characters characters

Parinti versus tehnologie

Propus de: George Petre   |   02 martie 2013    |   3551 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Intr-o lume in care mediul online se extinde pe dispozitive din ce in ce mai minuscule, este tot mai greu pentru parinti sa afirme ca stiu ce fac prichindeii pe internet. Nu de putine ori am vazut parinti si bunici panicati de pericolele Facebook-ului si de problemele de comunicare pe care le au copiii din ziua de azi. Paradoxal insa, Facebook nu prea atrage tinerii. Conform celor mai recente statistici, Facebook este o retea sociala dominata de adulti, in care segmentul majoritar de varsta este cel de 25-35 de ani.

 

Insa perceptia faptului ca Facebook e o retea sociala periculoasa pentru copii si adolescenti sugereaza faptul ca parintii si bunicii inteleg mult mai putine despre mediul online decat cei pe care vor sa ii protejeze.

 

Accesibilitate

Poate parea surprinzator, insa majoritatea telefoanelor mobile produse si comercializate in ultimii 2 ani, indiferent de pretul lor, permit navigarea pe internet. Cu alte cuvinte nu trebuie sa ai un smartphone ca sa fii online pe mobil. Totodata, toti operatorii de telefonie mobila vin cu oferte accesibile ca pret pentru internet, atat la abonament, cat si pe cartele prepay. Deci, putem trage concluzia ca accesibilitatea internetului mobil nu mai este o problema.


Diversitate

Un alt lucru de care parintii ar trebui sa fie constienti este acela ca, in afara de Facebook, exista o multime de alte platforme si comunitati virtuale care atrag atentia copiilor si adolescentilor.
De exemplu, printre adolescenti, hi5.com este mult mai popular decat alte retele precum Facebook MySpace, sau Formspring. Daca Facebook incurajeaza utilizatorii sa se prezinte cu numele complet, cu data nasterii si cu alte detalii private, Hi5 este mult mai apropiat ca design de un site destinat online datingului.
Myspace este reteaua sociala a starurilor pop-rock, unde utilizatorii pot interactiona direct cu staruri precum Lady Gaga sau Justin Bieber. Formspring este o retea sociala unde este incurajata interactiunea sub forma de intrebari. Utilizatorii isi pot adresa intre ei intrebari dintr-o lista predefinita sau pot crea unele noi. Am putea spune ca este o versiune moderna a traditionalului "Adevar sau provocare".


Modalitati de familiarizare a parintilor cu tehnologia

Primul pas este acela de a intelege cat mai bine fenomenul online, cum poate fi accesat internetul, care sunt dispozitivele care permit navigarea online sau care sunt preferintele copiilor in materie de socializare online. Cu alte cuvinte, sa inveti cot la cot cu cei mici despre noile tehnologii este la fel de important precum invatatul cot la cot pentru ora de matematica. Interzicerea accesului la internet ar putea fi o sarcina aproape imposibila si generatoare de conflicte.


In schimb, iata cum te poti familiariza cu tehnologia.


1.  Activeaza internetul pe mobil, pentru a intelege cum functioneaza. Totodata, e bine sa ai conturi in toate retelele sociale si sa te imprietenesti cu copiii tai. E cea mai eficienta metoda de a-i cunoaste anturajul.


2. Faceti schimb de telefon cu copiii, din cand in cand. E cea mai buna metoda sa vedeti cum si in ce scop este folosit telefonul de catre copil.


3. Foloseste un software de parental control pe calculatorul de acasa. Nu incerca sa ii ascunzi existenta si vorbeste-i copilului despre acest soft. In felul acesta, vei putea sti ce programe sau aplicatii il atrag, fara sa ii invadezi intimitatea.


4. Instaleaza calculatorul intr-o camera de trecere si nu in camera copilului. In felul acesta incurajezi comunicarea si poti arunca si o privire din cand in cand.


Cu toate acestea, efortul tau de a cunoaste noile tehnologii nu trebuie sa se transforme intr-o munca de spionaj. Este un demers firesc cu scopul de a-ti cunoaste cat mai bine copilul, ce anume ii place, care sunt lucrurile care il atrag si ce talente isi manifesta. In felul acesta, ii vei putea oferi sprijinul necesar pentru a se dezvolta armonios, in ton cu propriile dorinte si aspiratii.

 

George Petre

BitDefender Threat Intelligence Team Leader

Comentează:
3 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • doina apopei
    doina apopei    05.05.2012 - 09:01
    Te felicit, Luminita! Intuitia ta de parinte este excelenta. Aceasta este calea de a nu-i pierde pe copiii in care s-a inradacinat deja mirajul internet. Cunosc cazuri dramatice in care neinteles in activitatea si pasiunea lui de internaut, copilul, supus presiunii nediplomatice a adultilor, a ajuns chiar sa ii violenteze. Deci, bunavointa in a-l intelege pe copil este un factor esential.
  • doina apopei
    doina apopei    05.05.2012 - 09:00
    Te felicit, Luminita! Intuitia ta de parinte este excelenta. Aceasta este calea de a nu-i pierde pe copiii in care s-a inradacinat deja mirajul internet. Cunosc cazuri dramatice in care neinteles in activitatea si pasiunea lui de internaut, copilul, supus presiunii nediplomatice a adultilor, a ajuns chiar sa ii violenteze.
  • COTIRLAN LUMINITA
    COTIRLAN LUMINITA    01.05.2012 - 04:51
    Din dorinta de a comunica mai bine cu copilul meu, am inceput sa citesc despre programe de calculator, despre performantele acestora, despre jocuri, am intrat pe retele de socializare si...surpriza! Fiul meu, care stia ca mama nu se pricepe deloc la asemenea lucruri...a fost uimit! Am intrat intamplator intr-un magazin de specialitate si...asa a observat ca putem dialoga si pe aceasta tema!...Nu sunt specialista dar, macar am buna vointa!...

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe