordonat cand era mic, ii propuneam sa facem o competitie: cine face mai repede ordine in camera lui? De obicei, ii placea ideea de a ma intrece, asa ca se grabea sa isi stranga jucariile.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe