characters characters

Pentru parinti si profesori: informatii despre folosirea legala a internetului

Propus de: www.aimr.ro   |   27 ianuarie 2014    |   2178 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Accesul ilegal la materiale protejate de drepturile de autor este foarte usor de obtinut in ziua de azi. Exista o multime de site-uri care pun la dispozitia vizitatorilor filme, muzica sau software, pentru care ar trebui sa plateasca in mod normal. Daunele aduse producatorilor in acest fel sunt destul de mari, iar adultii responsabili de educatia copiilor trebuie sa fie informati si in privinta felului in care calculatorul si internetul pot fi folosite legal. AIMR (Asociatia Industriei Muzicale din Romania) ne pune la dispozitie mai multe informatii utile pentru parinti si cadre didactice, in randurile urmatoare.

Esti parinte

Vorbeste cu copiii despre folosirea calculatorului
Cunosti suficient de bine in ce mod copiii tai folosesc calculatorul ca sa  acceseze software, muzica si alte  forme de divertisment disponibile  online? Discuta cu ei astfel incat sa  inteleaga de ce e important sa  foloseasca site-uri legale. Folosirea serviciilor online legale:
- asigura plata cuvenita tuturor celor  care muncesc sa faca muzica si  programe de calculator, de exemplu;
- respecta legea si evita expunerea  intregii familii la riscul de a fi trasa la  raspundere pentru ilegalitati;
- limiteaza riscul de virusare a  calculatorului, de divulgare de date  personale, de expunere la contactul online cu persoane necunoscute.

Cauta pe internet serviciile  legale de divertisment si  software
Peste 13 milioane de piese muzicale  sunt licentiate catre servicii legale de  muzica online. Gasesti lista completa  de servicii legale de pretutindeni la  www.pro-music.org. E posibil sa iti placa servicii precum  iTunes si Amazon MP3, ori Spotify,  care pot furniza muzica pentru  intreaga gospodarie. In cazul software-ului, contacteaza  producatorii; acestia iti pot indica de  unde poti descarca legal contra cost sau gratuit software.

Verifica suporturile de stocare, in special  calculatorul
Stii ce este stocat in calculatorul de  acasa? Asigura-te ca este protejat  impotriva programelor spyware si a  virusilor.
Daca folosesti conexiuni wireless  asigura-te ca sunt securizate cu  parola si criptate, cu WPA de  exemplu. Discuta deschis cu toti membrii  familiei despre tot ce fac online si  decide ce protectii sa activezi ca sa  raspunda nevoilor fi ecarui utilizator de internet din familie.

Esti profesor

Discutii cu elevii
In ce mod acceseaza software si  divertisment disponibile online si ce importanta au acestea pentru ei? In  ce mod sunt platiti oamenii care  creeaza continuturi de divertisment?
Ce sunt drepturile de autor si  drepturile conexe (copyright-ul)? Ce  rol joaca aceste drepturi in crearea  de divertisment si de locuri de  munca in industriile creative? Ce  cred ei despre paleta de servicii  legale online?
Foloseste ca sursa de documentare  si de pregatire a discutiilor:
www.aimr.ro
www.bsa.org/romania
www.sigur.info
www.stoppirateria.ro

Subiecte de lectii
Etica accesarii online de continuturi  de tip software si de divertisment  reprezinta un subiect excelent pentru  lectii de educatie civica, dirigentie,  laborator Internet , de muzica si  pentru materii optionale/ facultative.
Pentru elaborarea de cursuri bine  documentate poti solicita suportul  autoritatilor romane si al asociatiilor  care reprezinta titularii de drepturi.

Materiale didactice
Ofera un exemplu folosind materiale  didactice de tip fi siere audio si video  muzicale si programe de calculator obtinute numai in mod legal.  Solicita-le elevilor ca in rezolvarea  temelor si in realizarea de referate  sa respecte drepturile de autor. Solicita titularilor de drepturi  colaborarea si sprijinul pentru  materiale de care ai nevoie,  industriile creative sunt receptive  la asemenea solicitari venite din  mediul educational.

Afla mai multe despre cum poti folosi internetul in mod sigur si responsabil descarcand Ghidul Muzica, software-ul si internetul – ghid pentru parinti si profesori, realizat de AIMR.

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    V.    29.01.2014 - 19:48
    Articolul dvs. m-a amuzat teribil. Probabil aveți impresia că trăim într-o lume perfectă. Cum puteți afirma asemenea aberații? Cei în măsură nu sunt capabili să asigure resursele indispensabile actului educativ și voi pretindeți ca numai cei ce au resurse financiare să beneficieze de informație. Cei mulţi să rămână-n prostia lor, că oricum nu va alege nimeni să plătească pt. un film (fie el cât de bun) în defavoarea unei mese calde.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe