characters characters

Prea mult timp petrecut in fata calculatorului

Propus de: SuntParinte.ro   |   06 aprilie 2012    |   7501 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

Prea mult timp petrecut in fata computeruluiCe faci atunci cand adolescentul tau petrece mai mult timp decat ar fi indicat la calculator? Vine de la scoala si se asaza direct in fata computerului, mananca langa el, cu greu se dezbraca, iar seara daca ar putea, ar lua calculatorul cu el in pat. Cand devine calculatorul periculos?

Cercetatorii sustin ca un adult poate sta 8 ore in fata calculatoului daca munca sa consta in asta, insa daca este vorba de un adolescent, timpul petrecut pe scaun nu ar trebui sa depaseasca 4 ore pe zi.


Care sunt efectele statului prea mult in fata calculatorului?

La nivel fizic:
- probleme cardiace (din cauza lipsei de miscare)
- probleme cu respiratia
- senzatii de lesin (din cauza lipsei oxigenarii creierului- cu cat facem mai multa miscare, cu atat creierul nostru se oxigeneaza mai bine si ne confera o stare fizica si mentala buna)
- supraponderalitate
- probleme la nivelul coloanei (foarte multi tineri ajung la medic din cauza durerilor de spate ori a modificarii coloanei vertebrale)
- vederea sufera de cele mai multe ori si necesita interventia medicului de specialitate

La nivel psihic:
- atentia este suprasolicitata (unele studii arata ca utilizarea internetului are ca efect scaderea capacitatii de concentrare a atentiei)
- cercetatorii sustin ca a petrece mai multe ore in fata calculatorului, limiteaza destul de multe functii cerebrale, iar gandirea este exersata intr-o proportie foarte redusa
- anumite zone din creier se activeaza mult mai frecvent, in timp ce altele devin inactive (nefiind utilizate)
- scade stima de sine
- devin mai sensibili si mai vulnerabili in fata pericolelor de pe internet
- apare frica de socializare, de expunere publica
- isi fac prezenta diferite forme de anxietate

La nivel social:
- adolescentii devin mai izolati
- scade frecventa interactiunilor sociale si, implicit, numarul ocaziilor in care copilul isi poate exersa abilitatile sociale
- perceptia intentiilor celor din jur este distorsionata

La nivel comportamental:
- comunica mai mult cu ajutorul tastelor si prin intermediul calculatorului, decat real, cu persoanele aflate in jur
- ies mai putin din casa
- scade frecventa exercitiilor fizice
- mananca mai mult

Cum pot parintii limita timpul petrecut de adolescenti in fata computerului?

1. Ofera alternative copilului, care sa ii aduca aceleasi beneficii care ii sunt oferite si de catre utilizarea calculatorului. Propune-i sa isi invite prietenii in oras, sa urmeze diverse cursuri extrascolare care se pliaza pe interesele lui sau sa petreaca mai mult timp in aer liber, facand miscare.

2. Promoveaza interactiunea sociala. Invita prieteni de-ai adolescentului la tine acasa, gandeste excursii sau petreceri prin care sa construiesti legaturi sociale stranse.

3. Gandeste un orar zilnic pe care copilul sa il respecte si care sa implice si altceva, in afara de utilizarea calculatorului. Propune membrilor familiei activitati pe care sa le realizati impreuna, plimbari sau iesiri in oras, participari la ateliere de creatie sau evenimente culturale (puteti merge impreuna la teatru, filme sau spectacole seara, de exemplu).

4. Responsabilizeaza-ti copilul atribuindu-i mai multe sarcini casnice.

5. Implica-l in activitati de voluntariat care sa il ajute sa cunoasca lumea din jur si sa o perceapa altfel.

6. Recomanda-i sa practice un sport de echipa sau unul individual tocmai pentru a face mai multa miscare fizica.

7. Pune la punct impreuna cu cadrul didactic responsabil de clasa copilului un plan prin care copiii sa se implice in mai multe activitati ce presupun iesirea in natura.

8. Medicii recomanda ca o data la doua ore, cei care stau in fata calculatorului, sa ia o pauza de cel putin 10 minute pentru a-si relaxa privirea si a evita suprasolicitarea ochilor, asa ca ai grija ca si copilul tau respecta aceasta regula.

Copilul tau cat timp petrece in fata calculatorului?

Comentează:
4 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Ionikal12
    Ionikal12    28.03.2013 - 14:10
    Trebuie gasita o cale de mijloc, nici fara calculator nu se poate, dar nici in cealalta extrema.
  • Utilizator Anonim
    Craciun Anca    30.07.2012 - 18:22
    Consider ca calculatorul trebuie sa fie indispensabil in activitatea scolara a unui elev si sa-i ofere informatii necesare studiului, in cazul in care bibliotecile nu le pot oferi informatiile necesare ori oricare alte surse. Este un mijloc de formare a muncii in echipa. Care reclama nevoia de cunoastere, curiozitate intelectuala. Si de ce nu si formarea de relatii interpersonale(ALLPORT) cu alti elevi din tarile UE ,s.a.m.d. Recreerea si petrecerea timpului liber intr-un mod educativ si sanatos reclama nevoia de asistenta medicala. Totodata este necesara si independenta financiara a elevlui, viitorului adult. Formarea lui ca adult pentru viata independenta.
  • Utilizator Anonim
    oana    19.07.2012 - 20:16
    buna ma numesc oana am 18 ani am calculator dar in acelasi timp merg si la munca si nu imi uit niciodata responsabilitatile in casa
  • maria ilincescu
    maria ilincescu    09.04.2012 - 09:58
    Educatia ar trebui sa aiba ca unul din cele mai inalte obiective ale sale dezvoltarea capacitatii de gandire logica si obiectiva , astfel incat sa devina libera si creativa la varsta adulta.Desi strica mintea, ii inhiba dezvoltarea, impiedica gandirea libera, reflexivitatea,slabeste creativitatea si distruge neuronii, streseaza si oboseste pana la epuizare,calculatorul este iubit si cautat de copii.Pana si elevii ciclului primar isi copiaza compunerile de pe Internet.Insista sa fie lasati singuri atunci cand folosesc computerul,sterg lista site-urilor vizitate,au un cont personal protejat cu parola,vorbesc pe chat, scriu e-mailuri,folosesc mesaje instantanee.Vorbiti cu invatatorii copilului dvs.,impartasiti-va preocuparile copilului!(daca ati observat aceste semne recurgeti la anumite masuri de ajutor)

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe