Obiectiv de vacanta: managamentul banilor
Anul acesta vacanta scolara a inceput cu ziua fetitei mele. Anul trecut de ziua ei am fost plecati din tara, iar in toti ceilalti ani ziua ei era intr-o zi normala de gradinita unde avea petrecere cu tort si clown impreauna cu toti colegii ei. De data aceasta a fost prima ocazie in care sa-si organizeze ziua cum vrea ea. Ziua a insemnat vreo trei zile de fapt. Intai a dat bomboane tuturor colegilor de clasa inainte de a se termina scoala. Apoi a avut ideea sa organizeze o mica petrecere acasa chiar de ziua ei, insa era in timpul saptamanii, asa ca am mutat-o in sambata anterioara. De ziua ei a vrut la strand si am fi vrut si noi, dar n-a fost vreme frumoasa si am trecut la planul B: patinoarul. De asta m-am ocupat eu, dar de petrecere s-a ocupat ea . In primul rand, a stabilit pe cine invita dintre colegi si prieteni, tinand cont si de spatiul pe care il aveam acasa. Colegii de clasa au fost usor de ales, prietenii mai greu. I-ar fi invitat pe toti, dar nu incapeau, asa ca a trebuit sa faca o selectie. Apoi a avut de stabilit cu ce sarbatoresc. A ales tort – papusa si pizza, inghetata, salata de fructe, sucuri si bere pentru parinti. Am anuntat-o ca are de facut bugetul petrecerii. „Ce-i aia?” a fost prima intrebare. „E o estimare a cheltuielilor” mi-a venit sa spuna automat, dar bineinteles m-am trezit cu intrebarea urmatoare: „Ce e aia estimare?” „E ... cam cat crezi tu ca o sa te coste toate astea la final.” Si uite asa am ajuns sa facem vizite la supermarket si in piata sa ne notam preturile. La bomboane in ambalaj, la compoturi de fructe, la torturi de inghetata, la sucuri cu pai, la cutie sau la sticla, la sampanie de copii si de adulti, ba chiar si la bere. Oricum, am facut ceva matematica inainte de a le achizitiona si mi-a placut sa ii arat cat de necesara ne este matematica in viata de zi cu zi. Nu stiu cat am convins-o, insa dupa cateva zile, cand ea si fratele ei se pregateau intens de petrecere, vazusem niste calcule interesante scrise cu marketul pe tabla lor magnetica. Era impartirea bomboanelor pe baloane . Au hotarat ca dau cate un balon fiecarui copil si au impartit bomboanele in numere egale in fiecare balon ca sa afle ... cate raman. Mai exact cate pot sa manance ei inainte de petrecere!
Asadar, ceva efect a avut realizarea bugetului pentru petrecere, asa ca vom continua cu bugetul pentru vacanta. Nu de alta, dar cu siguranta cand vor fi mai mari le va prinde tare bine asa o abilitate - care nu se invata la scoala, dar se poate invata ... in vacanta .
Tu ce ti-ai propus sa il inveti in aceasta vacanta pe copilul tau?
Mihaela Zaharia Sunt psiholog de 13 ani, trainer de 9 ani si mamica de 8 ani pentru fetita mea, eleva in clasa a II-a si de 6 ani pentru baietelul meu, elev in noua clasa pregatitoare. Lucrez in principal cu parinti in cadrul firmei de training si coaching, Mind Master si imi place sa scriu pentru SuntParinte.ro. |
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Activitati de vara pentru sanatatea emotionala
Vara este anotimpul ideal pentru a te conecta cu natura si pentru a-ti reincarca bateriile de energie si bunastare emotionala.
-
Intrebari care te ajuta sa organizezi vacanta de vara a copilului
Cum poti gasi inspiratie pentru inca o luna de vacanta de vara a copilului tau? Iata cateva intrebari care te pot ajuta sa descoperi cateva directii de actiune.
-
Ce poti face in mini-vacanta de august la Ideo Ides cu cel mic?
În perioada 11 – 18 august, in Alexandria, la mai putin de 90 de minute de București, are loc editia cu numarul 18 a Ideo Ideis Festivalul de teatru tânar.
Adauga tu primul comentariu: