characters characters

Miturile relatiei parinte-copil

Propus de: SuntParinte.ro   |   11 iulie 2011    |   4162 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Miturile relatiei parinte-copilCand ai devenit parinte, deja stiai cateva reguli despre relatia parinte- copil, preluate fie de la parintii tai, fie din carti de specialitate. Iti formasei deja o imagine asupra a ceea ce inseamna sa ai un copil si a lucrurilor pe care le vei face sau nu in relatia cu fiul sau fiica ta. Cei mai multi parinti isi dau seama repede insa ca toate lucrurile stiute si toate sfaturile primite sunt rasturnate in fiecare zi de catre copilul lor, care are o personalitate unica si uneori surprinzatoare.

Cele mai frecvente mituri ale relatiei parinte- copil

De-a lungul timpului, s-au format asa numitele mituri care descriu relatia parinte- copil. iti prezentam cateva dintre ele, incercand sa iti aratam de ce nu sunt intotdeauna corecte.

1. „Trebuie sa mananci tot din farfurie!” Daca ai auzit aceasta replica in copilarie, este foarte probabil sa o preiei si tu in relatia cu fiul sau fiica ta. Alimentatia sanatoasa si corecta este esentiala pentru cresterea copilului tau, dar nu implica in mod necesar consumarea intregii portii de mancare la fiecare masa. Copiii au nevoi diferite, de aceea este posibil sa se sature cu mai putin decat iti imaginezi. De asemenea, daca ai un copil mofturos la mancare, ii poti permite sa manance cat vrea din felul respectiv, iar mai tarziu, cand i se va face foame, cu siguranta va veni la tine sa iti mai ceara o portie.

2. „Cu cat e mai dolofan copilul, cu atat e mai sanatos.” Aceasta vorba din batrani ii poate determina pe parinti ca, in mod inconstient, sa-si predispuna copiii la obezitate. A-i da de mancare pana cand consideri ca e suficient de durduliu si rosu in obrajori este una dintre cele mai mari greseli. Important este sa fie sanatos, iar sanatatea se vede in statura atletica, in usurinta cu care realizeaza diverse activitati fizice, in voiosia si ageritatea lui.

3.  „Febra trece de la sine.” Uneori, parintii asteapta ca febra sa treaca de la sine, fiindca (spun ei) daca incepi sa oferi tratament, starea de moleseala si simptomele febrei se vor prelungi. La fel se intampla si cu raceala. Daca nu oferi tratament si lasi sa treaca de la sine, scapi mai repede decat daca ai lua medicamente. Acest lucru este fals in ambele situatii. Mai ales la copii, nu stii niciodata cum va reactiona organismul inca in dezvoltare. De aceea, cauta un ajutor specializat cat de curand poti.

4. „Copiii trebuie sa ia zilnic vitamine”, pe langa mancarea pe care o consuma. Vitaminele sintetice nu il ajuta prea mult pe copilul tau. Cel mai bine este sa incerci sa-i oferi copilului o gama variata de alimente care sa ii ofere aportul de energie si vitamine de care are nevoie pentru a creste. Daca observi ca este lipsit de energie, oboseste repede si refuza sa se implice in activitatile care ii faceau placere, poti consulta un medic, pentru a verifica daca asimileaza toate vitaminele si mineralele. Abia atunci vei afla daca intr-adevar are nevoie de un aport suplimentar de vitamine.

5.  „Copiii trebuie sa doarma dupa-amiaza.” Unii copii au nevoie de acest somn de dupa-amiaza, insa altii au prea multa energie de consumat si trebuie sa se implice in diverse activitati pentru a scapa de ea. A forta un copil cu o energie debordanta sa doarma dupa-amiaza, chiar daca nu are nevoie de odihna, ii produce frustrari si duce la conflicte intre copil si parinte. Permite-i copilului tau sa aleaga daca doarme dupa-amiaza sau nu, iar in cazul in care prefera sa faca altceva, alegeti impreuna o activitate interesanta.

6.  „Copiii n-ar trebui sa-si vada niciodata parintii certandu-se”. Intr-adevar, discutiile violente, cu un limbaj necorespunzator sau discutiile in contradictoriu care vizeaza o hotarare legata de educatia copilului nu trebuie purtate in prezenta copilului. Insa situatiile in care parintii au pareri diferite despre un subiect oarecare sau sunt nevoiti sa negocieze pentru a ajunge la un compromis pot fi lectii utile pentru copii. Este bine sa porti aceste discutii intr-o maniera calma, rezonabila si sa le inchei pe un ton pozitiv. Astfel, copilul tau va invata cum sa faca fata unei discutii in contradictoriu folosind ratiunea si avand in vedere si perspectiva celuilalt. De asemenea, aceste situatii il ajuta sa invete ca si persoanele care se iubesc pot avea neintelegeri sau pareri diferite, fara ca acest lucru sa le schimbe sentimentele unuia fata de celalalt.

7. "Intotdeauna nevoile copiilor trebuie sa fie puse pe primul plan si nevoile parintilor pe al doilea." Multi parinti renunta la o multime de activitati, lucruri sau planuri de viitor ”pentru copil”. O mare parte dintre acestia afirma, in prezenta copilului, faptul ca au facut sacrificii, ca au renuntat la ei insisi pentru binele copilului.  In acest fel, se naste sentimentul de vinovatie in mintea copilului. Este important sa satisfaci nevoile copiilor, insa reaminteste-ti ca tu ai mai multe roluri: esti parinte, adult responsabil, dar si om cu nevoi si dorinte proprii.  De asemenea, doar o persoana multumita de ea insasi poate fi un parinte bun. De aceea, din cand in cand permite-ti cate un mic rasfat: cumpara-ti rochia sau ceasul pe care ti-l doreai sau acorda-ti timp pentru pasiunile tale. Iti va da o mai buna dispozitie si te va face sa te simti mai bine, iar starea ta de bine va influenta pozitiv si relatia cu copilul. Atunci cand nevoile copilului tau intra in conflict cu ale tale, ia in calcul intotdeauna o modalitate prin care le poti satisface pe amandoua.

8. "Ca parinte, trebuie sa stiu toate raspunsurile." Nu este nicio greseala daca ii spui copilului ca nu stii raspunsul la o intrebare pe care ti-o adreseaza. Important este sa il asiguri ca te vei informa si ii vei raspunde cat se poate de curand. De asemenea, cautand impreuna cu copilul tau informatiile pe care ti le-a cerut, il inveti sa gaseasca singur raspunsuri la intrebarile pe care le are, lucru care il va ajuta sa devina autonom.


Iar in final, aminteste-ti ca:
  • Parintii si copiii invata impreuna.
  • Parintii si copiii invata unii de la ceilalti.
  • Nu exista parintele perfect.
  • Nu exista copilul perfect.
  • Exista multe modalitati de a te comporta ca parinte. Nu exista insa o reteta.
  • Ca parinte, inveti din ce in ce mai multe despre copilul tau pe masura ce el creste.
  • Modul in care actionezi ca parinte se va modifica in functie de felul in care evolueaza copilul tau.


Tu ce alte mituri ai adauga la lista noastra?


Comentează:
4 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Delia Lungu
    Delia Lungu    14.07.2011 - 12:44
    @ Dragos Manuela: multumim mult pentru recomandare. Pentru a recomanda si alte carti pentru parinti, te asteptam cu drag pe Forum, unde am initiat o discutie pe aceasta tema: http://www.suntparinte.ro/forum?func=view&catid=25&id=1669
  • Utilizator Anonim
    Dragos Manuela    14.07.2011 - 08:51
    Ca bibliotecar recomand tuturor parintilor, cadrelor didactice, psihologilor, celor care lucreaza in domeniul resurselor umane s.a. o carte foarte buna, cu privire la tema abordata. Este vorba despre cartea:
    Autor: AUGUSTO CURY
    Titlu: PARINTI STRALUCITI,PROFESORI FASCINANTI. CUM SA FORMAM TINERI FERICITI SI INTELIGENTI
    Locul: Bucuresti
    Editura: FOR YOU
    Anul: 2005

    Precum spune autorul, aceasta carte vorbeste inimii parintilor si profesorilor. Nu scrie pentru eroi, ci pentru oameni care stiu ca a educa inseamna a se ocupa de cea mai frumoasa si mai complexa arta -aceea a inteligentei. a educa inseamna a crede in viata, chiar daca varsam lacrimi.A educa inseamna a avea speranta in viitor, chiar daca tinerii ne deceptioneaza in prexent. Nu vorbeste despre reguli, caci la temperatura ridicata a problemelor cotidiene, ele se evapora.Vorbeste despre instrumentele psihologice care ar putea sa promoveze formarea de oameni care gandesc, sa educe emotia, sa largeasca orizonturile inteligentei si sa confere calitate vietii.
    Cartea are 6 parti: Sapte deprinderi ale parintilor buni si ale parintilor inteligenti, Sapte deprinderi ale profesorilor buni si ale profesorilor inteligenti, Cele sapte pacate capitale ale educatorilor s.a.
    In opinia autorului,cele 7 deprinderi ale parintilor buni sunt:
    1. Parintii buni dau cadouri, parintii inteligenti daruiesc propria lor fiinta
    2. Parintii buni alimenteaza corpul, parintii inteligenti alimenteaza personalitatea
    3. Parintii buni corecteaza greselile, parintii inteligenti isi invata copiii sa gandeasca
    4. Parintii buni isi pregatesc copiii pentru aplauze, parintii inteligenti isi pregatesc fiii pentru esecuri
    5. Parintii buni stau de vorba, parintii inteligenti dialogheaza ca niste prieteni
    6. Parintii buni dau informatii, parintii inteligenti povestesc istorioare
    7. Parintii buni ofera oportunitati, parintii inteligenti nu renunta niciodata
    iar cele 7 deprinderi ale profesorilor buni si ale profesorilor inteligenti sunt:
    1. Profesorii buni sunt elocventi, profesorii fascinanti stiu cum functioneaza mintea
    2. Profesorii buni stapanesc metodologia, profesorii fascinanti au sensibilitate
    3. profesorii buni educa inteligenta logica, profesorii fascinanti educa emotia
    4. Profesorii buni folosesc memoria ca depozit de informatie, profesorii fascinanti o folosesc ca suport al artei de a gandi
    5. Profesorii buni sunt maestri temporari, profesorii fascinanti sunt maestri de neuitat
    6. Profesorii buni corecteaza comportamente, profesorii fascinanti rezolva conflicte in sala de clasa
    7. Profesorii buni educa pentru o profesie, profesorii fascinanti educa pentru viata
    Aceasta lucrare arata ca, pentru a fi deosebiti, trebuie sa ne insusim cele 7 deprinderi ale parintilor inteligenti si ale profesorilor fascinanti. Ea atrage atentia asupra celor 7 pacate capitale ale educatorilor si ne invata 10 tehnici pedagogice care pot crea spatiu de dezvoltare deplina si autentica, atat in sala de clasa, cat si acasa.
    Dau numai un exemplu: "Invatati-va copiii mult, vorbind putin"
    "Maestrul maestrilor a fost un excelent educator, pentru ca vorbea in parabole. Fiecare parabola pe care a povestit-o acum 2000 de ani era o pilda bogata, care dezvolta inteligenta, distrugea ideile preconcepute si stimula gandirea. Acesta era unul dintre secretele care facea ca El sa fie mereu inconjurat de tineri."
    Parintii inteligenti...sunt povestitori, sunt vanzatori de vise.
    Daca reusiti sa va faceti copiii sa viseze, veti avea o comoara pe care multi regi aui cautat-o si nu au avut-o niciodata."(AUGUSTO CURY)
    Iar CONSIDERATIILE FINALE ale cartii sunt cu adevarat fascinante.
    Autorul incheie cu un omagiu adus parintilor si profesorilor care ar putea aduce emotie puternica in sufletul ORICUI o citeste.
    "OMAGIU PROFESORILOR
    In numele tuturor elevilor din lume, vrem sa va multumim pentru toata dragostea cu care ati tratat educatia pana astazi. Multi dintre voi v-ati cheltuit cei mai frumosi ani din viata, unii chiar v-ati imbolnavit in aceasta sarcina dificila. Sistemul social nu va pretuieste pe masura importantei voastre, dar fiti siguri ca, fara voi, societatea nu are nicio perspectiva, cerul noptilor noastre nu au stele, sufletul nostru nu este sanatos, emotia noastra este lipsita de bucurie.
    Va multumim pentru dregostea, intelepciunea, lacrimile si perspicacitatea voastra - in clasa si in afara ei. Lumea poate sa nu va aplaude, dar cunoasterea clara a stiintei trebuie sa recunoasca faptul ca voi sunteti profesionistii cei mai importanti ai societatii.
    Domnilor profesori, va multumesc foarte mult. Dumneavoastra sunteti maestrii vietii."
    "OMAGIU PARINTILOR
    In numele tuturor fiilor din lume, multumesc tuturor parintilor de pe planeta pentru tot ceea ce au facut pentru noi. Multumesc pentru sfaturile, duiosia, mustrarile, sarutarile voastre. Dragostea v/a facut sa intampinati pentru noi, toate riscurile posibile. Nu ati dat tot ceea ce doreati fiecaruia dintre fii, dar ati dat tot ceea ce aveati.
    Ati renuntat la visele voastre, pentru ca noi sa putem visa. Ati renuntat la distractiile voastre, pentru ca noi sa fim veseli. Ati pierdut nopti de somn, pentru ca noi sa dormim linistiti. Ati varsat lacrimi, pentru ca noi sa fim fericiti. Iertati/ne pentru greselile si, mai ales pentru nerecunoasterea valorii voastre imense.
    Invatati-ne sa fim prietenii vostri...
    Datoria pe care o avem fata de voi nu se poate plati.
    Va datoram iubirea...

    Dragi parinti si profesori, timpul trece si e posibil sa ne indepartam unii de altii, dar sa nu uitati niciodata ca nimeni nu moare, atunci cand traieste in inima cuiva.
    Vom purta toata viata o frantura din fiinta voastra, in propria noastra fiinta." (AUGUSTO CURY)
  • maria ilincescu
    maria ilincescu    14.07.2011 - 08:05
    Ca parinti avem datoria sa-i supraveghem permanent, sa stim ce gandesc, ce preocupari au sau si-ar dori sa aiba.Dar sa nu le cenzuram fiecare pas, sa nu cotrobaim printre lucrurile lui,si sa nu-i obligam sa ne spuna tot ceea ce se intampla in viata lor iar visele sperantele si emotiile firesti sa le marturiseasca .Sa-i asteptam cu rabdare sa ne marturiseasca greselile sau problemele lor, Tandrete ,rabdare, intelegere ,o buna comunicare, un sprijin moral dat la timp,... mituri ale relatiei parinte- copil.
  • Ionescu Gabriela
    Ionescu Gabriela    12.07.2011 - 08:08
    Aceste mituri si multe altele pot fi "daramate" doar informandu-ne si invatand cat mai multe lucruri despre copii si cresterea lor, despre sanatatea, modul de invatare al copiilor si modul in care ei inteleg lumea. Acest lucru presupune mult efort din partea unor parinti deja obositi si ocupati..asadar, asemenea prejudecati se transmit din generatie in generatie destul de usor.

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe